V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

Po mnoha měsících se bývalý voják z elitní vojenské zpravodajské jednotky rozhodl otevřeně hovořit o svém každodenním životě v zajateckém táboře. V rozhovoru pro televizi TSN přiznal, že situace byla často dramatická. Uvedl server PolsatNews.

Všechno v Ołeniwce bylo strašné, co to jen šlo. V kasárnách bylo hodně lidí. Měly dvě patra a asi půl stovky lidí, dá se říct. Spali jsme vlastně jeden na druhém, přímo na zemi. Na začátku tam byly postele, ale pak je odvezli. Nemůžu říct, že to byly normální podmínky.

"Psi mají v útulcích lepší životní podmínky než my, když jsme byli v Ołeniwce. Podmínky během mého pobytu byly extrémně nezdravé. Dobře, že tam byly alespoň matrace. Ne moc, ale byly tam," dodal. 

Podle vojáka byl jeden z největších problémů zajateckého tábora nedostatek jídla. To bylo podáváno nepravidelně, a často se stávalo, že vojáci, kteří tam byli drženi, dostali jídlo o půlnoci nebo brzy ráno.

Jedním z bodů rozhovoru byla otázka raketových útoků, které údajně prováděly Ukrajinské ozbrojené síly a měly za cíl tábory, kde byli drženi váleční zajatci, jak tvrdili ruské propagandistické zdroje.

„Niemachny“ přiznal, že byl osobně svědkem situací, ve kterých Rusové řídili události, jež byly následně prezentovány v médiích.

"Nepřítel se opakovaně uchyloval k manipulaci. Přijel k naší kolonii a spustil sérii raket "Grad"... Auto se rychle obrátilo a odjelo. Očekávali, že naši vojáci zareagují, a my, zajatci, bychom kvůli tomu trpěli. To by bylo velké vítězství pro Rusy, ukázalo by to Ukrajinu ve špatném světle, jak zachází se svými válečnými zajatci,“ vzpomínal.

Poslední zjištění analýz Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise pro Ukrajinu, zřízené Radou pro lidská práva před dvěma lety, jasně ukazují trvalé vážné důsledky masivní ruské invaze na Ukrajinu dne 24. února 2022. Uvádí to server OSN.

„Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít,“ řekl jeden ukrajinský voják a bývalý válečný zajatec vyšetřovací komisi, když popsal, jak byl „opakovaně vystaven mučení a ponechán se zlomenými kostmi, vylámanými zuby a gangrénou“ na zraněném chodidle.

Poté, co se voják pokusil zabít ve věznici ve městě Donskoy v Tulské oblasti jižně od Moskvy, vyprávěl, jak ho jeho věznitelé „podrobili dalšímu bití“, řekl Erik Møse, předseda komise. 

„Výpovědi obětí odhalují nelítostné, brutální zacházení způsobující silnou bolest a utrpení během dlouhodobého zadržování, s nehorázným pohrdáním lidské důstojnosti. To vedlo k dlouhodobému fyzickému a duševnímu traumatu,“ řekl novinářům v Ženevě.

"Mlátili ho do hýždí na izolačním oddělení, což mu způsobilo krvácení z konečníku," uvedli vyšetřovatelé. „Na dvoře ho bili do obličeje a zraněné nohy, což vedlo ke krvácení. Vyrazili mu některé zuby. Prosil je, aby ho zabili."

V této nové zprávě nezávislých vyšetřovatelů jmenovaných OSN se minulý měsíc objevily nové důkazy o „strašném… rozsáhlém a systematickém“ zneužívání a pravděpodobných válečných zločinech spáchaných ruskými silami proti civilistům a vojenským vězňům na Ukrajině.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válka na Ukrajinu. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

válka na Ukrajině Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy