Projektant Stavby roka 2023: „Bola to skúška vzájomnej koordinácie a trpezlivosti.“
Diskusia/ 0Uložiť článok
5 min. čítania
24. apr. 2024 o 12:30
5 min. čítania

Projektant Stavby roka 2023: „Bola to skúška vzájomnej koordinácie a trpezlivosti.“

Uložiť článok
Tri roky výstavby, 80 miliónov eur, tisícky hodín architektonicko-projekčných prác a jeden tím, ktorý zadané parametre pretavil do najkvalitnejšie zrealizovanej stavby roku 2023 na Slovensku. To je vizitka projektu Pribinova 40, za ktorou stojí architektonicko-projekčný ateliér GFI a developer JTRE.

29. ročník Stavby roka, súťažného podujatia pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, zhodnocoval slovenské stavebné diela, ktoré svojou úrovňou prepisujú štandardy v brandži. Cenu za mimoriadnu kvalitu realizácie stavby za rok 2023 získal tím bratislavského architektonicko-projekčného ateliéru GFI.

GFI len pred niekoľkými mesiacmi skolaudovali prvý mrakodrap na Slovensku a na jar tohto roku si z Dubaja odniesli Cenu udržateľnosti v medzinárodnej súťaži House of the Future,kde sa zaoberali aktuálnymi témami kvality a pohodlia bývania pri narastajúcej problematike globálneho otepľovania.

Ocenenie stavby Pribinova 40 je ďalším potvrdením odborných skúseností firmy, ktorá vďaka multiexpertíze svojho tímu dokáže ako jedna z mála na Slovensku zabezpečiť plnohodnotnú kontrolu kvality projektu – od idey cez stavebno-technické riešenie až po finálny dohľad pri výstavbe.

Nahliadnite „pod fasádu“ oceneného projektu s Tomášom Uhrinom, projektantom GFI stavby Pribinova 40. V rozhovore hovorí o použitých inováciách aj o hľadaní súladu medzi estetikou a funkčnosťou.

5fotiek v galérii Tomáš Uhrin z ateliéru GFI, projektant stavby Pribinova 40 Zdroj: GFI

Podujatie Stavba roka organizuje Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia, čo dáva vášmu víťazstvu prestíž a kredibilitu. Sú pre vás podobné súťaže zdrojom impulzov pre posun vlastných limitov?

Získanie ocenenia, špeciálne v kategórii kvalita realizácie stavby, je v istom smere uznanie za profesionálne odvedenú prácu, ale nie je to impulz posúvania sa vpred. Za ten považujeme vidinu cieľa, v tomto prípade vizuálne príťažlivú a funkčnú stavbu. Od počiatočného zámeru investora cez ideu architekta, miestne vplyvy a požiadavky až po pripomienky kolegov. Každá jedna idea z celého procesu priniesla otázku: vieme to spraviť o niečo lepšie? Áno, vieme a tu je fungujúci výsledok.

5fotiek v galérii Ocenenie za mimoriadnu kvalitu realizácie stavby Pribinova 40 Zdroj: GFI

Aké miesto zastáva Pribinova 40 v kontexte portfólia GFI?

Hoci by som jednotlivé projekty GFI neporovnával, z hľadiska komplexnosti nepochybne zastáva v našom portfóliu popredné miesto. Predsa len nejde o stavbu postavenú na „zelenej lúke“. Pribinova 40 osadená blízko Dunaja je súčasťou komplexnosti centrálnej mestskej štruktúry a v bližšom kontexte súčasťou polyfunkčného súboru Eurovea 2.

Od začiatku nám išlo o kvalitné pretvorenie dôležitého mestského prostredia, z kontaminovaného územia bývalej rafinérie Apollo vzniklo územie s vysokou kvalitou architektúry a verejných priestorov. Projekt bol pre nás skúškou koordinácie, času a hlavne trpezlivosti. Každá konštrukcia alebo priestor si vyžiadali inžiniersku činnosť, do ktorej bolo zapojené množstvo ľudí z rôznych profesijných odborov. Názory a požiadavky každého jedného boli dôležité a bolo nutné ich zohľadniť.

Môžete to rozviť na konkrétnom príklade?

Vezmime si fasádu administratívnej časti. Časť stavby je vnímaná primárne zrakom, ktorý určuje prvotnú emóciu, či sa nám objekt z exteriéru páči alebo nepáči. Je za ňou však omnoho viac ako vizuálny dojem. Vytvára nám membránu, ktorá chráni vnútorné prostredie. Zohľadňuje prácu architektov, statikov, stavebných fyzikov. Je za ňou výber vhodných materiálov z hľadiska ich fyzikálnych, chemických a vizuálnych vlastností, aby vytváral vhodné pracovné prostredie, zladenie tepelnej techniky, svetelnej techniky, akustiky, statiky, architektúry... To sú dlhé a dlhé hodiny práce, diskusií a rôznych variantov.

