StoryEditor

Najrýchlejšie nabíjajúce sa vozidlo a k tomu výkon 938 koní? Nové Porsche Taycan presvedčí aj odporcov elektromobility

20.04.2024, 00:00

Pôsobí ako vznešená labuť, z ktorej sa ale doslova v sekunde stane výkonná formula. Nový model Porsche Taycan prešiel rozsiahlym faceliftom, ktorý si na prvý pohľad nemusíte všimnúť. Nemecký inžinieri sa totiž viac sústredili na jazdné vlastnosti a z nového Taycan spravili električku, ktorá presvedčí aj zarytého odporcu elektromobility.

Krásne a ladné tvary modelu Taycan oslňujú motoristických fanúšikov už piatym rokom. Rovnako oslnivé bolo aj predstavenie nového modelu na lodi, počas plavby na Vltave, ktoré fabrika pripravila pre novinárov.  Vlniaca sa hladina odrážajúca sa na karosérii tohto vyšperkovaného športiaku, tvorila súlad s krásnou okolitou architektúrou či už Karlovho mosta alebo známych Žlutých lázní. Pompézna „tapeta“ starej Prahy tak dala vyniknúť modernému modelu Taycan, ktorý má naozaj čo ponúknuť a to najmä pod kapotou.

Začnime tým, čo upúta pozornosť ako prvé, vzhľadom. Nový Taycan sme si mohli naživo pozrieť vo verzii Sport Turismo a nádhernej svetlofialovej farbe frozen berry. Treba však povedať, že všetky farebné kombinácie, ktoré Porsche pre tento model ponúka mu sedia, takže vybrať si tú najkrajšiu je ozaj ťažká úloha.

image
Porsche Slovensko

Čo sa týka dizajnu, základne znaky typické pre tento model sa príliš nezmenili a stále je to starý dobrý Taycan. Zmeny sa dotkli napríklad svetiel, ktoré prišli s novou technológiou. Inovátori zo Stuttgartu zapracovali do modelu Taycan HD matrix svetlá s rozlíšením až 32-tisíc pixelov a to je už riadna svetelná šou! Pri modeloch Turbo sú už v základnej výbave kamerou ovládané matrix LED svetlomety a HD matrix LED svetlomety, takže perfektné svietenie dostanete bez príplatku.

Pri svetlách ešte zostaneme. Myslím, že fabrika týmto krokom potešila viacerých fanúšikov tejto značky, keď inžinieri pridali svietiaci nápis PORSCHE na zadnú kapotu. Nejeden fajnšmeker sa pri zamkýnaní a odomykaní auta bude tešiť ako malý chlapec. Áno, aj o tom je radosť motoristických fanúšikov a pri Porsche sa už celé generácie môžeme spoľahnúť, že vždy vymyslí niečo, čo majiteľom tejto exkluzívnej značky vyčarí úsmev na tvári.

Ako sme už spomenuli, Taycan nie je na trhu nováčikom, z výrobnej linky vyšiel prvý kus ešte v roku 2019. Odvtedy prešiel model veľký kus cesty. O jeho obľúbenosti hovoria aj čísla, doposiaľ sa predalo viac ako 150-tisíc kusov tohto modelu po celom svete.  

image
Porsche Slovensko

Ak pokukujete po modely Taycan, výrobca ho ponúka v troch verziách, SEDAN, SPORT TURISMO a CROSS TURISMO. Vo všetkých modeloch sa nachádza push-to-pass tlačidlo, ktoré po stlačení zvýši výkon vozidla na 10 sekúnd. Spomínané tlačidlo nájdete vo všetkých modeloch a fabrika bola veľkorysá aj čo sa týka základnej výbavy, v ktorej sa nachádza ďalšia vychytávka. Keďže sa jedná o športové auto, sú tomu prispôsobené aj sedadlá. Pre pohodlnejšie nastupovanie tu je však vzduchové odpruženie, ktoré pri dotyku kľučky auta vozidlo zdvihne vyššie a uľahčí sa tak nasadanie. Systém je tak perfektný a zároveň zábavný, že si musíte dať pozor, aby ste sa nezabudli a auto len tak pre radosť nezdvíhali hore dole. Aj to sú malé radosti, ktoré nám Porsche opäť doprialo.

