Koupelny

Které barvy do koupelny (ne)patří?

Od   | 

I barva v koupelně ovlivňuje naši náladu. Některé odstíny dokáží ovlivnit naši kreativitu a některé navozují odpočinkovou náladu. Jaké barvy se do koupelny hodí a které sem nepatří?

Výběr barev do koupelny je důležitý. Mají vliv na odpočinek. Zdroj: Ravak

 

Proč si pořídit nezámrzný ventil?

 

V první řadě se rozhodujte podle velikosti koupelny

Ještě než začnete váhat nad barvami a odstíny, je důležité se řídit velikostí samotné místnosti. Do malé koupelny volte světlé nebo pastelové barvy a vedle nešlápnete ani s chladnějším odstínem barev. Světlé barvy na stěně totiž jednoduše můžete kombinovat i s tmavším nábytkem a vybavením. Ve velké koupelně si naopak můžete dovolit syté i tmavší odstíny, ale ani tady to nepřehánějte a dominantní barvu zvolte pouze na jednu stěnu. 

Zelená barva navodí blízký pocit přírody. Trendy jsou baterie v bílé barvě. Zdroj: Hansgrohe

 

 

Zdroj: Geberit

Chladnější odstíny

Chladnější odstíny se v koupelně hodí rozhodně víc než v obytných prostorech, nicméně pokud jste zimomřiví, nebudou pro vás příliš vhodné. Pokud vám chladnější tóny nevadí, pak se jich v koupelně nebojte. Právě sem se skvěle hodí modrá nebo zelená barva. Modrá barva symbolizuje vodu a zelená dokonale navozuje relaxační náladu. Chladnější barvy raději volte ve světlých, pastelových tónech, a pokud přece jen toužíte po výrazném, tmavém odstínu, do koupelny ho zakomponujte pomocí doplňků, jako jsou ručníky nebo dekorace.

Černými detaily rozhodně nic nezkazíte. Trendy jsou černé rámy sprchových koutů. Zdroj: Hüppe

Teplé odstíny

Teplé odstíny odborníci doporučují zejména pro ty, kteří mají ráno problémy se vstáváním. Teplejší odstíny barev totiž zvednou náladu, dodávají energii a celkově navozují v těle energii. S těmito barvami si naopak příliš neodpočinete večer. K relaxaci se totiž mnohem víc hodí chladnější barvy, při kterých mozek pomalu vypíná a odpočívá. Teplými barvami je myšlena žlutá, oranžová a červená. Přesto dejte přednost raději světlým a jemným odstínům žluté nebo oranžové barvy a červené se raději vyhněte i ve velké koupelně. 

Teplé odstíny navodí příjemnou atmosféru. Zdroj: Koupelny Ptáček

 

 

Zemité barvy

Do koupelny rozhodně patří zemité odstíny barvy. Jemné odstíny hnědé nebo zelenkavé barvy připomínají přírodu, a pokud tyto barvy zvolíte v koupelně, máte vyhráno. Během rána dodají energii a zlepší náladu a večer si při nich dokonale odpočinete třeba při dlouhé, horké koupeli. K zemitým barvám patří i béžová, karamelová nebo kávová barva – jsou totiž neutrální. I u zemitých odstínů dejte raději přednost světlým odstínům, které koupelnu opticky zvětší a prosvětlí. Tmavě hnědá nebo zelená barva by celkový dojem koupelny mohla zkazit. 

Se zemitými barvami rozhodně nešlápnete vedle. Zdroj: Koupelny Ptáček

Zdroj: Geberit

Bílá, černá nebo šedá? 

Bílá barva sice patří mezi klasiku a koupelně poměrně sluší, nicméně na někoho může působit až příliš sterilně. Pokud přece jen dáte přednost bílé barvě, doplňte ji jednou výraznější barvou, nebo rovnou vsaďte na teplejší krémovou či světle béžovou. Velmi oblíbenou barvou je i černá, která je elegantní. Nicméně na černém povrchu je vidět všechno a zejména vodní kámen, jemuž se v koupelně rozhodně nevyhnete.

Zdroj: Geberit

Řešením může být i šedá barva, kterou lze do koupelny zakomponovat třeba pomocí moderní betonové stěrky. Na druhou stranu může působit smutně a sklesle. Je tedy vhodné ji doplnit nějakou veselejší nebo pastelovou barvou. 

Šedou barvu lze do koupelny zajímavě zakomponovat pomocí betonové stěrky. Zdroj: Němec

Zdroj: Kapitoly o bydlení, siko.cz, hezkakoupelna.cz

Fotogalerie:

 

Sprchový panel s praktickou poličkou. Kam pro něj?

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login