Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Názory

Ani stovku. Vládě asi nikdo neprozradil, že rozpočet má i příjmovou stranu

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura na mimořádné schůzi k cenám energie v roce 2024 foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Názor
Programové prohlášení vlády slibuje valorizaci slevy na poplatníka. Tu si nemůžeme z rozpočtového hlediska dovolit, vzkazuje nám vláda ústy TOP 09. Ministr financí to konkretizuje slovy, že zvýšení odečtu o sto korun měsíčně by rozpočet stálo šest miliard.
  5:00

Jak se říká: přes to nejede vlak. Že inflace a drahota v uplynulých letech dopadly na nízkopříjmové a rodiny s dětmi? To může být pravda, ale rozpočet má přednost, říká vláda, která nás zadlužuje rekordním tempem, a přitom neustále mluví o rozpočtové odpovědnosti.

Slib vlády se zadrhl. Zvýšení daňové slevy na poplatníka je drahé, tvrdí teď ministr Stanjura

Vláda trpí jistým druhem slepoty, když mluví o rozpočtu, opakuje umanutě slovo šetření. Asi jí nikdo neprozradil, že rozpočet má i příjmovou stranu, a jsou tu celá odvětví ekonomiky, která se topí v penězích. Prosperita a zisky dobře vydělávajících podniků leží na srdci vládě daleko víc než životní situace obyvatel.

Ano, vláda Petra Fialy není populistická, na lidech jí nezáleží, přednostně se stará, kde uškudlit nějakou tu miliardu, aby nemusela opět dělat vůbec nic.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!