Určite treba spomenúť aj ďalšie vylepšenie v rovine jazdných vlastností. Napríklad kolesá sú zavesené systémom Porsche ActiveRide, ktorý kompenzuje nakláňanie karosérie v reálnom čase. Tento systém dopĺňa PTM (Porsche Torque Management), ktorý ponúka výbornú priľnavosť vozidla v zákrutách, podobne ako sa to deje pri motocykloch a jazda sa tak stáva omnoho ladnejšia.

Rozsiahla modernizácia spravila z modelu Taycan vozidlo, ktoré má minimálne dve prvenstvá. Po prvé TAYCAN je najrýchlejší model v celej histórii Porsche. Áno, je to práve Taycan Turbo S, ktoré po stlačení tlačidla push-to-pass na zvýšenie výkonu na dobu 10 sekúnd dostáva neuveriteľných 938 koní. Len pre informáciu, ako inšpirácia poslúžila formula E. Toto tlačidlo majú však všetky Taycančiže napríklad pri obiehaní vozidiel ho určite nejeden vodič s radosťou využije.

image
Porsche Slovensko

Druhé prvenstvo je rovnako veľmi atraktívne. Nová batéria totiž spravila z modelu Porsche Taycan najrýchlejšie sa nabíjajúce sériovo vyrábané vozidlo, ktoré si môžete v Európe kúpiť. Konkrétne, za 10 minút nabíjania prejdete až 300 kilometrovú vzdialenosť, alebo pre ešte lepšie vysvetlenie, z 10 % batérie na hodnotu 80 % sa batéria nabije za neuveriteľných 18 minút. Nové zloženie batérie tak umožňuje dosiahnuť to, čo je pre každého motoristického fanúšika extrémne dôležité a to dlhší dojazd a menšie prestoje. To býva práve pri elektrovozidlách problémom, no ak si ešte raz pozriete čísla vyššie, Taycan je elektromobil, ktorý hádam zájde na jedno dobitie viac ako poniektoré autá na jednu nádrž a to je už veľký dôvod presedlať na elektriku! S týmto novým chemickým zložením batérie zájde Taycan o 180 km viac ako jeho predchodca a vo verzii sedan je dojazd naozaj veľkorysý a to až 675 kilometrov.

Novinkou pri modely Taycan je  motor so stálymi magnetmi, ktorý je až o 80 kw/h výkonnejší, ako tomu bolo v predošlej verzii. Napriek tomu je o 10 kilogramov ľahší. Pri verzii Turbo S sa výkon zdvihol o 140 kw a z nuly na 100 sa dostanete za šialených 2,4 sekundy. Pokiaľ sa zameriame na výkon, Taycan prišiel na trh s 800 V architektúrou a tá umožňuje širokú škálu výkonu či pohonu, takže vyberie si naozaj každý.

image
Porsche Slovensko

Úpravy sa pretavili aj vo vzhľade interiéru a je to najmä druhý veľký displej pre spolujazdca, ktorý púta extra pozornosť. Počas dlhej jazdy je možné na tejto malej obrazovke streamovať  a pritom nie je bezpečnosť jazdy ohrozená, keďže vodič na obrazovku nevidí. Naopak, celé rozvrhnutie a koncepcia ovládania aj displejov je zameraná na vodiča, čiže počas jazdy ho nič nevyrušuje a všetky „budíky“ sú tam, kde majú byť.

Nové Porsche Taycan nastavilo latku naozaj veľmi vysoko. V jednom modely totiž ponúka fabrika zo Stuttgartu vysoký výkon, obrovské zrýchlenie, veľký dojazd a extra rýchle nabíjanie. Prekonať nový Taycan bude naozaj náročná úloha.

Autor: L.N.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
30. apríl 2024 10:26