Hlavní obsah

Parametry korespondenční volby by se mohly změnit, navrhuje výbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna zřejmě upraví některé technické parametry korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Ústavně-právní výbor navrhl, aby se hlasy z ciziny započítávaly do čtyř místo dvou krajů a aby do volebních komisí na zastupitelských úřadech mohly své zástupce nominovat politické strany. Změny projedná Sněmovna 9. května.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Jednací sál Poslanecké sněmovny, kde poslanci 8. února 2024 řešili na svém mimořádném zasedání nezaznamenaný majetkový podíl premiéra v Podnikatelské družstevní záložně.

Článek

Dohromady výbor podpořil asi šest změn vládní novely. Další pozměňovací návrhy budou moci předkládat poslanci při druhém čtení na plénu. Svolána k němu bude mimořádná schůze ve čtvrtek 9. května.

Ústavně-právní výbor také navrhl, aby volič v zahraničí mohl na základě plných mocí vyzvednout na zastupitelském úřadu hlasovací sady pro dalších až sedm lidí. I v případě, že volič odhlasuje poštou, by měl mít možnost dostavit se k urně osobně na zastupitelský úřad. Osobní volba by pak měla přednost před korespondenční.

Vláda by měla nařízením určovat země, v nichž bude volba poštou možná a v nichž možná nebude.

Kritika z ANO i SPD

Všechny úpravy vycházejí podle poslankyně STAN Lucie Potůčkové z dosavadních jednání mezi koalicí a opozicí. Mají přispět ke zmírnění obav z případného zneužití korespondenční volby. Podle předsedy poslanců ODS Marka Bendy se výbor pokusil vyřešit ta místa koaliční novely, která byla shledána jako slabá.

Korespondenční volbu kritizuje ve Sněmovně opoziční ANO a SPD. Obávají se, že volby poštou prolamují právo na tajnou volbu. První čtení předlohy opozice obstruovala, jednání zabralo více než 63 hodin.

Předkladatelé chtějí, aby korespondenční volbu ze zahraničí mohli využít čeští občané, kteří se zapíšou u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb.

Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v příštích řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.

Poslanci po šesti dnech schválili korespondenční volbu v prvním kole

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám