Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Zdražování i pokles reálných mezd. Nejvíc si pohoršily rodiny s dětmi, říká sociolog Prokop

Sociolog Daniel Prokop. | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Premium Rozhovor
Počet domácností, které se po zaplacení všech měsíčních výdajů ocitají na nule nebo pod ní, po měsících klesá. Stále jich je ale téměř třetina. Největšímu poklesu životní úrovně čelí rodiny s dětmi. Vyplývá to z výzkumu agentury PAQ Research. „Pořád doznívá dopad zdražování, zejména u základních výdajů na bydlení a potraviny, a pokles reálných mezd,“ říká mj. v rozhovoru pro Lidovky.cz sociolog Daniel Prokop.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Situaci pracovně aktivních rodin by podle něj mohla zlepšit nová „superdávka“, kterou představilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Zároveň ale upozorňuje na její rizika – pomoci by se nemuselo dostat některým skutečně potřebným. Varuje i před možností okamžité výpovědi bez udání důvodu, již prosazuje ODS.

Lidovky.cz: Přestože se finanční situace českých domácností zlepšuje, stále se zhruba 31 procent z nich po zaplacení všech měsíčních výdajů ocitá na nule nebo pod ní. Z jakých důvodů jsou v takových problémech? V roce 2023 to bylo 35 procent, takže tam je vidět zlepšení. Ale před inflační krizí to bylo 20 procent. Pořád doznívá dopad zdražování, zejména v oblasti základních výdajů na bydlení a potraviny, a pokles reálných mezd. Za poslední dva roky se situace zhoršila zejména u rodin s dětmi, počet těch, které hospodaří na nule, narostl. V roce 2021 jich bylo asi 15 procent, nyní je to 30 procent. Mezi seniory takový trend viditelný není, a to díky valorizaci důchodů.

Lidovky.cz: Dělá z vašeho pohledu vláda dost pro to, aby rodinám s dětmi pomohla?
Situace rodin s dětmi se nyní zlepšuje, protože trochu rostou mzdy. Nicméně zejména u chudší poloviny těchto rodin by návrat do stavu, jako byl v roce 2021, trval docela dlouho. Rodinám pomohlo to, že se rozrostlo čerpání sociálních dávek. U příspěvku na bydlení a přídavku na děti se téměř zdvojnásobilo. Jenže se jim nepomohlo i jiným způsobem – ve struktuře daňového mixu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se