Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozemní biz-jet startuje. Excentrický lexus inspiroval svět letecké dopravy

Kdo by to byl býval řekl, že nejdražším lexusem současnosti se stane luxusní dodávka s monogramem LM, která zrychlí na stovku lehce pod devět sekund a uveze jen čtyři lidi. Alternativa k luxusním limuzínám šokuje excentrickým designem i cenou atakující čtyři miliony korun.

Ta obří maska, která vypadá jako tlama nějaké paryby, chodce na přechodu možná až trochu vyděsí. Luxury Mover neboli „luxusní stěhovák“ má nápadně krátkou a vysokou příď s výraznou mřížkou a vertikálními chladicími otvory.

Zezadu zase budí rozruch obrovský světelný pruh. Na délku Lexus LM měří 5,1 metru a samotný rozvor zabírá 3 metry, ale přesto má auto dlouhý zadní převis. A vysoké boky dělají z nijak malých devatenáctipalcových kol malá kolečka. Z boku tak LM působí hodně disproporčně.

Lexus LM

Kromě sedmimístného provedení s konfigurací sedadel 2+2+3 je v tuzemské nabídce i 2+2místná verze s oddělenou zadní částí se dvěma luxusními křesly a obří televizí přepážce mezi za řidičem a zadním prostorem. Výbava je bohatá, ale cena 3,3 milionu Kč, resp. 4 miliony Kč napovídá, že tato nabídka je zaměřená na limuzínový servis.

Japonská luxusní značka totiž svůj pojízdný salonek na kolech, postavený původně pro čínský trh, nabízí nově i v Evropě. Vrcholná verze Lexusu LM se inspirovala světem prvotřídní letecké dopravy, jen s tím rozdílem, že nikdy neopustí zem, a jen ležérně klouže krajinou.

Lehkou chůzí

Lexus LM se totiž do Evropy dostal ve své slabší verzi 350h s hybridním ústrojím s atmosférickým čtyřválcem 2,5 l se systémovým výkonem 250 koní (184 kW). Akcelerace a dynamika není vzhledem k hmotnosti více než 2,4 tuny nijak dechberoucí (zrychlení z 0 na 100 km/h trvá 8,7 s), což ale nevadí, neboť o ni stejně prioritně nejde. V tomto případě je totiž prioritou co nejplynulejší a nejpohodlnější přeprava. A o to se hybridní ústrojí opravdu se ctí postará. Spotřeba se obvykle pohybuje nad hranicí 8 l/100 km, což vzhledem k velikosti auta a jeho hmotnosti nepřekvapí.

MPV prý lidé nechtěli, teď se hrnou z Číny. Volvo či lexus za 4 miliony?

Japonský model je alternativou k luxusním limuzínám, oproti nimž se dovnitř nemusíte složitě soukat. Elektricky posuvné boční dveře se ale otevírají dosti pomalu, stejně jako obří výklopná záď, pro kterou si musíte nechat dostatečný odstup.

Dvě luxusními křesla v zádi, kterou od řidiče odděluje přepážka, jako v opravdové limuzíně, lze rychle přetvořit v jakási relaxační lůžka s výsuvnou opěrkou na nohy. Pokud chtějí cestující vzadu více soukromí, mohou malé okno k řidiči nejen zavřít, ale i zneprůhlednit. K zastínění zboku zase poslouží výsuvné roletky. Zadní část je tedy dobře odizolovaná od vnějšího světa. Horší povrch ale přesto zaznamenáte. Komfort jízdy zajišťují adaptivními variabilní tlumiče, ale i speciální pěny a materiály v konstrukci sedadel, které snižují nízkofrekvenční vibrace.

Sedadla navíc nepostrádají vyhřívané područky, vyhřívané podnožky a stejně jako v letadlech si můžete vyklopit a instalovat stoleček, a auto si tak proměnit v mobilní kancelář, z níž můžete vést konferenční hovory. Jen vám na rozdíl od letadel bohužel žádná letuška nepřinese jídlo a pití. Pod televizí je ale malá lednička a úložné prostory.

Nabíjecí hybridní Lexus NX léčí klidem. Stačilo zbavit se hloupých chyb

Nechybí různé vychytávky. Součástí klimatizace jsou i infračervené senzory, které měří teplotu povrchu těla cestujících a přizpůsobuje teplotu či intenzitu ventilace.

Prostor přes celou dělicí stěnu zabírá obří 42palcová obrazovka s vysokým rozlišením. K dispozici je streamování video obsahu nebo propojení s externími zařízeními přes HDMI. Oba zadní cestující se mohou dívat na stejnou věc, nebo může každý sledovat vlastní. Zážitek ze sledování filmů či videí umocňuje audio Mark Levinson s více než dvacítkou reproduktorů.

Plus minus autobus

I za volantem se cítíte pohodlně, musíte si ale zvyknout na velkou délku i šířku, ale i na špatný výhled vzad prostřednictvím vnitřního zpětného zrcátka, které se zataženým oknem v dělicí stěně výrazně zkresluje dojem vzdálenosti od jedoucích vozidel. Více než pětimetrová délka a třímetrový rozvor si zvláště ve městě vyžadují větší ostražitost.

Není malý, jen se mu tak říká. Vstup do světa Lexusu s vychytaným hybridem

Hybridní ústrojí při klidné jízdě sluchově nezaznamenáte, po vytočení spalovacího motoru na dálnici o něm však již víte. Trakce je dobrá, Lexus LM disponuje pohonem všech kol. Řidičský zážitek celkově odpovídá luxusní dodávce, ale jízda je konejšivě uhlazená. Rozjezdy totiž vždy obstarávají elektromotory.

Lexus LM tak možná jízdně trochu postrádá přitažlivost skutečně prvotřídní limuzíny, ale plně to vynahrazuje prostorností kabiny, možnostmi nastavování sedadel a audiovizuální technikou. Pro přesun z pětihvězdičkového hotelu k soukromému tryskáči na letišti je to ideální volba.

  • Nejčtenější

Fiat 500X je tajný tip z bazaru. Když měníte olej, vydrží věčně

29. dubna 2024

Premium Kompaktní crossover je na trhu od roku 2014 a v roce 2018 prodělal facelift spolu s přechodem na...

Autosalon v Pekingu ukazuje, jak moc Čína ujela zbytku světa

30. dubna 2024

„Auto není mrtvé a autosalony také ne. Když vidíte, kolik stovek influencerů a moderátorů, převážně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hračka do terénu CFMOTO v akci. Novinku roku jsme zkusili jako první z Česka

30. dubna 2024

Exkluzivně Největší novinka letošního roku je tady. Enduro CFMOTO 450MT jsme vyzkoušeli mezi prvními na světě....

Nejhorší je, když sháníte auto narychlo, varuje expert na ojetinový byznys

6. května 2024

Byznys s ojetinami v Česku stále roste. Po období, kdy ceny rostly a auta z druhé ruky šla na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Francouzský kodiaq se otočí na pětníku. Nabídne však milionové svezení?

3. května 2024

Vpředu tříválcová dvanáctistovka, vzadu větší „batoh“. Slavné jméno Renault Espace se vrací v nové...

Tajný tip v bazaru: HR-V je typická honda, vzor spolehlivosti

6. května 2024

Premium Nedá se říct, že by Hondy HR-V druhé generace byla levná auta. Nejdostupnější bazarovky jsou pořád...

V bahnění, brodění a tahání vejtřasky závodily i traktoristky

6. května 2024  12:30

Brodění traktorů bahnem, vyjíždění prudkých svahů či vybírání zatáček viděli návštěvníci...

Nejhorší je, když sháníte auto narychlo, varuje expert na ojetinový byznys

6. května 2024

Byznys s ojetinami v Česku stále roste. Po období, kdy ceny rostly a auta z druhé ruky šla na...

Autovideo týdne: Kupte si Sennův „služebák“. Japonské ferrari před 30 lety osiřelo

5. května 2024

První květnový den uplynulo přesně třicet let od chvíle, kdy Ayrton Senna přišel na okruhu v Imole...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...