Hlavní obsah

Prezident Pavel se pustil do ANO za ignorování schůzky k důchodové reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel po pondělní schůzce s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou kvůli chystané důchodové reformě kritizoval opoziční hnutí ANO, jež se mělo schůzky také účastnit, ale na poslední chvíli to odřeklo. Pavel si rýpnul, že by ANO mělo své know-how předložit občanům, a ne si ho schovávat na parlamentní volby.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Prezident Petr Pavel

Článek

Pavel se na brífinku po jednání vrátil k odřeknutí účasti ANO a zopakoval, že tímto krokem je zklamán.

„V případě důchodové reformy jde o tak zásadní věc, že nemá smysl se bavit o tom, jestli se svým návrhem uspěje, tedy že zvítězí, nějaká konkrétní politická strana, vláda, opozice, nebo konkrétní politik, protože v tomto případě budou vítězi nebo poraženými všichni občané země,“ míní Pavel, který se vzhledem k „celospolečensky velmi důležitému“ tématu pasoval do role mediátora debaty o reformě penzí mezi zástupci vlády a opozice.

Zatím k jedinému jednání došlo na konci března. Další mělo být to dnešní. Po vpádu předsedy ANO Andreje Babiše do debaty a rozporování výsledků první schůzky hnutí následně v pátek odřeklo svou účast na dalším jednání. Předtím ve stanoveném termínu nedodalo Hradu materiály, které dříve přislíbilo.

Stěžují si, a přitom nechtějí jednat. Pavel je z ANO zklamán

Domácí

„Je důležité, aby v této debatě zaznívaly racionální argumenty v zájmu všech občanů této země. Aby nezaznívaly argumenty, že nebude opozice předávat své know-how vládě, protože pokud by ho někomu měla předávat, tak jsou to občané. Jim by měla předložit případný alternativní návrh a přesvědčit je o tom, že jejich návrh je životaschopnější než ten vládní, a potom protlačit svou vizi do legislativního procesu. K tomu bohužel nedošlo. Já tu snahu o dosažení kompromisu nevzdávám,“ podotknul Pavel s tím, že hledání kompromisu je podstatou politiky.

„Pokud máme svou práci brát zodpovědně, tak musíme naslouchat opačným názorům a snažit se dosáhnout řešení přijatelného pro obě strany a neschovávat si ho až na příští volby, případně až jako nevyslovený příslib po volbách, že pokud dopadnou v můj prospěch, tak řeknu, co jsem měl na mysli a čím jsem chtěl do diskuse přispět,“ dodal.

Nepřímo si tak rýpnul do šéfa ANO Andreje Babiše, který ve svém v pondělí zveřejněném videu na sociálních sítích hájil neúčast ANO na jednání a kritizoval vládu premiéra Petra Fialy (ODS) za prohlášení, že důchodovou reformu kabinet prosadí bez ohledu na ANO.

„Jsme připraveni naše argumenty a stanovisko vysvětlit panu prezidentovi, s Jurečkou to nemá smysl, když je nezajímáme. Proč bychom je měli zase něco učit, řekli jsme jim, kde je zdroj, není to druhý pilíř. Je to jiný zdroj s garancí státu. Nemáme o čem jednat. S touhle asociální vládou se nikdy neshodneme,“ prohlásil Babiš s tím, že všechny požadavky sepíše do svého „perfektního“ programu pro parlamentní volby v roce 2025.

Babiš po volbách sliboval, že bude konstruktivní opozicí. Teď nechce vládě ani poradit

Domácí

Pavel se prý nicméně nevzdává a hodlá svolat další jednání, případně uspořádat kulatý stůl. Další pozvání zástupců opozice k debatě nad reformou penzí přislíbil po pondělní hradní schůzce také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Je nutné důchodovou reformu udělat, protože populace stárne. Na tuto reformu čeká naše země 34 let,“ řekl po jednání ministr. Návrh důchodové reformy chce vládě předložit do 30. dubna, zopakoval však, že to nevylučuje další diskusi s opozicí.

„Opět oslovím zástupce opozice, zdali budou mít zájem nadále jednat a hledat nějaké průsečíky,“ uvedl s tím, že čas je do 2. čtení, kdy se v Poslanecké sněmovně podávají pozměňovací návrhy k předloženým zákonům. To by mělo být za zhruba tři měsíce.

„Mrzí mě, že do toho tímto způsobem hodili vidle a v tento okamžik zvítězil alibismus nad zodpovědností,“ přisadil si na adresu ANO Jurečka, přičemž ale doplnil, že stále věří v nalezení kompromisu. Vyzval pak hnutí ANO, aby zveřejnilo svůj návrh reformy penzí.

Ekonomové a část politiků poukazují na to, že systém je v nynější podobě neudržitelný a schodek by v polovině století mohl dosahovat pěti procent HDP. V dnešních hodnotách je to asi 350 miliard korun. Vláda navrhuje zadlužování přibrzdit prodlužováním důchodového věku nad 65 let či snížením výpočtu nových penzí. Opozice je proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám