Vedení českého Ústavního soudu navštívilo minulý týden Tchaj-wan

foto Ilustrační foto - Předseda Ústavního soudu Josef Baxa.

Brno - Vedení českého Ústavního soudu (ÚS) navštívilo Tchaj-wan. Předseda Josef Baxa jednal s tchajwanským protějškem Hsu Tsung-lim, jenž je nejvyšším představitelem soudní moci na Tchaj-wanu, uvedl dnes ÚS v tiskové zprávě. Demokraticky spravovaná ostrovní země dlouhodobě čelí tlaku Číny, která ji pokládá za svou provincii. Nezávislost Tchaj-wanu uznává jen malá skupina zemí, řada dalších však s ostrovem udržuje ekonomické, bezpečnostní či diplomatické vztahy.

"Navzdory geografické vzdálenosti mezi střední Evropou a jihovýchodní Asií lze v českém a tchajwanském systému ochrany ústavnosti nalézt celou řadu paralel a podobností," uvedl v tiskové zprávě vedoucí odboru vnějších vztahů a protokolu ÚS Pavel Dvořák. Platí to podle něj jak v rovině postavení a působnosti ústavních soudů, tak s ohledem na konkrétní otázky, které před soudy vyvstávají.

První bilaterální setkání zástupců obou soudů se konalo loni v červnu v Brně. S bezmála ročním odstupem se v úterý 16. dubna odehrálo druhé setkání v Tchaj-peji. Baxu doprovázeli místopředsedové Vojtěch Šimíček a Kateřina Ronovská.

Baxa na úvod hovořil o vývoji ústavního soudnictví v ČR a blíže představil tři nálezy z posledních dekád. Konkrétně šlo o nález, kterým soud v roce 1993 zamítl návrh na zrušení zákona o protiprávnosti komunistického režimu, dále nález o souladu Lisabonské smlouvy s ústavou a také nález, jímž soud v roce 2016 otevřel registrovaným partnerům cestu k individuální adopci. ÚS tehdy na návrh Městského soudu v Praze škrtl ustanovení zákona, které adopci registrovaným partnerům výslovně znemožňovalo, a to i přesto, že svobodní gayové a lesby si teoreticky dítě jako jednotlivci osvojit mohli.

Baxa se věnoval také obecným otázkám ústavního soudnictví a jeho úloze ve společnosti. Diskuse se pak týkala třeba i trestu smrti, jehož protiústavnost je aktuálně před tchajwanským soudem namítána. "Zatímco v naší zemi byl již v roce 1990 tento trest z právního řádu vypuštěn a český ústavní pořádek jeho znovuzavedení nadále nepřipouští, součástí tchajwanského trestního práva zůstává, byť v posledních letech není vykonáván," uvedl Dvořák.

Třídenní program pracovní cesty zahrnoval také návštěvu dalších soudů, tchajwanské justiční akademie a justičního muzea v Tchaj-nanu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď