Ivan Trojan dostane cenu za přínos. Bartoška mu ji předá ve Varech

ČTK ČTK
23. 4. 2024 11:37
Cenu prezidenta karlovarského festivalu za mimořádný přínos kinematografii na letošním 58. ročníku převezme herec Ivan Trojan. V úterý to oznámil prezident akce Jiří Bartoška. Křišťálový globus obdrží jeden z nejobsazovanějších českých filmových, televizních i divadelních herců v jejím závěru. Trojan oslaví 30. června šedesátiny. Festival začíná o dva dny dříve, potrvá do 6. července.
Ivan Trojan na loňském zahájení karlovarského festivalu.
Ivan Trojan na loňském zahájení karlovarského festivalu. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Přehlídka u této příležitosti uvede film Karamazovi z roku 2008, kde Trojan ztvárnil hlavní roli. V rámci doprovodného programu se v Karlovarském městském divadle také uskuteční mimořádné představení monodramatu Žáby, které pro Trojana k šedesátinám napsal a režíruje jeho dvorní autor Petr Zelenka.

Novinka měla premiéru minulý týden v Dejvickém divadle. Vypráví o rekvizitáři, jenž zjistí, že má silnější vztah k věcem než k lidem. Trojan se kvůli ní musel naučit 35 stran textu. "Už se musím trošku úkolovat, abych se ještě udržel v nějaké pozornosti a abych ještě měl nějaké mety," řekl na to konto.

Za titulní roli v dramatu Oblomov získal Ivan Trojan v roce 2000 Cenu Thálie, za úlohu v představení Dejvického divadla Ucpanej systém pak v roce 2012 Cenu Alfréda Radoka a za roli ve hře Petra Zelenky Fifty Cenu divadelní kritiky 2022. Je sedminásobným držitelem Českého lva.

"Ivan Trojan je můj kamarád, takže by si někteří mohli myslet, že je v tom nějaká protekce. Ale on patří nejen k nejobsazovanějším českým filmovým a divadelním hercům, ale je držitelem sedmi Českých lvů a čtyř nominací. Jednu má i za film Karamazovi," zdůvodnil ocenění Bartoška.

Koncem loňského roku si Ivan Trojan splnil dětský sen, když v dresu Opavy nastoupil do utkání nejvyšší basketbalové soutěže proti Písku.

 

Právě se děje

Další zprávy