Banské múzeum prepúšťa ľudí blízkych odvolanej riaditeľke, dôvodí organizačnou zmenou
Diskusia/ 1Uložiť článok
3 min. čítania
24. apr. 2024 o 18:58
3 min. čítania

Banské múzeum prepúšťa ľudí blízkych odvolanej riaditeľke, dôvodí organizačnou zmenou

Uložiť článok
Zuzanu Denkovú odvolal minister Tomáš Taraba ešte v decembri, nahradil ju okresný šéf SNS.

BANSKÁ ŠTIAVNICA: V Slovenskom banskom múzeu v Banskej Štiavnici končia ďalší ľudia blízki bývalej riaditeľke Zuzane Denkovej, ktorú minister Tomáš Taraba (nominant SNS) odvolal bez udania dôvodu ešte vlani v decembri. Vo funkcii ju vtedy nahradil okresný predseda SNS Peter Zorvan, podľa šéfa envirorezortu „skúsený manažér".

V minulosti už v múzeu pôsobil, v poslednom výberovom konaní na pozíciu riaditeľa, z ktorého vyšla úspešne Denková, neuspel.

Teraz zo svojej pozície prepúšťa dlhoročného kustóda zbierok Ivana Chladného, ktorý je zároveň Denkovej manželom, aj exvedúcu Galérie Jozefa Kollára Zuzanu Paškayovú, ktorú do múzea prijímala dnes už odvolaná riaditeľka.

Obaja dostali informáciu, že končia na základe päťpercentného škrtania zamestnanosti v štátnej správe, ktoré ohlásil minister životného prostredia ešte vo februári. Sú však presvedčení, že riaditeľ sa zbavuje konkrétnych ľudí z politických dôvodov.

Zvláštny proces

„V múzeu pracujem 23 rokov, neprijímala ma Zuzana (Denková - pozn. red.). Mám dlhoročné skúsenosti ako správca zbierok a v oblasti ich ochrany. Zodpovedal som za približne 40-tisíc zbierkových predmetov, napríklad plastiky na Starom zámku, ale aj za časť depozitárov v Kammerhofe," hovorí Chladný. Na ich odovzdanie bude mať budúci týždeň len dva dni, keďže aktuálne čerpá dovolenku.

Hoci o zmene organizačnej štruktúry, ktorou vedenie múzea pri výpovedi argumentovalo, sa v múzeu začalo hovoriť už v marci a pôvodne ju ohlásili od apríla, napokon bude platiť od 1. mája. „Asi to nestihli, ako plánovali, a dali nám znovu podpísať organizačný poriadok. O desať minút mi už volali, že mám prísť k riaditeľovi, kde boli nastúpení on, personalistka a ďalší. Len sucho mi oznámili, že dostanem výpoveď," opísal. Z troch kustódskych miest zostanú dve, to jeho rušia. „Na moje dve kolegyne zostane teraz asi 100-tisíc predmetov a ďalšie pribúdajú. Kustódov by malo byť viac a nie ich ubúdať. Starostlivosť o zbierky je jedna z hlavných úloh múzea."

Celý postup považuje za zvláštny a vidí za ním jediný dôvod, snahu zbaviť sa ho ako človeka z okolia Zuzany Denkovej. „Zdá sa, že zamestnávateľ si nesplnil ani povinnosti pri výpovedi človeka, ktorý je čiastočne invalidný," hovorí bývalý baník, ktorý v múzeu začal pracovať po úraze.

Galéria sa vracia v čase

Zuzana Paškayová výpoveď viac-menej očakávala. „Už nás z tých, čo sme podpísali petíciu proti jej odvolaniu, zostalo len pár. Po jej odchode sa začalo ´poľovať´ na ľudí, ktorí ju podporili," hodnotí. Myslí si, že aj ona sa stala nepohodlnou pre nové vedenie. „Vyjadrujem svoje názory, chodím na protivládne protesty v Banskej Štiavnici."

Od začiatku bolo podľa nej jasné, že súčasnému vedeniu sa nepáči nová koncepcia galérie, s ktorou prišiel tím okolo Denkovej. Okrem štandardných zbierok starého umenia a známych banskoštiavnických výtvarníkov dal priestor aj súčasným mladým umelcom a nadviazal spoluprácu s viacerými kultúrnymi festivalmi.

Po snahe o zmenu pracovnej zmluvy odišla pred časom z galérie, ktorá patrí k múzeu, aj kurátorka Mária Janušová, Paškayovú „odstrihli od informácií" a odvolali z pozície vedúcej. Vo februári vystavujúci umelci a umelkyne ohlásili, že na protest rušia svoje výstavy v galérii.

„Už teraz som som sa venovala najmä projektu Zelená misia zameraného na zmierňovanie dosahov zmeny klímy a podporeného z Nórskych fondov. Tento projekt by som rada dokončila."

Aktuálne vidí a cíti ´normalizáciu´, cieľom podľa nej je, aby sa galéria vrátila do starých koľají. „Tie isté obrazy, ktoré tu viseli pred dvadsiatimi rokmi, sa vyťahujú z depozitárov a budú zrejme visieť na tých istých miestach." Vníma to ako neúctu k práci galerijného tímu z čias Denkovej.

Nová organizačná štruktúra

Na aktuálne výpovede ľudí z okolia Denkovej sme sa pýtali priamo riaditeľa múzea Petra Zorvana.

„Slovenské banské múzeum má zriaďovateľom, (ministerstvom životného prostredia - pozn. red.) schválený organizačný poriadok a organizačnú štruktúru, účinnú od 1. mája 2024. Na základe tejto skutočnosti múzeum s niektorými zamestnancami ide rozviazať pracovný pomer," prišla nám strohá reakcia z kancelárie riaditeľa.

Zaujímala nás aj budúcnosť Galérie Jozefa Kollára a program, ktorý chce v budúcnosti návštevníkom ponúknuť.

„Galéria je podľa nového organizačného poriadku začlenená pod Odbor múzejných činností. Na programe sa priebežne pracuje, o všetkých aktivitách galérie je a bude verejnosť včas informovaná," odpísali zo sekretariátu múzea.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Slovenská národná strana
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.