Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dítě sem, růst tam. Důchodová strategie ANO stojí na víře v zázrak. I když v něčem má opozice pravdu

Důchody budou, máme strategii. Foto: FB profil Aleny Schillerové
Důchody budou, máme strategii. Foto: FB profil Aleny Schillerové

Komentář Evy Mošpanové: Opoziční hnutí ANO se rozhodlo torpédovat vládní reformu důchodů. Aktivita je to z jeho pohledu pochopitelná – plánované zvýšení věku odchodu do penze není nijak populární opatření. A v části svých plánů má opozice dokonce pravdu. Jenže nabídnutá strategie ANO stojí ve svých lepších částech na ekonomickém optimismu a v horších přímo na víře v demografický zázrak.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jedna z tváří ANO, Alena Schillerová, se v pátek nadechla, předstoupila před novináře a svými slovy jim sdělila, že optimismus v politice není mrtvý. To je v časech široké shody na tom, že party neustálého růstu končí a bez nepříjemných změn to nejspíš nepůjde, překvapivá zpráva, ale budiž. Každý prožíváme euforii z posledního pracovního dne v týdnu jinak.

K onomu momentu došlo, když zástupci hnutí ANO ohlašovali, že odstupují z jednání o důchodové reformě s vládou a prezidentem. ANO odmítá zvýšení věku odchodu do důchodu, česká ekonomika dokáže podle něj rostoucí počty penzistů zvládnout a řešením číhajících problémů je růst ekonomiky a porodnosti.

Potíž s touto skrznaskrz optimistickou vizí je, že jejím popsáním seznam dobrých zpráv pro konec týdne také skončil.

Abychom byli féroví: kritika důchodové reformy ze strany ANO má své ratio. Když odhlédneme od toho nejsilnějšího – podchytit skupinu voličů, která zvednutí důchodového věku odmítá –, záměr

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Důchody

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější