Kuchyně

Propojení kuchyně a obýváku může nadchnout i odpůrce tohoto řešení: Když pohlídáte pár detailů

Od   | 

Místnost, ve které se propojuje kuchyně s obývacím pokojem, patří k největším, a tak je třeba ji zařídit jako celek. Jak na to, abychom vymezili jednotlivé zóny a přitom docílili sladěného výsledku?

Kuchyňský ostrůvek zabrání přímému pohledu do kuchyně. O jeho rozměru uvažujete v souvislosti s velikostí místnosti. Zdroj: Canstockphoto

Uvažujte proporčně

Vezměte v úvahu velikost místnosti a do ní navrhněte kuchyni, sedací soupravu a jídelní stůl, aby všechny tři zóny byly proporčně vyvážené. Není vhodné mít obrovskou kuchyni na úkor malého sezení, případně malého jídelní stolu nebo naopak. Berte v úvahu dveře i okna, dispozičně je ideální pokud vcházíte do kuchyně, kde odkládáte nákup, a dále se přes navazující jídelní stůl dostáváte k sezení. Je-li kuchyně u okna, pak máte vyhráno, protože můžete větrat, což se hodí, i přestože budete mít výkonnou digestoř. 

 

Proč je fajn mít možnost měnit barvu světla?

 

Vymezte zóny

Už na první pohled by mělo být patrné, kde se vaří, kde se jí a kde se odpočívá. Hlavním prvkem je samo sebou vždy základní zařízení – kuchyně, jídelní stůl a sedací souprava. Ty můžeme opticky vymezit pomocí podlahové krytiny. Volte ji s ohledem na zatížení. Je-li místnost malá, pak použijte jednotný dekor. Na trhu jsou dokonce i krytiny z různě odolných materiálů, které však mají stejný vzhled, takže prostor působí jednolitým dojmem.

 

Propojením kuchyně s obývacím pokojem získáte více prostoru k bydlení

 

Zóny můžete vymezit i pomocí osvětlení. Kombinujte vestavná svítidla se závěsnými a doplňte je stojacími i stolními lampami, a to tak, aby každá část byla dostatečně osvětlena. LED umožňují nastavit intenzitu i barvu světla, a tak zatímco budete v kuchyni připravovat pokrm pod pořádným světlem, v obývací části může být jen ambientní světlo, kam se po jídle uchýlíte k odpočinku.

Ideální harmonie

Kuchyň propojená s obývacím pokojem má působit přirozeně. Měli byste se tedy držet alespoň podobného stylu, pokud už ne úplně stejného. Nevybírejte zcela rozdílné materiály a volte barvy, které k sobě ladí. Stačí základní, ke nimž vždy najdete kontrastní, případně doplňkové. Obecně se dnes doporučuje volit neutrální odstíny a ty posléze doplnit výraznými barvami v doplňcích, které můžete kdykoliv časem změnit.

Prostor opticky propojíte pomocí barev, které se budou objevovat jak v kuchyňské části, tak i v obytné. Zdroj: Decoland

Jak na nešvary

Pach a hluk jsou atributy, které dělí lidi na dva tábory: ty, kteří nechtějí místnosti propojit, a ty, kterým to nevadí. Ani jednomu ze zmíněných nešvarů se totiž i s největším sebezapřením nevyhnete. Zkrátka je-li rodina pohromadě, pak se (nebude-li právě trávit společně čas) bude rušit. Předejít se tomu dá vestavěnými posuvnými dveřmi, které se v případě potřeby zavřou, a tím se místnosti oddělí. Těm, kterým vadí nepořádek v kuchyni, který je vidět ze sedačky (nebo jídelního stolu), doporučujeme zamezit přímému pohledu pomocí kuchyňského ostrůvku nebo barového pultu.

Zdroj info: Kapitoly o bydlení, JAP FUTURE, Moderní domácnost

Prosklenou příčkou skvěle opticky propojíte oba prostory. Zdroj: Dorsis

Fotogalerie:

 

Kam pro prosklenou příčku?

 

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login