Hlavní obsah

Dusno v pětikoalici houstne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daňové slevy jsou předmětem nového sporu v pětikoaliční vládě. Lidovci je navzdory ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) chtějí valorizovat. Je to už třetí spor mezi KDU-ČSL a občanskými demokraty za posledních pár dnů. Strany se hádají i o zákoník práce, lidovce také znepokojila Stanjurova slova o privatizaci státních podniků.

Foto: Pavel Karban

Ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo) a ministr práce Marian Jurečka

Článek

„Je to ideový střet pohledů, jak některé věci vidí ODS a jak je vidí lidovci,“ řekl Novinkám a Právu ministr práce a předseda lidovců Marian Jurečka.

„Naprosto jednoznačně chceme tuto věc prosadit. Co se týče slev na děti, je naprosto nezbytné, abychom je zvýšili,“ podotkl.

„Bavme se i o slevách na poplatníka nebo o daňových prázdninách pro rodiče více dětí. V programovém prohlášení to máme a chci, abychom to do konce volebního období naplnili,“ dodal Jurečka.

Koalice se pře o změny v exekucích

Finance

Slib „Zavedeme valorizaci slevy na poplatníka“ stojí v programovém prohlášení vlády hned jako první bod v kapitole „Podpora rodinných financí“.

Vláda také slibuje, že zavede daňové prázdniny se zastropováním výše příjmů pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí.

Téma by se mělo dostat příští týden na koaliční jednání ve formátu předsedů vládních stran.

„Považujeme za správné, když rostou nominální mzdy, aby rostla i sleva na poplatníka, aby se tak míra zdanění fyzických osob nezvyšovala,“ sdělil Novinkám lidovecký poslanec Michael Kohajda.

Valorizaci slevy na poplatníka si nemůžeme z rozpočtového hlediska dovolit. Každé zvýšení znamená dopad na státní rozpočet v řádu desítek miliard.
šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob

Sleva na poplatníka se totiž dotýká peněženky téměř ve všech domácnostech. Dosáhne na ni v daňovém přiznání každý, kdo měl v uplynulém roce nějaké zdanitelné příjmy. Za loňský rok bylo možné slevu z daně z příjmu uplatnit až do výše 30 840 korun.

Stanjura vládní slib z programového prohlášení dodržet nechce. Podle něj na zvýšení slevy na poplatníka nejsou ve státním rozpočtu peníze. „Kdyby to zvýšení bylo o sto korun měsíčně, dopad je kolem šesti miliard,“ uvedl v ČT.

Jeho postoj podpořila i TOP 09. „Valorizaci slevy na poplatníka si nemůžeme z rozpočtového hlediska dovolit. Každé zvýšení znamená dopad na státní rozpočet v řádu desítek miliard. Navíc by se tím prohluboval strukturální deficit. Jsem jednoznačně proti,“ řekl Novinkám šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

ANO nabídlo lidovcům pomoc

Mezi koaličními kolegy našli lidovci zatím podporu u pirátů a Starostů, kteří měli zvyšování slevy ve svém předvolebním programu.

„Od poslední změny uběhl už nějaký čas a změnila se také ekonomická situace. Starostové říkají, že pomoc nízkopříjmovým skupinám obyvatel je formou zvýšení slevy na poplatníka mnohem efektivnější než pomocí sociálních dávek či jiných příspěvků,“ poznamenal místopředseda STAN Lukáš Vlček.

Součástí debaty by měly být i změny ve slevách na děti. „To je komplementární debata, když se otevře debata o výši slevy na poplatníka, součástí této debaty by měly být i slevy na dítě. Vždy to tak bylo,“ míní.

Ekonomika roste, tak si myslím, že bychom měli slevu zvýšit, jak jsme to slíbili, jakmile to bude ekonomicky možné
šéf pirátských poslanců Jakub Michálek

Daňové slevy navíc podle něj motivují lidi pracovat a spoří státu náklady za administraci sociálních dávek.

„Ekonomika roste, tak si myslím, že bychom měli slevu zvýšit, jak jsme to slíbili, jakmile to bude ekonomicky možné,“ dodal šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Sporu mezi koaličními stranami se chytilo hnutí ANO, které lidovcům nabídlo, že s prosazením valorizace slevy na poplatníka pomůže.

„S našimi hlasy můžete počítat. Stačí, když si budete stát za svým, a od 1. 1. 2025 bude sleva zvýšena, i kdyby Stanjura na Skopečkovi jezdil,“ napsala na sociální síti X předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Střetů přibývá

S blížícími se volbami do Evropského parlamentu neshod mezi koaličními kolegy přibývá. Piráty a STAN Stanjura minulý víkend rozladil svým výrokem na kongresu ODS, že by se měla jimi ovládaná ministerstva místní rozvoj a průmysl sloučit dohromady.

Lidovci zase odmítli návrh ODS, aby se zvažovala privatizace národního podniku Budějovický Budvar.

Budu trvat na návrhu, který jsem předložil. Pozměňovací návrh lze přijmout jenom ve chvíli, kdy na něm je koaliční shoda a souhlas gesčního ministra
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Strany se spolu střetly i o podobu zákoníku práce. Jak sdělila místopředsedkyně občanských demokratů Eva Decroix, ODS chce pozměňovacím návrhem navzdory Jurečkovi protlačit do normy institut výpovědi bez udání důvodu.

To přitom ministr ostře odmítl. Odvolává se i na dohodu pětikoaliční vlády.

„Koaliční smlouva tento postup neumožňuje. Takže pro mě je to výkřik do tmy. Budu trvat na návrhu, který jsem předložil. Pozměňovací návrh lze přijmout jenom ve chvíli, kdy na něm je koaliční shoda a souhlas gesčního ministra,“ řekl Novinkám Jurečka.

Ten musí taktizovat i s ohledem na nespokojenou členskou základnu. Volební preference KDU-ČSL totiž v posledních měsících rapidně klesly a pohybují se pouze okolo dvou procent hlasů.

Stanjura už se spotřební daní na víno nechce otálet

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám