Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec, podpredseda vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku. Plán obnovy schválila vláda Eduarda Hegera. Vedieme odbornú debatu s Európskou komisiou, ako ich modifikovať, uviedol Kmec. Plán označil ako 'zle zapnutú košeľu'.

24.04.2024 11:00
debata (20)
Pozrite si debatu Petra Bielika a Petra Kmeca v relácii Ide o pravdu
Video
Zdroj: TV Pravda

Debatu vedú aj o zrušení špeciálnej prokuratúry, niektoré listy z Bruselu sa dostali do médií, hovorí o nich opozícia.

“Listy, ktoré nám Európska komisia posiela, sú dôverného charakteru, zbytočne sa dostávajú na verejnosť a potom sú obsahom politickej interpretácie," uviedol Kmec. Čím viac sa tieto témy politizujú, tým ťažšie sa riešia otvorené otázky, dodal. Podľa neho prebieha štandardný dialóg na odbornej úrovni a na otázky z Európskej komisie vie Slovensko odborne odpovedať.

Mali sme debatu o zbytočnej politizácii aj s Európskou komisiou, povedal Kmec, uvedomujú si to, ale “pri tak veľkom rozsahu úradníkov a komunikácií", sa tieto úniky nedajú vylúčiť na sto percent.

Na otázky o zrušení špeciálnej prokuratúry podrobne odpovedal aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, dotkol sa 15 okruhov. „Som presvedčený, že ochrana finančných záujmov EÚ bude nielen zachovaná, ale aj posilnená,“ povedal Kmec. Bude sa ňou zaoberať viac prokurátorov než doposiaľ. K výtkam nespokojných bývalých špeciálnych prokurátorov z obdobia fungovania za Daniela Lipšica podotkol: „Fungovanie špeciálnej prokuratúry od nástupu pána Lipšica bolo poznačené politickým aktivizmom, vieme, ako bol Daniel Lipšic zvolený do tejto pozície, najskôr ho pani prezidentka odmietla vymenovať za generálneho prokurátora, veľmi tesnou väčšinou prešiel ako špeciálny prokurátor v parlamente, získal tú pozíciu rôznym ohýbaním zákonných procesov, čo sa týkalo previerok alebo aj čistého registra trestov“.

Od začiatku tieto aktivity špeciálnej prokuratúry vzbudzovali množstvo otázok, aj po zrušení špeciálnej prokuratúry tento politický aktivizmus vybraných špeciálnych prokurátorov pokračuje, dodal Kmec.

Ktoré projekty z Plánu obnovy majú problémy? Dajú sa niektoré problematické ciele zmeniť alebo ich treba zrušiť? Stratíme nejaké peniaze? Ktoré ministerstvo má najväčšie problémy s Plánom obnovy? Ako to je s výstavbou nemocníc z Plánu obnovy? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Petrom Kmecom.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Peter Kmec