Foto: Hochová vyfotila i mladého Havla, návrat Čáslavské nebo Palachův pohřeb

Dagmar Hochová vyfotografovala Václava Havla a Olgu Havlovou v roce 1967.
... nebo ze stejného roku snímek zachycující gymnastku Věru Čáslavskou při návratu z mistrovství Evropy v Amsterdamu, kde získala zlato ve všech soutěžních disciplínách.
Pražská rodačka Hochová žila v letech 1926 až 2012, nejznámější byla jako pozorovatelka dětských her. Na snímku z cyklu Děti je její fotografie Dvě na mostě z roku 1959.
Hochová sice velkou část života strávila v socialismu, právě díky dětem v něm ale našla nebývalou svobodu. Podle galerie vždy hledala lepší stránku lidské existence. Často ji nacházela v dětských hrách, spontánních a zcela apolitických.
Dětství pokládala Hochová za čas, v němž je člověk ještě nepokřivený konvencemi, a opakovaně zachycovala tento věk vypadaných mléčných zubů, shrnutých punčocháčů, rádiovek či tepláků. Tato její fotografie nazvaná Proti zdi pochází z roku 1960.
Foto: archiv Moravské galerie v Brně
Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 4. 2024 11:39
Moravská galerie v Brně otevřela retrospektivu přední dokumentární fotografky Dagmar Hochové, jejíž pozůstalost spravuje. Výstava v Pražákově paláci začala minulý týden, potrvá do 29. září. Hochovou ukazuje nejen jako pozorovatelku dětských her, což byla její nejznámější poloha, ale také coby portrétistku významných osobností nebo dokumentaristku změny režimu v roce 1989.
 

Právě se děje

Další zprávy