Váš ateliér je známy tým, že často hľadá možnosti nad rámec konvenčných postupov a ciest. Ako sa novátorská filozofia GFI odrazila na tomto projekte?

Naša inklinácia k inováciám sa tu prejavila použitím parametrickej/výpočtovej metódy pri zadefinovaní oblých kriviek objektu, fasádnych modulov a pri návrhu trojuholníkového gradientného rastra na paneloch parkovacieho domu. Daný spôsob umožnil variovať a definovať ideálny tvar a veľkosť otvorov v paneloch pre zabezpečenie prirodzeného vetrania parkovacieho domu.

Pribinova 40 je kombináciou dvoch funkcií – parkovacieho domu a administratívnej budovy. Ako sa vám podarilo docieliť, aby sa vizuálne scelili?

Od začiatku bolo zámerom zjednotiť výzor stavby, vytvoriť homogénnosť a rovnocennosť oboch funkcií. Chceli sme sa vyhnúť predpojatému vnímaniu parkovacieho domu, ktorý je poväčšine chápaný ako nutné zlo. Primárnym zjednocujúcim prvkom sa stal vertikálny raster fasády.

Horná administratívna časť stavby plynulo prechádza do časti parkovacieho domu, čo stavbu vizuálne zoštíhľuje. Gradient perforovaných panelov dotvára plasticitu fasády.

Dojem celistvosti umocňuje oblé tvarovanie fasád, nadväznosť na nábrežnú krivku komplexu Eurovea a všadeprítomný trojuholníkový vzor.

5fotiek v galérii Administratívna budova a parkovací dom Pribinova 40 Zdroj: GFI

Ktoré riešenia podporujúce trvalú udržateľnosť sú zvlášť hodné vyzdvihnutia?

Materiálna báza fasádnych panelov, kombinácia ocele a hliníka, je odolná voči klimatickým vplyvom pri správnej povrchovej úprave. Materiál je odolný voči starnutiu, prevádzkovo nenáročný a opakovateľne recyklovateľný. Na našom území ľahko dostupný z titulu množstva materiálu a jeho ceny.

Vetranie parkovacieho domu bolo riešené ako prirodzené vzhľadom na umiestnenie stavby v osi prúdenia prevládajúcich vetrov a dosiahnuté perforáciou fasádnych panelov. Výsledný tvar perforácie spája požiadavky vizuálnej príťažlivosti a statickej funkčnosti.

Projekt svojím architektonickým rázom zaujme. Pritom však nepôsobí rušivo, ak sa naň dívame ako na časť nábrežnej línie komplexu Eurovea. Mali ste predstavu o tejto línii už na začiatku tvorby zóny?

Úsmevné je, že v istom smere je návrh stavby na „zelenej lúke“ náročnejší ako vo vopred definovanom území. Máte v jednom momente príliš veľa otvorených možností, ktoré sťažujú rozhodovanie. V zastavanom území ste limitovaný. Okolie vás usmerňuje a prirodzene navádza, čo a ako osadiť do riešeného územia.

Tvar budovy vznikal na základe analýzy existujúcich uličných línií a línie Dunaja. V miestach kríženia sa týchto čiar sa utvorili body, ktoré definovali plochy pre budúci priestor jednotlivých stavieb a námestí. Cieľom bolo naviazať na líniu Eurovea 1.

5fotiek v galérii Originálny tvar budovy zapadajúci do okolitého prostredia Zdroj: GFI

Z toho dôvodu sa už od konceptu kládol dôraz na jej hmotové tvarovanie a využitie potenciálu umiestenia administratívneho objektu pri Dunaji. Postkovidová doba priniesla apel na tvorbu administratívnych priestorov s požiadavkou na poskytnutie dostatočného množstva vonkajších priestorov a ich využiteľnosť. Kaskádovitosť objektu smerom k Dunaju je odpoveďou na túto požiadavku.

Administratívna budova je bodkou polyfunkčného súboru Eurovea. Zámerom bolo vytvoriť primeraný pendant vo vzťahu k obytnej veži pomocou organického tvarovania pôdorysov a originálnou dizajnovou dvojplášťovou fasádou.

Stavebníctvo je odvetvím optimalizácií, neustálym oscilovaním medzi fantastickými ideami a realizovateľným výsledkom. Pomáha vám pri prenášaní kvality z papiera do reality fakt, že v tíme spájate expertov pokrývajúcich prakticky každý technický aspekt projektu?

Jednoznačne. Viac hláv, viac rozumu a ešte viac rozličných názorov. Keď je ochota počúvať a nie len rozprávať, súlad medzi estetickým výzorom a funkčnosťou sa nájde. Aj Pribinova 40 predstavovala proces v neustálom vývoji, na ktorý dohliadalo množstvo profesijných inžinierov. Pýtali sa, pripomienkovali, odsúhlasovali. V podstate sme sa jeden od druhého učili. Architektúra, technika a ekonómia stavby šla v každej fáze projektu ruka v ruke.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.