Dvě vesnice. V divadelní hře ta bohatší nemá chuť pomoct slabším sousedům

ČTK ČTK
20. 4. 2024 13:56
O zkáze světa, potřebě lidské solidarity a uprchlících vypráví divadelní hra Požár, kterou tuto sobotu na malé scéně uvede plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Po desetileté přestávce se tak soubor vrací k možná nejznámějšímu žijícímu německému dramatikovi Rolandu Schimmelpfennigovi. Nejbližší reprízy jsou na programu 24. dubna a 8. května.
V inscenace Požár účinkuje osm herců. Na snímku je Vladimír Pokorný.
V inscenace Požár účinkuje osm herců. Na snímku je Vladimír Pokorný. | Foto: ČTK

Hra vypráví o dvou zprvu spřátelených vesnicích, jejichž pospolitost se však po sérii katastrof začne vytrácet a nastupuje nevraživost.

Vesničky zpočátku odděluje jen potok. Jenže jednu stíhají různé pohromy, zatímco té druhé se neštěstí vyhýbají. Jedna obec vzkvétá, ve druhé jsou lidé stále bezmocnější. Postupem času se potok rozestoupí a stane divokou řekou, přičemž z bohatších břehů je cítit lhostejnost namísto ochoty pomoci slabším a chudším. Velký požár pak jedné noci donutí nastoupit obyvatele obou vesnic na záchrannou loď a vydat se na širé moře, popisuje režisér Josef Doležal. "V centru mého inscenačního pojetí stojí lidská solidarita. V jádru celého příběhu pak stojí každý z nás a náš postoj ke světu, který je hrou podroben zkoušce, zda jsme stále ještě lidmi," vysvětluje.

Šestapadesátiletý německý autor hry Roland Schimmelpfennig je znám společenskou angažovaností i nevšedním stylem psaní ve formě volného verše. Ve hře Požár nechal konkrétní dotvoření výsledného tvaru zejména na inscenátorech.

Doležal začal od prostoru. Komorní plzeňskou malou scénu rozdělil na dvě protilehlá hlediště, takže diváci se náhodně stanou součástí jedné z vesnic. "Uprostřed hracího prostoru stojí dlouhá úzká lávka, naše jeviště. Proti sobě pak stojí dvě skupiny lidí, kteří na sebe hledí přes tekoucí řeku," popisuje scénu Doležal.

Vesnice zasadil do západoslovanského světa, k inscenaci patří i folklor, tanec a zpěv. Diváci uslyší dvě hudební linie inspirované slovanskou lidovou melodikou. Jedna je dílem skladatele a scénografa Martina Šimka, druhá vychází z českých, slovenských a polských písní.

Důraz režisér klade na choreografii Markéty Pospíšilové, baletní mistryně a donedávna členky prestižního souboru Les Ballets de Monte-Carlo. "Inspirací nám byla na jedné straně opět lidovost a její taneční projevy, na straně druhé pak současný výrazový tanec," upřesňuje Doležal. Autorský tým doplňuje ukrajinská kostýmní výtvarnice Olena Zahrebninová. Hru přeložil Michal Kotrouš.

V inscenaci účinkuje osm herců - Jana Ondrušková, Nicole Tisotová, Kamila Šmejkalová, Apolena Veldová, Eliška Vocelová, Matyáš Greif, Vladimír Pokorný a Petr Urban.

Požár vznikl na objednávku Národního divadla v německém Mannheimu, kde měl světovou premiéru v lednu 2017. Akcentuje tragédii lidí, kteří ve snaze dostat se ze své země umírají na moři. Tylovo divadlo již před deseti lety nastudovalo Schimmelpfennigovu hru Push Up (Cesta vzhůru).

 

Právě se děje

Další zprávy