Kočnera chcú súdiť pre kauzy Donovaly a Báč. Hotely stále ovládajú jemu blízki ľudia
Diskusia/ 1Uložiť článok
7 min. čítania
24. apr. 2024 o 20:00
7 min. čítania

Kočnera chcú súdiť pre kauzy Donovaly a Báč. Hotely stále ovládajú jemu blízki ľudia

Uložiť článok
Polícia po prevalení kauzy Donovaly nechcela vidieť podozrenia smerujúce ku Kočnerovi. Po článku Jána Kuciaka a analýze Maroša Žilinku zasiahol prokurátor.

Donovalské hotely Šport a Residence v rokoch 2010 a 2012 zmenili hneď trikrát majiteľa. Výsledkom boli vratky DPH za osem miliónov eur a rovnaká strata na strane štátu. Podľa prokuratúry hotely v skutočnosti celý čas ovládal Marian Kočner. Ten sa mal už vo štvrtok postaviť pred Špecializovaný trestný súd, kde mal čeliť obžalobe z neodvedenia dane a poistného a poškodzovania veriteľa nielen pre kauzu Donovaly, ale aj pre prípad golfového areálu Welten v Báči neďaleko Bratislavy. Napokon sa všetky termíny v apríli aj v máji rušia. Nastal problém s doručovaní písomností obžalovaným.

Po prevalení kauzy nechcela polícia podozrenia smerujúce ku Kočnerovi vidieť. Pôvodný vyšetrovateľ kauzy Donovaly Štefan Jombik stíhanie zastavil. Zasiahnuť musel prokurátor, ktorý dal pokyn, aby Jombikovi prípad odňali a pridelili ho inému vyšetrovateľovi. Okrem toho vydal pokyn, aby nový vyšetrovateľ Kočnera obvinil. Tomuto rozhodnutiu predchádzal článok Jána Kuciaka, ktorý upozornil na čudné praktiky a chyby pôvodného vyšetrovateľa, ako aj analýza z pera vtedajšieho prokurátora špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku. Prokurátor nariadil obviniť Kočnera v auguste 2017 a teraz sa mal prípad dostať pred súd. Spolu s Kočnerom sú stíhaní aj Jana Šlachtová, Peter Pecha a advokát Ján Falis.

Ďalší osud hotelov

Donovalský hotel Šport aktuálne prevádzkuje spoločnosť MOUNTAIN GATE Suites & Spa, s. r. o. Jej konateľom je Marek Daňo, o ktorom sme v minulosti písali ako o partnerovi Kočnerovej staršej dcéry Karolíny Kočnerovej. Spoločníkom vo firme je bratislavská akciovka CASCADA, a. s., ktorej predsedom predstavenstva je rovnako Marek Daňo. Ten bol v minulosti aj riaditeľom hotela Šport a jediným majiteľom aj konateľom eseročky Wellness Donovaly.

Residence hotel zasa riadi spoločnosť Datahouse, a. s., v ktorej predstavenstve sú Anna Ježová, Ivan Ježo a Martina Matt Ježová. Anna Ježová pritom v obchodnom registri figuruje aj ako Kočnerova spoločníčka v RESIDENCE HOTEL & CLUB, s. r. o. Kočner sám podľa katastra vlastní na Donovaloch apartmán. Podľa poznámky sa s nehnuteľnosťou nemôže nakladať, vlani ho zaistila špeciálna prokuratúra.

Kaštieľ a golfový areál v Báči z druhej kauzy patrí podľa katastra spoločnosti International Finance Group Slovakia, s. r. o, ktorej konateľom je už spomenutý Marek Daňo. Spoločníčkou vo firme je aj Kočnerova mladšia dcéra Andrea. Obe sestry mali byť podľa dát z Kočnerovej knižnice konečnými užívateľkami firmy Midas z daňového raja v Karibiku. Tá má napríklad podľa katastra záložné právo na celý golfový areál v Báči vrátane kaštieľa. Aktuálne informácie o Midase sa nám zistiť nepodarilo.

Dôkladne premyslený postup

Kočner, jeho známa Jana Šlachtová a dvorný účtovník Peter Pecha sú obžalovaní, že v súvislosti s donovalskými hotelmi „v úmysle neoprávnene získať majetkový prospech zneužitím mechanizmu DPH vykonali celý rad účelových právnych úkonov, s cieľom umelo vytvoriť podmienky na vykonanie dražby nehnuteľností, ako nevyhnutného kroku k dôkladne premyslenému a formálne prepracovanému postupu k následnému uplatňovaniu nadmerných odpočtov DPH“.

Súčasťou mechanizmu boli prevody, dobrovoľné dražby, zmenky, postupovanie a započítavanie pohľadávok. „Pričom prevod vlastníckych práv k nehnuteľnostiam obvinení len právne predstierali (simulovali), predovšetkým pokiaľ ide o zaplatenie kúpnej ceny,“ píše sa v anonymizovanej obžalobe, ktorú si Aktuality.sk vyžiadali cez infozákon.

Prevádzané nehnuteľnosti podľa prokuratúry nemali slúžiť na výkon ďalšej podnikateľskej činnosti dotknutých obchodných spoločností. „Jediným cieľom uskutočnenia prevodov vlastníckych práv bolo vylákanie neoprávneného vyplatenia nadmerného odpočtu na dani z pridanej hodnoty pre dotknuté obchodné spoločnosti,“ píše prokurátor v obžalobe.

Takýmto spôsobom si mali neoprávnene uplatniť nadmerný odpočet DPH v celkovej výške 8,19 milióna eur.

Podľa obžaloby poškodili veriteľov

Podobný mechanizmus ako pri donovalských hoteloch mali podľa prokurátora obvinení uplatniť aj v prípade golfového areálu v Báči, kde sa Kočner stretával s Alenou Zsuzsovou aj svojimi známymi. „Vykonali celý rad účelových právnych úkonov smerujúcich k vytvoreniu podmienok na vykonanie dražby nehnuteľností spoločnosti s úmyslom poškodiť ostatných veriteľov spoločnosti odstránením časti jej majetku,“ vysvetľuje v obžalobe prokurátor.

Podľa zistení Jána Kuciaka bol práve Kočner hlavným hýbateľom kauzy okolo golfového areálu v obci Báč neďaleko Bratislavy. „Najskôr cez záložné právo ovládol firmu, ktorá ho vlastnila, potom predal jej akcie a záložné právo previedol na schránkovú firmu, aby nakoniec po dražbe areál za zlomok skutočnej ceny kúpil. V kauze ide o desiatky miliónov eur, o milióny z daňových úradov a o komplikované obchodné vzťahy so zahraničnými schránkovými firmami,“ napísal investigatívny novinár v júli 2017.

V článku vysvetlil, že pôvodným developerom združeným v spoločnosti Welten poskytla Tatra banka úver 145 miliónov korún (viac ako 4,5 milióna eur). Neskôr sa však banka rozhodla vyhlásiť predčasnú splatnosť úveru a vzápätí pohľadávku v hodnote asi 2,7 milióna eur predala. „Hoci akcionári spoločnosti Welten s postupom banky nesúhlasili, novým veriteľom golfového areálu sa stala firma Inkasný servis, ktorú ovláda Marian Kočner,“ napísal Kuciak.

Dražba, ktorá sa nemala udiať

Podľa Jána Kuciaka bolo dokonca možné, že Kočner za pohľadávku Tatra banke zaplatil peniazmi z vratky DPH zo štátneho rozpočtu, ktoré získal pri prevodoch v kauze Donovaly. Kočner to však už vtedy odmietol.

„Pohľadávka, ktorú Inkasný servis získal, bola zabezpečená záložným právom nielen na pozemky a budovy golfového areálu, ale aj na samotné akcie spoločnosti Welten. To Kočner využil a cez záložné právo na akcie nejasným spôsobom ovládol samotnú firmu,“ vysvetľoval pred rokmi mechanizmus Ján Kuciak. Majetok, ktorý mal podľa znaleckého posudku hodnotu desať miliónov eur, ovládol podľa neho Kočner prostredníctvom pohľadávky, ktorú kúpil za asi 1,7 milióna eur.

V roku 2012 došlo k dražbe, a to napriek tomu, že súd zakázal nakladať s golfovým areálom nielen firme Welten, ale aj dražobnej spoločnosti Licitor Group a britskej schránke Exton Systems. Namiesto dražby tak mal byť majetok súčasťou konkurzu, kde by ho predal súdom menovaný správca a peniaze z predaja by mohli získať viacerí veritelia. Podľa zistení Jána Kuciaka sa kupujúcim stala známa spoločnosť blízka Kočnerovi – IIHL. Podľa potvrdení z dražby boli všetky peniaze použité na úhradu pohľadávok britskej schránky Exton Systems.

Pre ostatných peniaze nezostali

Na uspokojenie pohľadávok ostatných veriteľov – napríklad firmy, ktorá robila zavlažovanie golfového ihriska, alebo firmy, ktorá robila podchod popod cestu – nezostalo nič. „Firme Welten neostali dokonca peniaze ani na to, aby z predaja odviedla DPH. Štát teda prišiel o štyri milióny eur,“ zdôraznil v článku Kuciak. Kočnera v súvislosti s týmto prípadom obvinili v roku 2019. Neskôr sa obe kauzy spojili do spoločného vyšetrovania, ktoré sa vlani v júni uzavrelo podaním obžaloby na Špecializovaný trestný súd.

