Reklama

Elektrický Mercedes-Benz G je prvý model značky s pohonom jednotlivých kolies!

Zdroj | Mercedes-Benz
Richard Pliešovský
Zdroj | Mercedes-Benz
Zdroj | Mercedes-Benz

Trieda G od Mercedes-Benz patrí v motoristickom svete medzi legendu. Je tu už 45 rokov a vyzerá to tak, že má pred sebou ešte dlhú budúcnosť. Samozrejme, elektrickú. Nový model Mercedes-Benz G 580 with EQ Technology spája tradíciu s pokrokom.

Zachováva si hranatú siluetu vrátane známych prvkov. Jeho karoséria je založená na rebrinovom ráme, je ale upravený, aby sa do neho zmestil elektrický pohon. Zachovaná zostalo nezávislé zavesenie kolies s dvoma priečnymi ramenami vpredu, nová je tuhou zadná náprava.

Obsah pokračuje pod reklamou

Štyri samostatne ovládateľné elektromotory v blízkosti kolies dosahujú maximálny celkový výkon 432 kW (587 k) a krútiacim momentom 1 164 Nm. Je to prvé sériovo vyrábané vozidlo portfólia Mercedes-Benz Group s pohonom jednotlivých kolies. Štyri motory sú integrované v rebrinovom ráme, po dva v každej zo skríň na prednej a zadnej náprave. Na náhon slúžia krátke poloosi. Preto môžu byť aj zadné elektromotory priskrutkované k podvozku. Každý z elektromotorov vyvinie špičkový výkon 108 kW.

Zdroj | Mercedes-Benz

Spolu s pripínateľnou terénnou redukciou Low Range umožňujú motory výborné jazdné vlastnosti a exkluzívne funkcie, spomeňme G-Tron, ktorá umožňuje, aby sa vozidlo otočilo na nespevnenom povrchu takmer na mieste, v teréne sa G-Steering dokáže postarať o výrazne menší priemer otáčania.

Zdroj | Mercedes-Benz

Aj elektrická verzia dosahuje na vhodnom povrchu stúpavosť 100 %. Vozidlo zostáva stabilné až do uhla sklonu 35°. Elektrická Trieda G s maximálnou brodivosťou 850 mm dokonca prekonáva svoje konvenčne poháňané alternatívy o 150 mm. Terénny prevod Low Range pomocou špeciálnej redukcie zvyšuje hnací moment.

Zdroj | Mercedes-Benz

Vysokonapäťový lítium-iónový akumulátor sa skladá z 12 modulov, je integrovaný do rebrinového rámu čo zaručuje nízke ťažisko. Má využiteľnú kapacitu 116 kWh, poskytuje dostatok energie na dosiahnutie dojazdu až do 473 km (WLTP). Zrýchlenie z nuly na 100 km/h je za 4,7 sekundy. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 180 km/h.

Zdroj | Mercedes-Benz

Novú elektrickú Triedu G môžete nabíjať striedavým prúdom, napríklad z nabíjacej skrinky, maximálny nabíjací výkon je 11 kW. Na rýchlonabíjanie jednosmerným prúdom je vozidlo vybavené systémom rýchleho nabíjania jednosmerným prúdom s výkonom 200 kW. Vtedy ho nabijete z 10 na 80 % kapacity za cca 32 minút. Využívať môžete tri programy nabíjania: Štandardný, Práca a Domov. V týchto programoch možno nastaviť parametre ako čas odjazdu, klimatizovanie a maximálny stav nabitia. Programy nabíjania Domov a Práca možno aktivovať na základe polohy vozidla. Po odstavení vozidla v uloženej polohe nabíjacieho bodu sa tieto programy zapínajú automaticky. Motoristi sú o tom informovaní v systéme MBUX. Spätné získavanie energie počas jazdy aj pomocou rekuperácie.

Zdroj | Mercedes-Benz

O výrazne elektrický vzhľad exteriéru elektrickej Triedy G sa stará voliteľne dodávané obloženie chladiča s čiernym panelom. Ako ďalšie poznávacie znaky môžeme spomenúť zvýšenú kapotu motora, tzv.„vzduchové záclony“ v zadných rozšíreniach podbehov kolies, či dizajnový box v zadnej časti vozidla, ktorými sa plne elektrický variant líši od modelov s konvenčným pohonom.

Zdroj | Mercedes-Benz

Mercedes-Benz G 580 with EQ Technology je sériovo vybavený infotainmentom MBUX spolu s 12,3″ displejom vodiča a multimediálnym displejom s dotykovým ovládaním, multifunkčným volantom v koži napa či náladovým osvetlením. K výbave na želanie patria okrem iného aj systém Keyless-Go, temperované držiaky na nápoje, 3D obklopujúci audio systém Burmester a funkcia Transparentná kapota motora. Súčasťou výbavy je bohatá ponuka asistentov a bezpečnostných systémov.

Zdroj | Mercedes-Benz

Na slovenskom trhu dostáva novinka údržbový servis a predĺženú záruku po dobu 6 rokov, alebo do najazdenia 90 000 km. Mercedes-Benz G 580 with EQ Technology sa predáva od 148 866 €. Exkluzívny model Edition One s rozšírenou sériovou výbavou začína na 199 188 €.

Obsah pokračuje pod reklamou
Zdroj | Mercedes-Benz
Zdroj
Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.