Vědci: Psychedelika mohou zásadně změnit koncept léčby některých duševních poruch

foto Ilustrační foto - Příprava psychedelického nápoje z ayahuascy v Amazonii.

Klecany (u Prahy) - Psychedelika by mohla výrazně změnit koncept léčby některých duševních poruch, shodli se vědci na amsterodamském workshopu Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), mezi nimi i odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Experti diskutovali o regulaci psychedelik a jejich schvalování pro léčebné použití. Bude podle nich třeba upravit i hodnocení klinických studií, zhodnotit nákladovou efektivitu tohoto typu léčby a zajitit případné začlenění do systému a úhrady pojištění. Pokud EMA schválí psychedelika pro klinické použití v EU, budou následně s největší pravděpodobností dostupná coby alternativa pro léčbu i v ČR, uvedl v tiskové zprávě lékař Tomáš Páleníček z NUDZ.

Česká republika patří mezi několik evropských zemí, kde se již studie s psychedeliky uskutečňují. V NUDZ jsou kontrétně zaměřené třeba na možnosti využití psychedelik při léčbě deprese nebo v paliativní péči. "Psychedelika se již ukázala jako efektivní například ve zmírnění úzkostí a existenciálního distresu u onkologických pacientů s terminální diagnózou, ukazují se však jako velmi nadějná i u jiných diagnóz, zejména depresivní poruchy či závislostí," uvedl Páleníček. Využití některých psychedelik ve vybraných léčebných programech umožňují například Kanada, Spojené státy a Austrálie.

Výzkum účinků psychedelik a hodnocení klinických studií má specifika. Vzhledem k jejich psychoaktivním účinkům je rozpoznatelné případné podání placeba. A protože se užívají pod dohledem terapeutů a lékařů, vzniká otázka, zda je efektivní psychedelikum samo o sobě, nebo pouze v tandemu s psychologickou či terapeutickou podporou. Aktuální koncept schvalování léčiv pro psychiatrii ale podle odborníků nepočítá se synergistickým efektem těchto dvou principů. "Navíc potřeba psychoterapie či psychologické podpory klade i další otazníky spojené s náklady na léčbu, které mohou být tímto navýšeny. Je pak otázkou, kolik reálně stojí například léčba za hospitalizace versus několik terapeutických sezení s látkou a případný rozdíl v rychlosti normalizování pracovní efektivity pacientů, který může díky rychlému účinku psychedelik podporovat jejich využití,“ doplnil Páleníček.

Zkušenosti českých odborníků mohou mít klíčovou roli i při tvorbě evropských regulací pro klinické používání psychedelik. Nejblíže k předložení žádosti o registraci je momentálně látka psilocybin. Dalšími horkými kandidáty jsou pak DMT, 5-MeO-DMT, LSD a MDMA.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď