Lidé v Dolní Lutyni budou mít referendum ohledně výstavby gigafactory

V Dolní Lutyni na Karvinsku se v červnu souběžně s volbami do Evropského parlamentu uskuteční místní referendum o strategické průmyslové zóně, která tam má vzniknout. Schválili to jednohlasně dolnolutyňští zastupitelé. Otázku navrhl spolek Zachovejme Poolší, který usiluje o zastavení stavby.

„Myslím si, že vyhlášení referenda je nejlepší způsob, jak zjistit, jaké je veřejné mínění a jaká je síla občanů, kteří to tu nechtějí,“ řekl starosta Pavel Buzek (STAN).

Obyvatelé obce budou odpovídat na otázku: „Souhlasíte s tím, aby obec Dolní Lutyně podala námitky, popřípadě připomínky proti návrhu aktualizace zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje, která vytyčuje plochu areálu strategického podnikatelského parku na území Dolní Lutyně, a aby rovněž uplatňovala námitky proti povolení stavby areálu strategického podnikatelského parku?“

Člen spolku Zachovejme Poolší Martin Bohoněk řekl, že otázku připravovali čtrnáct dní. „Protože to nevnímáme tak jako široké okolí, že to je velmi jednoduchá záležitost. Opravdu jsme nechtěli obec vystavit mimo zákon a úplně zúžit její pravomoce. Proto jsme to cizelovali a seděli na tom právníci čili ne jeden, ale opravdu širší fórum právníků, aby otázky v návrhu připravilo co nejlépe,“ vysvětlil Bohoněk. Uvedl, že referendem nechtěli zablokovat obec v případných budoucích jednáních o kompenzacích.

Zvažovaná výstavba vzbuzuje mezi obyvateli pětitisícové obce velký rozruch, také v pondělí jich přišlo na jednání zastupitelstva několik desítek a o otázce pro referendum živě diskutovali. Zasedání se zúčastnil i Petr Vícha (SOCDEM), starosta nedalekého Bohumína, kterého by se vybudování zóny rovněž dotklo. „Kdo odpoví v referendu ,ano‘, dává obci silný mandát bojovat proti gigafactory,“ poznamenal Vícha.

Petice proti továrně

Na pozemcích o rozloze 278 hektarů v Dolní Lutyni chce stát postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut. Hovoří se o vzniku až sedmi tisíc pracovních míst, investice má mít hodnotu 200 miliard korun. Řada místních s vybudováním továrny ale nesouhlasí. Proti plánu vznikla i petice, kterou už podepsalo více než 3500 lidí.

Území, na němž by strategická průmyslová zóna měla vzniknout, je mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice v těsné blízkosti polské hranice a v sousedství chráněné přírodní oblasti. Obyvatelé se obávají negativních dopadů na místní komunitu a přírodu, vadí jim znehodnocení zemědělské půdy. Věřňovice patří k místům s nejhorším ovzduším v Česku i Evropě, i proto se lidé bojí dalšího znečištění ovzduší. Obce žádají, aby stát důkladně prověřil všechny podmínky pro případné vybudování průmyslové zóny, a také chtějí záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel.

Jméno investora podle zástupců ministerstva průmyslu a obchodu zatím nelze zveřejnit, média spekulují o jihokorejském Samsungu. David Petr z agentury CzechInvest před měsícem řekl, že požadavek investora je zahájení výroby v roce 2028.