Články

Odpojení neplatičů od tepla a teplé vody: Nový nástroj pro správu bytových domů

Od   | 

Nejvyšší soud ČR nedávno rozhodl, že Společenství vlastníků jednotek (SVJ) má právo odpojit neplatící vlastníky od dodávek tepla a teplé vody. Toto rozhodnutí posiluje pozici SVJ v boji proti neplatičům a umožňuje jim efektivněji spravovat bytové domy.

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) je klíčovým orgánem v procesu správy bytových domů a pozemků. Jeho rozhodnutí o poskytování služeb a rozúčtování nákladů ovlivňuje každého vlastníka v domě. Nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR však přináší novinku do tohoto procesu, posiluje práva SVJ a nabízí nový nástroj pro řešení problému s neplatiči.

Je-li koupelnový radiátor elektrický, můžete ho využívat i mimo topnou sezonu. Zdroj: Zehnder

Co je SVJ?

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) je právnická osoba vytvořená za účelem správy bytových domů a pozemků. Tvoří ho všichni vlastníci jednotek v daném domě a jeho hlavním orgánem je shromáždění vlastníků. SVJ má za úkol poskytovat různé služby vlastníkům, jako je dodávka tepla, teplé vody, vody a další.

Má také pravomoc rozhodovat o rozúčtování nákladů spojených s těmito službami a provádět další činnosti související s údržbou a správou společných prostor a zařízení v domě. Její role je klíčová pro fungování bytových domů a zajištění pohodlného bydlení pro všechny vlastníky.

 

Jak rekonstruovat osvětlení aniž byste museli sekat do stěn a stropu?

 

Možnost odpojení neplatičů: Co to znamená?

Nejvyšší soud ČR v rozsudku ze dne 20. února 2024 potvrdil, že SVJ má právo rozhodnout o odpojení vlastníka, který neplní své finanční závazky spojené s poskytováním služeb. Toto rozhodnutí vychází z případu, kdy vlastník po dvou měsících od dobrovolné dražby přestal platit za služby a SVJ rozhodlo o odpojení tepla a teplé vody.

SJV vás může nově odpojit od teplé vody. Zdroj: Ravak

Přechod dluhů v rámci dobrovolné dražby

Nejvyšší soud také vyjasnil otázku přechodu dluhů za služby z původního vlastníka na nového vlastníka v rámci dobrovolné dražby. Soud dospěl k závěru, že by bylo v rozporu s účelem zákona umožnit přechod dluhů na nového vlastníka, bez ohledu na způsob prodeje jednotky.

 

Který radiátor vybrat a proč?

 

Ochrana nájemců: Odlišná pravidla platí

Je důležité zdůraznit, že odlišná pravidla platí ve vztahu mezi pronajímatelem a nájemcem. Pronajímatel nemá právo omezit dodávky vody nebo tepla nájemci kvůli neplacení nájemného. V takovém případě může pronajímatel vymáhat dlužné částky a v případě potřeby nájemci dát výpověď z nájmu.

Zdroj: e15.cz, webdomu.cz

 

Kam pro zcela černý dřez a baterii?

 

 


You must be logged in to post a comment Login