Hana Brejchová je »tam nahoře« už několik dnů, její dvě dcery ale o mámině smrti veřejně informovaly až včera. „Já jsem se tuhle smutnou zprávu dozvěděla před pár dny od bratra. A bohužel vám ji mohu jen potvrdit,“ řekla Blesku Hanina neteř Tereza Brodská (55). Ta se rozhodla, že své mamince o tetině smrti nepoví. „Mamince to sdělovat nebudu. Dlouhá léta se s Hanou neviděly. Maminka je vážně nemocná a já nechci, aby jí tato zpráva ještě přihoršila,“ řekla Brodská, jejíž matka Jana Brejchová se už 11 let potýká s vážnou neurologickou nemocí.

Milovala Formana

Na to, proč se dvě sestry znesvářily, nikdy ani jedna nedala odpověď. Prý to způsobil Miloš Forman (†86), Hanin velký přítel a kamarád, který ji jako neherečku obsadil nejen do Lásek, ale i do osmi oscary ověnčeného Amadea. Hana si s ním až do jeho smrti telefonovala, psala a kdykoli byl v Praze, viděli se. Hana Formana celý život platonicky milovala, on byl ale svého času právoplatným manželem sestry Jany, která je považována za největší filmovou hvězdu v dějinách české kinematografie. Přesto jí Forman v žádném svém filmu nedal roli.

Vyhořel jí byt

Zda Brejchová zemřela v Domě s pečovatelskou službou Buštěhrad, kde roky žila, anebo v nemocnici na Kladně, není jasné. Hana, která byla z osmi dětí, bydlela v Buštěhradě od roku 2009, kdy jí vyhořel byt v Praze-Holešovicích, a ona tak zůstala na ulici. V domě s pečovatelskou službou, kde měla svůj vlastní byteček s kuchyňkou, se cítila moc spokojená. V kontaktu byla se svými bratry a s dcerou Veronikou, se kterou měla krásný vztah. S dcerou Světlanou od jisté doby vůbec nekomunikovala.

Video
Video se připravuje ...

Brejchová o sestře Janě: Je mi jedno, že umře! A trápení Gottové. Timo vyhrožuje a chce peníze Bára Horáková, Lukáš Červený

Předčila i slavnou Cardinale

S filmem Lásky jedné plavovlásky z roku 1965, který byl nominován na Oscara, projela jako filmová Vendula s režisérem Milošem Formanem (†86) celý svět. Na festivalu v Benátkách obsadila za nejlepší ženský herecký výkon třetí místo, až za ní se umístila megahvězda Claudia Cardinalová (86). První byla tehdy Annie Girardotová (†79). Po Láskách chtěl Jiří Menzel (†82) obsadit Brejchovou do Ostře sledovaných vlaků. Když se ale dozvěděla, že by jí Josef Somr (88) razítkoval nahý zadek, odmítla. Film Ostře sledované vlaky nakonec ale Oscara získal. Potom odmítla hlavní roli ve filmu s Alainem Delonem (88) a jako herečka skončila. Na svém kontě má kolem 40 epizodních roliček. Včetně v osmi Oscary ověnčeném Formanově Amadeovi.

Fotogalerie
41 fotografií