Obžaloba v tomto prípade hovorí práve o poškodzovaní veriteľa: „Spoločným konaním zmarili uspokojenie veriteľa inej osoby tým, že inak odstránili čo i len časť majetku dlžníka a spôsobili tým škodu veľkého rozsahu.“ Spôsobenú škodu vyčíslili orgány činné v trestnom konaní na necelé tri milióny eur.

Báli sa premlčania

V súvislosti s touto Kočnerovou kauzou sa objavili obavy, že po prijatí novely Trestného zákona bude premlčaná. Vládna novela totiž dramaticky skrátila premlčacie lehoty pri viacerých trestných činoch.

„Premlčané trestné stíhanie obžalovaného Mariana K. a spol. pre trestný čin poškodzovania veriteľa v kauze Welten Báč bude znamenať, že poškodeným definitívne zanikne nárok na náhradu škody vo výške presahujúcej tri milióny eur,“ upozorňoval v januári vtedajší špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Po zmenách, ktoré sa udiali s novelou v parlamente, by to tak už zrejme byť nemalo. Aktuálne je účinnosť tejto časti novely pozastavená Ústavným súdom. Ak začne platiť, v prípade advokáta Jána Falisa bude zločin poškodzovania veriteľa premlčaný. Advokát sa pritom pôvodne chcel dohodnúť. Proces dohody o vine a treste sa reálne rozbehol. Napokon si to však rozmyslel.

Kaštieľ a golfový areál v Báči patrí podľa katastra spoločnosti International Finance Group Slovakia, s. r. o, ktorej konateľom je už spomínaný Marek Daňo. Aktuálne sú jej spoločníkmi tieto osoby a firma:

– pôvodný investor Erik Schwartz,

– Andrea Kočnerová

– maltská spoločnosť International Finance Group Limited, za ktorú v minulosti vystupoval Marian Kočner.

Týždenník Plus 7 dní vlani informoval, že táto maltská firma, ktorá je 80-percentným spoločníkom vo firme IFGS, už vlastne neexistuje. Podľa týždenníka bola totiž z maltského obchodného registra vymazaná ešte v júni 2021.

Citlivý na Midas

Záložné právo je vyznačené v prospech Midas Investments Ltd. Tá podľa dát z Kočnerovej knižnice zrejme patrí alebo patrila obom Kočnerovým dcéram.

Hoci sa k firme Midas nikto nehlásil, figurovala vo viacerých prípadoch spájaných s Kočnerom: v kauze pozemkov v Pezinku, zmeniek Markízy alebo golfového areálu Welten v Báči.

V minulosti reagoval Kočner na otázky Jána Kuciaka k firme Midas podráždene: „Čo ja mám s firmou Midas Investments?“ Stalo sa tak 5. septembra 2017 počas telefonátu, v ktorom sa Kuciakovi vyhrážal, že začne hľadať špinu naňho aj jeho rodinu. Mladého novinára spolu so snúbenicou zavraždili 21. februára 2018 vo Veľkej Mači.

Problém s majetkom

Na liste vlastníctva k pozemkom v Báči je od roku 2023 plomba na základe rozhodnutia súdu o neplatnosti dražby. Súd konal na návrh správcu konkurznej podstaty spoločnosti Welten, a. s., ktorá je už viac ako desať rokov v konkurze.

„Vo všeobecnosti môžeme uviesť, že vykonávame všetky zákonom dovolené úkony a využívame zákonné prostriedky smerujúce k dosiahnutiu účelu konkurzného konania, ktorým je riešenie úpadku dlžníka speňažením majetku dlžníka a kolektívnym uspokojením jeho veriteľov,“ reagoval v minulosti Tomáš Baštic z Crossdefault Management Group, ktorá je správcom konkurznej podstaty spoločnosti Welten. Predmetom sporu sú stále lukratívne nehnuteľnosti, ktoré by správca konkurznej podstaty chcel aj na základe rozhodnutia o neplatnosti dražby získať a speňažiť, aby mohol uspokojiť veriteľov.

Aktuálne po výzve súdu spoločnosť International Finance Group Slovakia podala žalobu, ktorou sa domáha vylúčenia majetku zo súpisu všeobecnej podstaty. Podľa správcu je neplatná ako dražba, tak aj uznesenie, ktorým bol Daňo vymenovaný za konateľa International Finance Group Slovakia. Aj napriek komplikovanej situácii sa v Báči stále hrá golf.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.