I kdyby Stanjura na Skopečkovi jezdil, komentuje Schillerová

politika

Mezi ODS a menšími partnery se rozhořely spory o návrhy, které mají ulevit rodinám pečujícím o potomky a zavést okamžitou výpověď ze zaměstnání bez udání důvodu. ODS hledá podporu i v řádách opozičních zákonodárců.

I kdyby Stanjura na Skopečkovi jezdil, komentuje Schillerová
Alena Schillerová (ANO)
22. dubna 2024 - 07:03

Lidovci oprášili sliby z programového prohlášení kabinetu o snížení daní rodinám s dětmi a valorizaci slevy na poplatníka. Podle šéfa strany a vicepremiéra Mariana Jurečky by úlevy mohly vzrůst až o čtvrtinu. Pro rodiny s alespoň třemi dětmi pak chce do určité výše příjmů uzákonit daňové prázdniny. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) je však skeptický. Míní, že Jurečka přichází s těmito záměry pozdě. Navíc na ně stát nemá peníze.

„Je to ideový střet pohledů, jak některé věci vidí ODS a jak je vidí lidovci. Soudržnost koalice ale neohrožuje,“ prohlásil minulý týden ministr Jurečka s tím, že zvýšení slev na děti je podle něj naprosto nezbytné prosadit. Jurečka také trvá na debatě o valorizaci slevy na poplatníka, což je mj. další vládní závazek.



Podrobnosti k daňovým prázdninám zatím Jurečka nesdělil. Jasněji má ve slevě na druhé a třetí dítě, která by vzrostla o dvacet až pětadvacet procent. U druhého dítěte by to mohlo být až o 470 korun a u třetího až o 580 korun měsíčně více než nyní.

Lidovci se snaží, ale přesvědčit ministra finací Zbyňka Stanjuru (ODS) nebude snadné.

„Je duben, a pokud bychom chtěli udělat výraznější daňové změny k 1. lednu 2025, myslím, že už to z procesních důvodů nelze stihnout,“ uvedl Stanjura a dodal, že vyšši sleva na poplatníka by navíc udělala značnou díru do státního rozpočtu.

Psali jsme:

Stanjura nicméně podotkl, že je na diskusi připraven. První kolo jednání ve formátu předsedů koaličních stran je podle dostupných informací naplánováno už na příští týden.

Do sporu se chystá zasáhnout opoziční hnutí ANO, které nabídlo KDU-ČSL, STAN a Pirátům podporu.

„S našimi hlasy můžete počítat. Stačí, když si budete stát za svým, a od ledna 2025 bude sleva zvýšena, i kdyby Stanjura na Skopečkovi jezdil,“ napsala na sociální síti X bývalá ministryně financí a předsedkyně poslanců hnutí ANO Alena Schillerová.

(hýbl, prvnizpravy, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif