Hlavní obsah

Sankce? Vždyť jsme se jen bránili, tvrdí íránský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Sankce uvalené na Írán v reakci na jeho útok na Izrael jsou „politováníhodné“, protože Írán jednal v sebeobraně, vyjádřil se tamní ministr zahraničí Hosejn Amir Abdollahija. Íránský útok na Izrael s použitím více než 300 dronů a raket proběhl 13. dubna v reakci na údajné izraelské ostřelování ambasádní budovy v syrském Damašku.

Foto: ČTK/AP

Hosejn Amir Abdollahija

Článek

„Vidět EU se rychle rozhodnout pro aplikaci dalších nezákonných omezení proti Íránu jen proto, že Írán tváří v tvář bezohledné izraelské agresi využil svého práva na sebeobranu, je politováníhodné,“ napsal na siti X Abdollahija. Zároveň EU vyzval, ať uvalí sankce i na Izrael.

Na rozšíření sankcí se zahraniční ministři členských zemí unie shodli v pondělí. Rozšíření by se podle agentury Reuters mělo týkat především vývozu teheránských zbraní a dronů nejen jeho prostředníkům, jako jsou hnutí Hamás nebo Hizballáh, ale i Rusku. Brusel ještě musí schválit právní rámec sankcí, než nabydou platnosti.

Abdollahijovy stížnosti, že EU následuje rady USA a „uspokojuje zločinný izraelský režim“, jsou také spíš jen snahou vyobrazit Írán jako oběť.

Ve skutečnosti nyní evropští diplomaté projednávají uvalení sankcí také na izraelské osadníky útočící na Palestince na Západním břehu. Posledním členským státem, jenž tomu stál v cestě, bylo Maďarsko, a i to již údajně k sankcím svolilo.

Írán přitvrdil v kontrole zahalování žen

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám