V Karlovarském kraji sněžilo, popadané stromy uzavřely některé tratě

foto Zasněžené stromy - ilustrační foto.

Karlovy Vary/Špindlerův Mlýn - V Karlovarském kraji dnes od rána sněžilo, a to i v nižších polohách. Sníh na mnoha místech zůstával na silnicích. Lámal také větve a stromy. Kvůli překážkám na kolejích byla na několika místech zastavená doprava i na železnici. Hasiči evidují od půlnoci téměř padesátku zásahů kvůli sněhu, zjistila dnes ČTK. Dopravu na železnici se podařilo odpoledne znovu obnovit, po 16:00 zůstávají uzavřeny jen přeshraniční úseky z Chebu do Marktredwitz a z Vojtanova do Bad Brambachu. I sněžení odpoledne ustalo a sníh začal tát.

"Od půlnoci do deseti hodin dopoledne evidujeme pět desítek událostí, z toho 42 v souvislosti se sněžením. Ve všech případech se jedná o odstranění spadlých, prasklých či nahnutých stromů na komunikace vlivem těžkého sněhu. Události jsou plošně po celém kraji," popsal situaci mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

"V průběhu nedělního dopoledne jsme vyjížděli i ke dvěma dopravním nehodám. U Rovné osobní auto skončilo v příkopě, nehoda byla bez zranění. Mezi Jáchymovem a Božím Darem havarovala dvě osobní auta, jedna osoba se zranila. V aktuálních podmínkách by vůbec neměli nikam jezdit ti, kteří již mají na autech letní pneumatiky," doporučil mluvčí hasičů.

Provoz byl zastaven například na trati Cheb - Mariánské Lázně. "Odstraňujeme stromy, které pod tíhou padají nebo jsou na trakčním vedení," doplnil dopoledne mluvčí Správy železnic Martin Kavka.

Podle webu Českých drah spadlé stromy zastavily provoz i na tratích z Vojtanova do Františkových Lázní nebo z Františkových Lázní do německého Selbu

Teploty byly dnes ráno těsně pod bodem mrazu. Podobně i v Plzeňském kraji lehce mrzne, srážek je tam ale méně, na Šumavě by se ale také měli řidiči připravit na sníh na vozovkách, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu a silničářů.

Sníh v Karlovarském kraji padá zhruba od 400 metrů nad mořem, na horách už druhým dnem. Například na Klínovec se tak znovu vrátilo zimní počasí s několika centimetry čerstvého sněhu a sníh je i na silnicích. Stejně tak na Šumavě v okolí Železné Rudy je zasněženo s teplotami okolo tří stupňů pod nulou.

Před nízkou teplotou a občasným sněžením varují i meteorologové ve výstraze pro celý dnešní den. Od pondělí by se ale mělo oteplovat a sněhové srážky by se měly objevit jen ve vyšších polohách.

Na hřebenech Krkonoš je čtvrt metru sněhu, Poláci vyhlásili lavinový stupeň

Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo asi 15 centimetrů sněhu a celková vrstva sněhu se dnes ráno pohybovala kolem čtvrt metru. Polská horská služba na své straně hor vyhlásila první stupeň lavinového nebezpečí, který je nejnižší z pětibodové stupnice. Na české straně jsou hory od 8. dubna bez lavinových stupňů. Vyplývá to z dat polské horské služby.

Větší množství sněhu vítr nafoukal především do roklí ledovcových karů a na některé strmé svahy nad horní hranicí lesa. "V těchto místech se mohou objevit menší sesuvy sněhu," uvedla polská horská služba. Sněhovým polím na strmých svazích by se turisté měli vyhnout.

Na hřebenové Luční boudě ve výšce 1415 metrů nad mořem leželo dnes ráno 22 centimetrů sněhu. Sníh leží ve vyšších polohách hor, hlavní střediska hor jsou bez sněhu. Na silnicích do středisek sníh také není. V Krkonoších s různou intenzitou s přestávkami sněží od ochlazení v noci na středu.

Na horách se v noci na dnešek dál ochladilo. Teplota na Sněžce do rána klesla na minus devět stupňů Celsia. Protože na vrcholu hor vál vítr o rychlosti kolem 40 až 50 kilometrů v hodině, pocitová teplota byla kolem minus 20 stupňů Celsia, vyplývá z dat měřicí stanice Poštovny Anežka na Sněžce.

Ve střediscích byl mráz menší. V Peci pod Sněžkou bylo nad ránem minus šest stupňů, do 09:00 teploty vystoupala na nulu.

Slabě sněžilo i na hřebenech Orlických hor. Na Šerlichu ve výšce 1027 metrů nad mořem dnes ráno ležely asi čtyři centimetry sněhu a byly minus dva stupně Celsia.

V Krkonoších je nyní mezisezona, horské boudy jsou většinou mimo provoz. Z lanovek jezdí pouze lanovka na Sněžku, a to jen o víkendech. Do denního provozu letní sezony se lanovka na Sněžku rozjede 26. dubna. Vítr dnes provoz lanovky na Sněžku neomezil a od rána jela na spodním i horním úseku.

V Královéhradeckém kraji by mělo být dnes oblačno, ojediněle se sněžením či deštěm. Teploty by se dnes měly pohybovat od pěti do osmi stupňů, na horách od minus dvou do plus dvou stupňů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

16°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď