Hlavní obsah

Znalec k vraždě léčitele: Obžalované na něj byly fixované a bezvýhradně plnily jeho přání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bizarní kauze dvou žen, které měly podle obžaloby zavraždit kutnohorského léčitele, proběhly ve středu u pražského městského soudu výslechy znalců z oboru psychologie a psychiatrie, kteří vypracovali revizní znalecký posudek na obě obžalované. Podle něj byly obě ženy na muže extrémně fixované a bezvýhradně plnily jeho požadavky.

Příchod obžalovaných k hlavnímu líčení (archivní video)Video: Novinky

 
Článek

Samozvaný léčitel byl podle znalce z oboru psychologie Petra Vavříka extrémním manipulátorem. Jeho cílem mohla být snaha o získání pozornosti, moci a peněz.

U obou obžalovaných, kutnohorské zubařky (kvůli zákonu o ochraně obětí nelze zveřejnit její jméno) a Ireny Stejskalové, středoškolské pedagožky, podle Vavříka muž vytvořil silný vztah s absolutní důvěrou.

Ženy byly ochotné bez výhrad plnit jeho přání, nepodrobovat je kritice a přinášet oběti.

Věřila jsem, že mi čte myšlenky. Zubařka popsala, jak ji samozvaný léčitel týral a donutil ji zabít ho

Krimi

„Vytvořily se tam takové vztahové rámce, ze kterých se normální člověk nedokáže vymanit,“ uvedl Vavřík.

U obou žen znalec zjistil také silnou poslušnost, ale i strach z poškozeného. Zároveň ale ženy netrpěly bludy, jejich ovládací i rozpoznávací schopnosti byly v podstatě zachovalé. Ženy už jsou souzené na svobodě.

Sám poškozený se podle znalce choval jako manipulátor. „Všechny jeho aktivity byly výrazně syceny potřebou moci. Zacházel se svými myšlenkami a instrukcemi k okolí účelově, je tam vidět ten pocit moci, potřeba nadvlády,“ podotkl znalec.

Imhotep, Da Vinci nebo Putin

Podle Stejskalové se poškozený považoval někdy za Ježíše, jindy zase za jeho otce. U vánoční večeře prý například křičel: „Vraťte mi syna (myšlen Ježíš) zpátky!“.

Muž se nicméně podle obžalované jindy považoval za Imhotepa, kata Mydláře nebo Leonarda da Vinci. V jednom případě prý také tvrdil, že je „reinkarnací nohy Vladimira Putina“.

Ženy podle obžaloby předloni v říjnu v pražských Hájích padesátiletého léčitele zavraždily údajně na jeho vlastní žádost. Podle pitvy zemřel na otravu nitrožilním anestetikem Propofol.

Když jeho tělo nezmizelo, tak jsme zjistily, že nám lhal. Tak jsme to šly ohlásit na policii
obžalovaná Irena Stejskalová

Ženy údajně uvěřily mužovým slibům, že jeho tělo do rána zmizí. Když tělo nezmizelo, ženy poklidily, najedly se a šly vše ohlásit na policejní stanici. „Když jeho tělo nezmizelo, tak jsme zjistily, že nám lhal. Tak jsme to šly ohlásit na policii,“ uvedla na policii Stejskalová.

„Je mi velmi líto celé situace, je mi líto, že došlo k úmrtí člověka, je mi líto (obžalované) a mě, že jsme si musely zažít, co jsme zažily,“ uvedla na závěr výpovědi Stejskalová.

Obě obžalované se hájí tím, že je poškozený přesvědčil či zmanipuloval, aby mu pomohly „důstojně odejít“. Stejskalová si původně myslela, že muž chtěl jen odejít „ke své rodině do jiné reality, kde není zrada nebo láska“.

S odstupem času si pak racionálněji uvědomila, že šlo spíš o „odchod ze strachu z následků toho, co lidé pod jeho vlivem udělali“. V souvislosti se společenstvím kolem poškozeného středočeská policie vyšetřuje dvě úmrtí, dalším dvěma lidem léčitel údajně přikázal, aby si uštípli malíčky na nohou, což byl trest za nepokoru nebo důkaz loajality.

Na mužově účtu se našlo na 90 milionů korun, které mu z větší části měli poslat lidé ze společenství, kterým se obklopil.

Policie vyšetřuje dvě úmrtí při lesním rituálu u hradu Český Šternberk

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám