Hlavní obsah

Německo obnovuje financování operací úřadu pro uprchlíky v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo obnoví financování operací Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v Gaze. Učiní tak na základě v pondělí vydané zprávy nezávislých vyšetřovatelů vedených bývalou francouzskou ministryní zahraničí Christine Colonnaovou, podle níž Izrael neposkytl důkazy, jež by potvrzovaly jeho obvinění, že UNRWA zaměstnává příslušníky teroristických skupin.

Foto: Reuters

Lidé domáhající se humanitární pomoci u skladu UNRWA ve městě Gaza

Článek

Obnovení financování ve středu společně oznámila německá ministerstva zahraničí a ekonomické spolupráce a rozvoje. Jak uvádí deník The Guardian, Německo bylo jednou z devatenácti zemí, jež přerušily financování UNRWA na základě tvrzení izraelské vlády, že se zaměstnanci úřadu podíleli na teroristickém útoku Hamásu ze 7. října.

Izrael však svá obvinění nepodložil důkazy. UNRWA, který je pro Palestince hlavním zdrojem humanitární pomoci, pozastavením financování tyto země připravily o miliony dolarů ve chvíli, kdy v Gaze podle tamních zpráv kolabuje zdravotnictví, hrozí hladomor a roste počet mrtvých. Několik významných dárcovských zemí jako Austrálie, Kanada, Švédsko nebo Japonsko proto financování obnovilo ještě před pondělním vydání zprávy Colonnaové.

Tato zpráva odhalila, že UNRWA Izraeli pravidelně dodává seznamy svých zaměstnanců k prověření a „izraelská vláda od roku 2011 UNRWA neinformovala o žádném znepokojení jimi způsobeném“. Ve zprávě byly též navrženy další prostředky zajištění neutrality zaměstnanců úřadu, jako jsou posílení funkce vnitřního auditu nebo zlepšení vnějšího dohledu na vedení projektů. Ty by UNRWA měl podle Berlína zavést co nejrychleji.

OSN vyšetřuje zprávy o nálezu masových hrobů u nemocnic v Gaze

Svět

Německo částečně obnovilo financování obviněného úřadu již před zveřejněním této zprávy. Finance státu ovšem směřovaly jen do komunit palestinských uprchlíků mimo Pásmo Gazy. Na rozhodnutí o obnově proudu prostředků do válkou zmítaného teritoria Berlín vyčkával až do závěru vyšetřování Colonnaové. Útok, jehož se podle Izraele měli zaměstnanci UNRWA účastnit, pak samostatně vyšetřuje Úřad služeb vnitřního dohledu OSN, a toto vyšetřování nadále pokračuje.

Dalším státem, jenž s obnovou financování čekal na závěry vyšetřování Colonnaové, je Velká Británie, jež v loňském fiskálním roce UNRWA poskytla 35 milionů liber (miliardu korun). Její představitelé ovšem na pondělní vydání zprávy dosud nijak nereagovali.

Pozorně je sledována i reakce Spojených států, které byly před zveřejněním obvinění největším dárcem úřadu a jejichž podíl představoval 30 % prostředků UNRWA. Za rok 2023 sice USA UNRWA poslaly v přepočtu 10 miliard korun, ale na základě izraelských obvinění bylo pak financování úřadu Kongresem zakázáno.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Oren Marmorstein v reakci na vydání zprávy uvedl, že bylo vyšetřování Colonnaové nedostatečné a jde o „snahu vyhnout se problému, a ne postavit se mu čelem“. Dále zopakoval tvrzení, že je více než 2 130 zaměstnanců UNRWA členy Hamásu nebo Palestinského džihádu. Severské instituty, jež se na vyšetřování podílely, uvedly, že UNRWA po Izraeli opakovaně žádal jména těchto údajných teroristů ve svých řadách, ale ten žádná neposkytl.

Německé děti předstírají konverzi k islámu ze strachu z muslimských spolužáků

Zahraniční

Výběr článků

Načítám