Hlavní obsah
Názory a úvahy

Máme se mít špatně, aby se jiní mohli mít lépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Občas žasnu, jak se někteří lidé snaží přesvědčit sami sebe, že se chtějí mít hůř. Nebo ještě lépe, přesvědčit druhé, že se oni mají chtít mít hůř, aby se oni měli lépe.

Článek

Obvykle se tento požadavek vztahuje na důchodce. Prý mají moc vysoké důchody a mají se uskromnit ve jménu budoucích generací. Co ovšem tito teoretici myslí oním uskromněním?

Průměrný důchod je 20 264,-Kč. To vypadá jako slušná penze a mají-li ji v domácnosti dva, vypadá to na slušné živobytí. Tak kolik těm rozcapeným důchodcům sebereme?

Teď ovšem nastává jeden problém, někteří důchodci se dokázali zabezpečit vlastním bydlením i úsporami. Paradoxně jsou to ti, kteří pobírali vyšší mzdy a mají tedy vyšší důchody. Důchody stojí na zásluhovosti. V tom případě by politici museli zapomenout na zásluhovost, z důchodu by se stala sociální dávka a všichni by měli stejně - málo. Toho se nikdo neodváží. Tak raději něco ubrat všem. Tedy i těm nejchudším, kteří se rozhodují, zda utratit za léky, nebo za jídlo. Bohužel tento systém trochu zneužívá toho, že mnoho seniorů nepožádá o sociální dávky, na které by měli nárok. Buď o nich neví, nebo jim hrdost nedovolí. Celý život pracovali, mnozí s nízkými důchody dělali náročnou fyzickou práci, mizerně placenou.

Do důchodu ovšem odcházejí ti, kteří se ostýchat nebudou, a především budou schopní si požádat online. Tedy se vyhnou potupným frontám a jednání s nevlídnými úředníky. To se moc neušetří. Co mě však zaráží, je natěšenost některých budoucích důchodců na budoucí chudobu v důchodu ve jménu budoucích generací. Nebo jsou to ti, kteří si zvládli našetřit, doplatit hypotéku, a ještě navrch zdědit nějakou tu nemovitost po rodičích? Nic proti tomu, ale zkuste to z minimální mzdy. Takže by odrbali ty druhé ve jménu čehosi vyššího, ale jich samotných by se to moc nedotklo.

Po mladé, do života vstupující generaci se zase žádá, aby se uskromnila ve jménu záchrany planety. Uskromnění obnáší nedosáhnout na vlastní bydlení, nedosáhnout na ta předražená elektroauta a moc toho nechtít. Ve skutečnosti je to o tom, aby z nich sdírali finance pronajímatelé bytů, aby se bez auta nedostali za lepším výdělkem a…aby si nemohli založit rodinu. Pak společnost i politici „upřímně“ žasnou, že na budoucí důchody nebude mít kdo vydělávat.

Proč investovat do budoucího příznivého demografického vývoje, když lze rychle a bezpracně obrat ty, kteří mají momentálně něco nazbyt. Ještě na to politikům a jejich spřízněným duším někdo ochotně skočí.

Vždy politici tvrdili, že se v budoucnu budeme mít lépe a co teprve naše děti. Teď už jim ani nestojíme za nějaké sliby. Do hezkých slov a spousty strašení nám vykreslí temnou budoucnost, pokud se nenecháme okrást teď a tady. Vážně tomu někdo věří?

Když nás někdo okrade na ulici, nenecháme to být. Když z nás někdo vyláká peníze podvodem, taky nebudeme mlčky trpět. Tak proč trpíme okrádání ve jménu jakési imaginární hrůzy, která prý nastane, pokud to nestrpíme?

To se tak těšíme na budoucí chudobu? Nebo chudobu našich dětí? Kde tu chudobu chcete provozovat? V panelákovém nájemním bytě? Nebo si postavíte chatrč v lese a rozděláte oheň? Ono ani to nepůjde, protože vám zakážou sbírat klestí. Tak honem, kdo na to máte, utíkejte si koupit kus lesa. Chatrč s vlastním dřívím pořád lepší než spacák pod mostem.

Pozor, sociálních bytů je nedostatek a kdyby se jich vybudovalo dostatečné množství, zase se neušetří ty proklaté státní finance. Tak ve finále, nebylo by lepší, nechat všechny přiměřeně „bohatě“ žít? Peníze jsou jako voda. Nikam se neztrácejí. Pokud si je někdo zadrží v soukromé přehradě, těm okolo se nedostává.

Trochu zdravého rozumu, nebo…do lesa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz