Denník N

V Antarktíde je rušno, navštívilo ju stotisíc turistov za sezónu. Dá sa počet návštevníkov regulovať?

Foto - Michaela Kňažková
Foto – Michaela Kňažková

Ako je regulovaný turizmus na území, ktoré nikomu nepatrí? A dajú sa zaviesť limity na počet návštevníkov územia, ktoré sa ľudstvo rozhodlo uchovať v jeho divokej podobe?

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Predstavte si miesto také nedotknuté a vzdialené, že tam môžete počuť snehové vločky dopadať do vody.“

Takto sugestívne láka na návštevu Antarktídy britská cestovná kancelária Exsus Travel.

Dostať sa na miesto, ktoré je ľudskou civilizáciou úplne nepoškvrnené, je skutočne taká lákavá fantázia, že tam v práve skončenej sezóne (2023 – 2024) vyrazilo viac ako 100 000 turistov. Podobne ako počas vlaňajšej sezóny.

Kvôli počasiu je tu cestovný ruch obmedzený na zhruba štyri mesiace v roku od konca novembra do konca marca. Tri štvrtiny všetkých návštevníkov mieria cez Čile alebo Argentínu na Antarktický polostrov, ktorý tvorí na mape ľahko identifikovateľný „chvostík“ kontinentu a  leží najbližšie k obývanej pevnine.

Preto sa môže ľahko stať, že v tejto oblasti narazíte na iných ľudí, ako sú účastníci výpravy z vašej lode. Môžu blokovať plánované miesto vášho vylodenia, môžete si ich všimnúť, ako zápasia s veslom na kajaku alebo paddleboarde, potápajú sa medzi kryhami alebo vám nad hlavou preletia v helikoptére.

V najnavštevovanejšej časti, kde sa koncentruje miestna fauna vrátane ikonických tučniakov cisárskych a tuleňov leopardích, sa napriek opatreniam proti zavlečeniu mimoantarktických organizmov objavilo päť nepôvodných druhov privezených na lodiach návštevníkov. Pre miestne zvieratá môžu byť rizikom aj také choroby, ako je chrípka.

Foto – TASR/AP

V navštevovanej oblasti stráca sneh následkom splodín z motorov lodí svoju nevinnú belosť. Roztápanie ľadu sa zrýchľuje. Globálne otepľovanie sa tu prejavuje výraznejšie ako inde, čím sa paradoxne zvyšuje šanca tour-operátorov na predĺženie sezóny.

V médiách sa tak objavujú aj výzvy, aby sa turizmus v Antarktíde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cestovný ruch

Príroda

Svet

Teraz najčítanejšie