Chovateľovi štátni inšpektovi vzali troch mladých tigrov
Diskusia/ 1Uložiť článok
1 min. čítania
24. apr. 2024 o 13:17
1 min. čítania

Chovateľovi štátni inšpektovi vzali troch mladých tigrov

Uložiť článok
Tigre v zajatí sú často príbuzensky krížené, čo má negatívny vplyv na ich zdravie. Súkromná držba veľkých mačkovitých šeliem je zakázaná

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) odobrala súkromnému chovateľovi troch mladých tigrov. Dôvodom bolo, že majiteľ nedodržal zákaz ich držby. V týchto dňoch umiestnili tigre do karantény v zoologickej záhrade v Bojniciach. Inšpekcia o tom informovala na sociálnej sieti.

„Mláďatá tigrov sa na Slovensku využívajú na prilákanie verejnosti do rôznych zverincov a ‚hladkacích zoo‘. Ľudia si mylne myslia, že takýmto spôsobom pomáhajú ohrozeným druhom. V skutočnosti je to len komerčná aktivita majiteľov," vysvetlila SIŽP. Doplnila, že tigre sú v zajatí často príbuzensky krížené, čo má negatívny vplyv na ich zdravie.

Existujú výnimky

Inšpektori pripomenuli, že od roku 2022 je na Slovensku zakázaná držba aj predaj veľkých mačkovitých šeliem. Ministerstvo životného prostredia k zákazu pristúpilo z dôvodu nekontrolovateľného rozmnožovania u súkromných držiteľov a tiež následnej komerčnej činnosti s nimi. Výnimky platia iba pre špeciálne zariadenia, ako sú zoo, rehabilitačné stanice, záchytné strediská, ktoré majú na chov povolenie.

„Súkromní chovatelia veľkých mačkovitých šeliem ich môžu vďaka novele zákona už iba dochovať, nemôžu s nimi v rámci SR obchodovať a zároveň ich nemôžu poskytnúť ani na rozmnožovanie," dodala SIŽP.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.