Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Švýcaři zbrojí na MS. Přijede jednička draftu Hischier, z NHL dorazí i další posily

Nico Hischier slaví gól s Jonasem Siegenthalerem. foto: AP

Čtyři posily z NHL mají jisté pro květnové mistrovství světa v Praze a Ostravě hokejisté Švýcarska, kteří budou soupeřem české reprezentace v základní skupině A. Kouč Patrick Fischer může počítat s triem hráčů New Jersey: brankářem Akirou Schmidem, obráncem Jonasem Siegenthalerem a útočníkem Nicem Hischierem, jehož si Devils vybrali v roce 2017 jako jedničku draftu. Z Chicaga přislíbil účast útočník Philipp Kurashev. Informoval o tom web Švýcarské hokejové federace.
  10:58

Pětadvacetiletý Hischier se představí na světovém šampionátu popáté za sebou a od svého debutu v roce 2019 tak ani jednou nechyběl. V této sezoně NHL si připsal v 71 zápasech 67 bodů za 27 branek a 40 asistencí. Celkem má v soutěži na kontě 452 utkání a 353 bodů za 136 gólů a 217 přihrávek. V 17 duelech play off dvakrát skóroval a na u šesti branek asistoval.

Třiadvacetiletého Schmida naopak čeká premiéra ve švýcarské reprezentaci. Za tři sezony v NHL odchytal 43 utkání v základní části a dalších devět v play off. O tři roky starší Siegenthaler se těší na čtvrtý šampionát v řadě. V NHL za Washington a New Jersey odehrál 312 utkání a k 22 duelům nastoupil v bojích o Stanleyův pohár.

Čtyřiadvacetiletý Kurashev se vrací na MS po roční pauze a celkově jej čeká čtvrtý šampionát. V NHL prožil svou nejvydařenější sezonu s 54 body za 18 branek a 36 asistencí z 75 utkání. Dohromady sehrál v nejlepší lize světa 266 utkání a má v nich bilanci 116 bodů za 41 gólů a 75 přihrávek.

Trenér Fischer naopak nemůže počítat s útočníkem Timem Meierem, jenž působí také v New Jersey. S ročním příjmem 12 milionů dolarů nejlépe placený švýcarský hokejista v NHL se v úterý podrobil operaci ramena.

Autoři: ,