Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Mynáře čeká soud kvůli dotacím na penzion. Exkancléř tvrdí, že se očistí

Hradní exkancléř Vratislav Mynář foto: ČTK

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře, a to kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Redakci iDNES.cz to potvrdil mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma. Mynáře žalobce obžaloval z dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropské unie. „Orgány činné v trestním řízení nerespektovaly zásady, kterými se trestní řízení řídí,“ uvedl pro iDNES.cz Mynář.
  14:44aktualizováno  18:31

Dotaci 5,99 milionu korun získala Mynářova společnost Clever Management před 13 lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Dotaci firma loni v dubnu vrátila.

Na podání obžaloby v pondělí upozornily Seznam Zprávy. Redakce iDNES.cz oslovila samotného Mynáře. „Vítám a těším se, že po více než čtyřech letech budu mít konečně příležitost bránit se veřejně v trestním řízení, které vůči mě policie vedla,“ uvedl pro iDNES.cz Mynář.

„Orgány nerespektovaly zásady“

Podle svých slov byl obvinění nucen čelit déle než čtyři roky, reálné vyšetřování probíhalo podle jeho slov teprve v posledních několika měsících

„Orgány činné v trestním řízení nerespektovaly zásady, kterými se trestní řízení řídí. Přes zásady policie některé zásadní důkazy do spisu zařadila až na návrh obhajoby a jiné neprovedla vůbec,“ doplnil a současně dodal: „Věřím, že v řízení před soudem, které je ze zákona veřejné, budu mít konečně k dispozici prostor pro svoji obhajobu před účelovým obviněním.“

Mynář je od roku 2021 obviněný z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie, vinu popírá. Evropskou dotaci na penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku přidělil firmě úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací EU.

Po kontrole financování, při níž narazil na pochybnosti, úřad požádal policii o prověření dotace. Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství.

Spolek nesměl 10 let budovu pronajímat

Ministerstvo školství podle serveru v roce 2008 schválilo 13 milionů korun určených na ubytovny pro sportovce ze Spolku Chřibák, ve kterém byl Mynář hospodářem. Projekt následně převzala firma Clever Management a se spolkem podepsala smlouvu o pronájmu objektu.

Smlouva ale podle webu byla v rozporu s podmínkami dotace – spolek nesměl deset let budovu nikomu pronajímat. Podpora tak podle policie byla vyplacena neoprávněně.

Kauza dostavby penzionu je vymyšlená, prohlásil Vratislav Mynář:

9. března 2021

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....