Rady a tipy

Víme, jak levně zařídit bydlení

Od   | 

Radost z nového bydlení často zakalí starost okolo toho, kde seženete všechen nábytek a spotřebiče. Poradíme, jak zařídit levně bydlení tak, aby vás vybavení nezruinovalo.

Předem si naplánujte rozpočet, který nepřekročíte

Jako první si nejprve sepište podrobný seznam spotřebičů, nábytku a dalších věcí, které budete potřebovat. Můžete si vůbec dovolit nákup nových spotřebičů? Pokud ano, zamyslete se, kolik peněz jste schopni (a ochotni) investovat do veškerého vybavení. U každé položky v seznamu pak popřemýšlejte nad tím, zda ji potřebujete okamžitě a nebo bez dané věci zvládnete v novém bytě nějakou dobu fungovat.

Třeba bez televize to určitě pár měsíců přežijete. Rozhodně neplatí, že byste museli kupovat hned všechno najednou. Vyhněte se nadměrnému utrácení a našetřené peníze si raději schovejte pro strýčka příhodu na nečekané situace. Třeba pro případ, když si omylem zabouchnete klíče ve dveřích a budete muset volat technika, aby vám dveře otevřel.

TIP: Nebankovní půjčka ihned? Když si ji zřídíte u důvěryhodného poskytovatele, nemusíte se obávat nekalých praktik. Před podpisem si vždy důkladně projděte veškeré podmínky a nebojte se na cokoli zeptat. Férový poskytovatel nebankovní půjčky by vám vždy měl vše podrobně vysvětlit. I tady platí pořekadlo: Důvěřuj, ale prověřuj.

Poptejte se v rodině a kamarádů, zda jim doma neleží nepotřebné vybavení

(Nejen) v nouzi poznáš přítele. Zeptejte se nejprve v rodině, zda někomu doma neleží nepotřebný nábytek, který by vám byli ochotni dát. Obzvlášť starší generace má mnohdy jednu věc v několika verzích – může to být třeba nepoužitá sada kvalitního nádobí, nerezové hrnce nebo ruční šlehač, který u nich nenašel užití.

Nebojte se ozvat a nestyďte se – ba naopak, vaši blízcí budou jistě rádi, když nepotřebné spotřebiče konečně někdo využije.

Mrkněte na internetové bazary a do Facebookových skupin

Nová pračka za deset tisíc je příliš mnoho na váš rozpočet? Poohlédněte se (nejenom) po pračce, která hledá svůj nový domov prostřednictvím Marketplace na Facebooku. Mnoho uživatelů této sociální sítě dennodenně inzeruje použité (ale pořád plně funkční) věci na prodej. Nabídky si vyfiltrujete podle místa, kde si můžete předmět vyzvednout. Pak už jen stačí, abyste inzerentovi napsali a společně se dohodnete na předání.

A nebo zkuste tradiční internetové bazary jako je Sbazar nebo Aukro. Tyto weby fungují prakticky stejně jako Marketplace na Facebooku a ještě si můžete nábytek nebo spotřebiče vyfiltrovat i podle ceny.

Nemáte peníze nazbyt? Zkuste weby nabízející spotřebiče za odvoz nebo neziskové organizace a komunitní centra

Nemůžete si dovolit dát za nábytek a spotřebiče ani korunu navíc? Nezoufejte, i tady je cesta, jak si zařídit útulné bydlení. Třeba na webu Darujizaodvoz.cz nabízejí lidé nevyužité věci zdarma. Stačí, když si je pouze vyzvednete. V době psaní článku jsme na webu našli třeba funkční lednici, myčku nádobí nebo sporák jen za odvoz.

Zkuste také neziskové organizace a Re-use centra – lidé do nich darují nábytek, který už nevyužijí a chtějí, aby ještě někomu v nouzi udělal radost. Třeba v Praze existuje organizace Z pokoje do pokoje nebo Nábytková banka – ta nabízí darovaný nábytek a domácí potřeby nízkopříjmovým rodinám, kterým nábytek rovnou i domů doveze.

Nejste z Prahy? Nezoufejte, nábytkové banky najdete prakticky po celé České republice. A pokud potřebujete poradit ohledně příspěvku na bydlení, mrkněte na článek Příspěvek na bydlení – co doložit.


You must be logged in to post a comment Login