Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidiči a chodci, buďte více obezřetní!

JABLONECKO – Řidič v Lučanech nad Nisou přehlédl dívku přecházející vozovku po přechodu pro chodce. 

Včera odpoledne ve 14 hodin se stala dopravní nehoda v Lučanech nad Nisou na silnici první třídy číslo 14. Řidič s vozidlem Škoda Octavia jel ve směru od Smržovky do Jablonce nad Nisou, kde v centru obce nedal přednost nezletilé dívce, která tam z jeho pravé strany přecházela vozovku po přechodu pro chodce. Při následném střetu s vozidlem nezletilá dívka utrpěla zranění, se kterým byla převezena posádkou Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje do jablonecké nemocnice. Charakter jejího zranění a doba léčení jsou předmětem probíhajícího šetření. Alkohol policisté u obou účastníku dopravní nehody vyloučili provedenými dechovými zkouškami, které měly negativní výsledek. Veškeré okolnosti celé události i nadále šetří policisté z Dopravního inspektorátu v Jablonci nad Nisou.

V této souvislosti připomínáme všem účastníkům silničního provozu, aby dbali zvýšené opatrnosti, a to jak při řízení vozidla, tak při přecházení komunikace. Řidiče vyzýváme, aby především v blízkosti přechodů pro chodce snížili rychlost a naopak zvýšili svou obezřetnost. Samozřejmě i v těchto jarních dnech může viditelnost i přes den nižší, anebo zase sluneční svit  výrazně ostřejší. Chodce upozorňujeme, aby vozovku přecházeli až ve chvíli, kdy blížící se vozidlo zastaví a je zřejmé, že umožní bezpečné přejití.

Opětovně zdůrazňujeme vhodnost používání reflexních prvků, například umístění reflexních pásků na končetiny, kabelky, batohy, dětské kočárky apod. Připomínáme také to, že v některých případech povinnost mít na sobě viditelně umístěné reflexní prvky vyplývá přímo ze zákona o provozu na pozemních komunikacích. Jde o situace, kdy se chodec pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo okraji vozovky, a to v místě bez veřejného osvětlení.


23. 4. 2024
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

DN Lučany  (1)

DN Lučany (1) 

Detailní náhled

DN Lučany  (2)

DN Lučany (2) 

Detailní náhled

DN Lučany  (3)

DN Lučany (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem