Hlavní obsah
Názory a úvahy

To by nebyl Andrej Babiš, aby si odpustil dehonestaci prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Hnutí ANO mělo možnost se spolupodílet na tvorbě důchodové reformy, což ovšem odmítlo. Má na to právo. Nešlo by to však bez toho, aniž by se bývalý premiér nenavážel do prezidentského úřadu?

Článek

Vážně by mě zajímalo, co tím Andrej Babiš vlastně sleduje. Je zcela jejich svobodné rozhodnutí, že se jako nejsilnější opoziční strana nechce podílet na důchodové reformě, která je skutečně potřebná. Je to jejich rozhodnutí a respektoval ho jak prezident Petr Pavel, tak také vládní koalice. Sice se to neobešlo bez nářků, že hnutí ANO nemá zájem na tom, aby se na reformě podílelo, ale budiž.

Jenže tohle všechno proběhlo v jakési politické korektnosti a nevybočovalo to od běžných politických prohlášení, kterých slyšíme denně desítky. Sám prezident pouze vyjádřil své zklamání nad tím, že hnutí ANO z jednání na poslední chvíli vycouvalo. Jenže ono zklamání pramení ani ne tak ze samotného politického rozhodnutí, ale spíše v tom směru, že je možná jediným politikem v této zemi, který by se rád zapříčinil o nějaký konsenzus mezi vládou a opozicí.

Právě důchodovou reformu považuje za tak důležitý politický a společenský problém, že uznal za vhodné vyslechnout návrhy a názory z vícero politických táborů.

Jenže místo toho, aby mu to bylo přičteno jako velké plus, a že se snaží politickou kulturu zlepšovat, tak přijde Andrej Babiš se svými jedovatými poznámkami, a dokonce si dovolí dehonestovat prezidentský úřad.

Přitom by stačilo zůstat u onoho prohlášení, které zaslalo ANO do rukou prezidenta republiky a které se také objevilo snad na všech sociálních sítích. Pokud by se tak stalo, bylo by vše tak nějak v pořádku.

Ministr Jurečka však zveřejnil na sociálních sítích fotografii z jednání s prezidentem, na které jsou zaznamenány neobsazená místa. Ta byla vyčleněna právě členům opozičního ANO. Sice moc nechápu ten účel zveřejnění, čeho tím chtěl Jurečka dosáhnout, ale budiž, stalo se.

Pan prezident tímto divadlem jen potvrdil, že je prezidentem pětikoalice.
Andrej Babiš na sociální síti X

Proč však má potřebu Andrej Babiš potřebu komentovat jednu nevinnou fotografii a využít ji k tomu, aby nám tvrdil, že je to jasný důkaz toho, že Petr Pavel je prezidentem pětikoalice? Pokud by to totiž tak skutečně bylo, nikdy by k žádnému jednání s opozicí nepřistoupil a zřejmě by nad ním ani nepřemýšlel.

Spíše si myslím, že jen bývalý premiér dosud nezkousl prohru v prezidentské volbě a hledá i tu sebemenší záminku k tomu, aby si neodpustil nějakou tu ironickou poznámku k Petru Pavlovi. V takovém případě bych mu doporučil se znovu podívat zblízka na výsledky prezidentských voleb, aby si osvěžil paměť.

Petra Pavla totiž do prezidentského úřadu nedosadila pětikoalice. Nedosadil ho tam ani jím nenáviděný Petr Fiala. Do prezidentského úřadu jej dosadili občané. Má mandát více jak tří milionů obyvatel a jako politik se těší vysoké důvěře občanů.

Jediné, čeho tím hnutí ANO docílí, bude to, že nakonec i sám prezident zcela zanevře na jakékoli jednání s opozicí a bude jednat jen se stávající vládou. Jenže ať si pak Andrej Babiš laskavě nestěžuje na to, že je nikdo neposlouchá a nikdo s nimi nechce jednat. Příležitost teď dostal. Jak s ní naložil, to všichni víme.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz