Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vsetín - Kladno 2:3. Hosté ubránili těsné vítězství, skvěle zachytal Brízgala

Kladenští hokejisté se radují z gólu. foto: Filip Fojtík, MAFRA

I třetí duel baráže o hokejovou extraligu ovládli kladenští Rytíři. Proti Vsetínu, který hrál v brněnském exilu, si pečlivě hlídali hubený náskok, v závěrečné části jim několika klíčovými zákroky pomohl Adam Brízgala. Středočeši tak kromě výhry 3:2 oslavili i zisk mečbolu.
  16:53aktualizováno  19:32

Baráž se v Brně hrála před parádní kulisou 7 700 diváků. Vyprodáno. Ani působivá atmosféra ale nepomohla vsetínským hokejistům k prvnímu bodu.

S kladenskými Rytíři téměř celé utkání prohrávali, obzvláště v úvodní části se jim nedařilo vyrovnat tempo soupeře, který zápas kontroloval až do závěrečné části. V poslední dvacetiminutovce si vybojovali Valaši několik šancí na vyrovnání. Hosté ale díky skvělému brankáři Brízgalovi odolali.

Kladenský brankář Adam Brízgala zasahuje vyrážečkou v baráži se Vsetínem.
Matyáš Dědek a Ondřej Machala ze Vsetína odjíždí ze souboje v rohu kluziště v...

Ke dvěma domácím výhrám tak Středočeši přidávají i klíčový třetí bod z venkovního prostředí. V pondělí tak můžou od 18.00 v Brně bojovat o využití prvního mečbolu a zopakovat tak jednoznačný výsledek z loňské baráže se Zlínem.

Vsetín - Kladno 2:3

Stav série 0:3

Nejzáživnější pasáži si fanoušci vychutnali v závěru druhé části, kdy se dočkali hned čtyř branek, každý tým si připravil dvě.

Gólové hody odšpuntovala přesilovka Kladna po faulu Romana Vaňa. Jakub Klepiš našel křížnou přihrávkou lotyšského snipera Eduardse Tralmakse, který puk nasměřoval přesně k tyči a nadal šanci přesouvajícímu se brankáři Maximu Žukovovi.

Rozbruslení kladenských hokejistů před třetím zápasem baráže se Vsetínem.

Kladno vedlo 2:0. Vsetín nicméně nesložil zbraně a vydal se vstříc rychlé odpovědi. Dvě minuty před koncem vytvořil před brankou Brízgaly závar, postupně doráželi Erik Hrňa a Ondřej Machala. Pak puk vyplaval k Matyáši Dědkovi, který pohotově překonal ležícího gólmana a snížil na 1:2.

Jenže o minutu a půl později radost domácích vyprchala. Jakub Klepiš vnikl do útočného pásma, pokryl si kotouč před bránícími hráči a přihrával na volného Martina Procházku, který sice stál v ostrém úhlu, prázdnou branku ovšem neminul. 1:3, další rána pro Valachy.

Bouřlivá kulisa v Brně ale vyhecovala vsetínské hokejisty k dalšímu bleskovému snížení. Dědek vyvezl kotouč a nahrál na levý kruh Hrňovi, který vypálil bez přípravy a přesně trefil levý horní roh Brízgalovy branky.

Podívejte se na gól Erika Hrni:

Těsné skóre 2:3 vybičovalo Vsetín k aktivnímu vstupu do závěrečné třetiny, ve které ovšem domácí naráželi na urputnou kladenskou obranu a skvělého brankáře Brízgalu.

Velkou šanci zahodil Luboš Rob, kterého střelecká smůla provázela celý zápas. Nebezpečně pálil už v první třetině, v prostřední dvacetiminutovce se objevil ve dvou únicích. Brankovou radost ale neprožil.

Tlak domácích se stupňoval, paradoxně ho zpomalilo až třetí vyloučení v zápase Tadeáš Hejdy. Valachům se přesilovka vůbec nevydařila. Pak se kotouč za Brízgalu snažil dostat ve skurmáži Klhůfek. Až do posledních sekund udržel domácí v zápase brankář Žukov, který lapil několik příležitostí hostů.

Vsetínský útočník Luboš Rob a kladenský obránce Christopher Martenet bojují u mantinelu o puk.

Během jeho pobytu na střídačce měl šanci Hořanský. Po vyloučení Marteneta ale Valaši spíše honili kotouč kolem mantinelu a vyloženou brankovou příležitost už si nevytvořili.

Mrzet je ale mohla především ospalá úvodní část, ve které se nechali přestřílet 4:13 a nebýt několika povedených zákroků Žukova prohrávali více než 0:1.

Nedůsledné obrany využil jen Richard Jarůšek, který se objevil ještě v dalších dvou vyložených šancích. Jeho trefa nakonec položila základy k dalšímu kladenskému úspěchu.

Podívejte se na úvodní trefu Richarda Jarůška:

Jiří Weintritt (Vsetín): „První třetinu jsme měli pouze průměrnou. Udělali jsme tam chybu ve středním pásmu, dostali jsme gól a do kabiny se šlo minus jedna. Ve druhé a třetí třetině nemám svému týmu co vytknout. Měli jsme dobrý pohyb a dobrý tlak do brány. Myslím, že jsme měli spoustu dobrých střeleckých pozic, dali jsme z toho dva góly. Prohráli jsme 2:3, nicméně kluky jsem v kabině pochválil. Výkon byl velmi dobrý a musíme to brát pozitivně do příštího dne. Prohráváme 0:3, ale dva zápasy z naší strany byly velmi dobré. Byla škoda, že Maxim Žukov onemocněl těžkou angínou v nepravou chvíli. Celou sezonu se zdravotně držel. Potřebovali jsme do začátku série ho mít v plné formě. To se nestalo. Je to hokejový život. I za stavu 0:3 budou chlapci stejně motivovaní jako dnes a Vsetín nikdy nic nevzdává.“

Otakar Vejvoda (Kladno): „První třetina byla z naší strany celkem slušná. Od druhé třetiny byl Vsetín lepší, byl v našem pásmu víc. My jsme měli tři šance dva na jednoho, tři na dva nebo tři na jednoho. Třikrát za sebou jsme skončili v rohu a od té doby byl Vsetín jasně lepší a my děkujeme za vítězství Adamu Brízgalovi. Čistě subjektivně myslím, že jsme urazili kartu, že jsme měli ty brejkové situace a ani z toho nebyla střela. Zápas si v určitých chvílích ve druhé třetině žil vlastním životem.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!