Kritický okamžik: Írán žádá Rusko o pomoc

zprávy

V čase krize a napětí žádá Írán Rusko o intervenci ve svém konfliktu s Izraelem. To, co lze popsat jako vzájemné údery - "jedna rána pěstí za jedno kopnutí" - jen vystihuje současné napěté vztahy mezi Íránem a Izraelem.

Kritický okamžik: Írán žádá Rusko o pomoc
Ilustračí foto
23. dubna 2024 - 07:03

Po několikadenních interních diskusích schválil Izrael téměř jednomyslně plány na odvetu proti Íránu. Izraelské vojenské vedení je přesvědčeno, že Írán nepředstavuje bezprostřední hrozbu pro jejich síly a má strategie pro případné eskalace konfliktu.

Stejně jako Írán, i Izrael se před zahájením vojenských akcí uchýlil k diplomacii. Izrael vyzval 32 států k uvalení sankcí na Írán, což našlo podporu ze strany Spojených států a je možné, že se k těmto krokům připojí i Evropská unie.

Premiér Netanjahu 17. dubna přijal německého ministra zahraničí Heika Maase a britského ministra zahraničních věcí Jamese Cleverlyho. Netanjahu vyjádřil vděčnost Velké Británii a Německu a zdůraznil, že Izrael má právo na sebeobranu, uvádí Times of Israel.

V současné době USA a jejich spojenci neplánují přímou odvetu proti Íránu. Nicméně, pokud Írán zareaguje, je nepravděpodobné, že by USA zůstaly stranou. Očekává se, že by Izrael mohl uskutečnit symbolické odvetné akce, zatímco Írán by pravděpodobně přistoupil na smířlivější postoj.

Situace je však nejistá, neboť Írán dříve vyhrožoval tvrdou odvetou a není jasné, zda ustoupí. Před jakýmikoli kroky ze strany Izraele musí být Írán dobře připraven.

Zatímco Izrael má připravený plán na odvetu, detaily nebyly zveřejněny. Před riskantním krokem má v úmyslu zveřejnit seznam cílů, aby získal podporu Spojených států. Izraelská vojenská letadla, včetně F-16 a F-35, jsou připravena k okamžité akci a mohla by zasáhnout íránské cíle na dlouhé vzdálenosti.

Ve srovnání s Íránem, který disponuje tisíci balistickými raketami, má Izrael slabiny v nedostatku středně a dálkově dosahujících raket. Bez americké podpory by Izrael pravděpodobně využil svá bojová letadla k úderům proti Íránu.



V reakci na narůstající napětí se Írán rozhodl připravit své bombardéry Su-24. Podle íránského velitele letectva, pokud Izrael zaútočí, íránské letectvo nasadí Su-24 proti izraelským cílům.

Zdá se, že svět by mohl brzy být svědkem vzdušného souboje mezi izraelskými F-35 a íránskými Su-24. Odborníci poukazují na to, že zatímco vzdušné síly jsou slabým místem Íránu, představují zároveň jednu z nejsilnějších stránek Izraele. Ačkoliv Su-24 není srovnatelný s modernějšími F-35, i přes potenciální domácí výhody Íránu v konfliktu nemusí být schopen získat převahu.

V těchto kritických momentech se Írán obrací s žádostí o pomoc na Rusko. Není jasné, jaký postoj Rusko zaujme, ale rozhodnutí Moskvy by mohlo zásadně ovlivnit průběh konfliktu. Situace je dynamická a nejistá, a světová společenost pozorně sleduje, jak se situace bude vyvíjet.

Celkově vzato, region se ocitá v napjaté situaci, kde každý krok může vést k další eskalaci konfliktu. Mezinárodní společenství vyzývá k diplomatickým řešením, aby se předešlo možným katastrofálním důsledkům pro region i celý svět.

Írán podle zpráv z Washington Post dlouhodobě usiluje o nákup ruských protivzdušných systémů S-400, které jsou ve srovnání se systémy S-300 výrazně účinnější při zachytávání a ničení cílů. S-400 disponují významnými schopnostmi v boji proti stealth letadlům, což je klíčové v kontextu stávajících hrozeb.

Kromě toho, Írán a Rusko uzavřeli dohodu o nákupu ruských stíhaček Su-35, ačkoliv se zdá, že Írán dosud tyto letouny neobdržel. Rusko také má zájem o íránské drony a plánuje nákup íránských pozemních raket. Toto partnerství ukazuje, že obě země mají vzájemné požadavky, přičemž Írán naléhavě potřebuje ruskou pomoc s protivzdušnou obranou, zejména v kontextu hrozby izraelských F-35.

Psali jsme:

Útoky izraelského letectva na íránské cíle, prováděné z F-35, ukázaly omezení systémů S-300 v Sýrii, které selhaly při obraně proti těmto útokům. To zdůrazňuje naléhavou potřebu Íránu získat modernější obranné systémy.

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu s íránským prezidentem Ebrahimem Raísím vyzval k zachování zdrženlivosti mezi zúčastněnými stranami. Přesto zůstává nejisté, zda Rusko poskytne Íránu požadované stíhačky Su-35 a systémy S-400 včas, aby čelil izraelské hrozbě. Vzhledem k omezenému času a komplexitě dodávek je možné, že Rusko nebude schopno významně pomoci Íránu před izraelskou odvetou.

Situace naznačuje, že i přes potenciální zájem Ruska pomoci Íránu, může být Moskva omezena svými vlastními strategickými zájmy a nepřejde k otevřené konfrontaci s Izraelem, což by mohlo znamenat přiblížení Ukrajiny k Izraeli a zároveň vytvoření nového nepřítele pro Rusko.

Období napětí a nejistoty naznačuje, že může dojít k vyostření konfliktu, když Írán bude muset čelit izraelským útokům bez očekávané podpory. Tento vývoj situace vyžaduje, aby Írán zvýšil svoji obranyschopnost a připravil se na možné následující střety.

(hýbl, prvnizpravy, screen: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif