Vinu za eskalaci na Blízkém východě připisují Češi nejčastěji oběma stranám

foto Ilustrační foto - Zničené budovy v Pásmu Gazy při pohledu z jihu Izraele 20. března 2024.

Praha - Odpovědnost za vystupňování současného konfliktu na Blízkém východě připisují Češi častěji Palestincům než Izraeli. Nejčastěji ale lidé kladou vinu oběma stranám stejně. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V porovnání s minulostí se v něm častěji objevoval názor, že hlavní vinu za konflikt nese někdo jiný. Počátkem loňského října zaútočili ozbrojenci teroristického hnutí Hamás z pásma Gazy na Izrael, který v odvetě zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy.

V současnosti se o vývoj na Blízkém východě zajímá 35 procent české veřejnosti. Je to srovnatelný výsledek jako v roce 2015, kdy CVVM tento zájem měřilo naposledy. Přibližně dvě třetiny občanů považují situaci v Izraeli a Palestině za hrozbu pro mír ve světě a necelá polovina ji má za hrozbu pro evropskou bezpečnost. Jen o málo více než čtvrtina ji pokládá za hrozbu pro bezpečnost České republiky, zjistil průzkum.

Odpovědnost za vznik a vystupňování stávajícího konfliktu mezi Izraelem a Palestinci nesou podle dvou pětin Čechů obě znesvářené strany rovným dílem. Palestincům připisuje hlavní díl viny 22 procent lidí, naopak Izraeli šest procent. Více než pětina na věc nemá žádný názor.

"Porovnáme-li aktuální výsledky s výsledky dřívějších výzkumů, které se věnovaly stejné otázce, můžeme vidět stabilitu podílu těch, kdo vinu rozdělují rovným dílem mezi obě znesvářené strany," uvádí CVVM. Podíl lidí, kteří vinu kladou palestinské straně, zaznamenal mezi mezi roky 2002 a 2015 postupný pokles. V aktuálním průzkumu se ale zvýšil o devět procentních bodů, a fakticky se tak vrátil na úroveň roku 2002. Podíl těch, kdo vinu kladou na stranu Izraele, klesl oproti roku 2015 o čtyři procentní body. Naopak o sedm bodů vzrostla podpora dříve spíše okrajového názoru připisujícího vinu někomu jinému. V současnosti si to myslí desetina dotázaných

Část otázek v průzkumu se věnovala konkrétněji eskalaci konfliktu vyvolané útokem ozbrojenců Hamásu z pásma Gazy na Izrael z loňského 7. října a následnou odvetnou operací izraelské armády v Gaze. Útok Hamásu na Izrael česká veřejnost hodnotí jednoznačně negativně. Pouze čtyři procenta oslovených označila ozbrojenou akci Hamásu za oprávněnou a přiměřenou, zatímco bezmála tříčtvrtinová většina oprávněnost i přiměřenost útoku odmítla.

Postup Izraele v pásmu Gazy je českou veřejností hodnocen méně jednoznačně. Souhlas s jeho oprávněností vyslovilo 47 procent dotázaných, nesouhlas 26 procent. Ještě výrazněji jsou lidé rozdělení v otázce přiměřenosti izraelského postupu v Gaze. Jako přiměřený ho hodnotilo 34 procent respondentů, zatímco opak si myslelo 37 procent.

U všech otázek týkajících se oprávněnosti a přiměřenosti postupu stran v současném konfliktu byl přitom poměrně vysoký podíl nerozhodných odpovědí. Pohyboval se od necelé čtvrtiny do necelých tří desetin.

Průzkum zkoumal názory veřejnosti od 26. ledna do 11. března. Zapojilo se do něj 966 obyvatel ČR ve věku od 15 let.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď