Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

Hokejisté Pardubic slaví gól Lukáše Radila proti Třinci. foto: ČTK

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu, pak zažili snovou pětiminutovku hokejisté Pardubic a vybudovali si nad Třincem důležitý tříbrankový náskok, který se stal základem vítězství 3:0. Skvělé utkání odchytal také brankář Roman Will, příliš práce neměl, ale v klíčových momentech domácí podržel.
  20:26aktualizováno  21:07

Především zpočátku zápasu bylo znát, že se hraje o hodně. Nakonec záhadu, kdo získá klíčový mečbol, rozřešilo 304 sekund ve druhé třetině. Během snového úseku z pohledu domácích se trefili Lukáš Radil, kapitán Lukáš Sedlák a Martin Kaut.

Pardubický útočník Tomáš Hyka slaví trefu Lukáše Sedláka ve finále s Třincem.
Třinecký brankář Ondřej Kacetl inkasuje ve finále s Pardubicemi.

Gólová sprcha vyhnala poprvé ve finále z branky Ondřeje Kacetla, kterého v 35. minutě vystřídal Marek Mazanec. Ve zbytku zápasu třinecká obrana fungovala spolehlivěji a skóre se už nezměnilo.

Nadšení fanoušci v pardubické aréně tak měli hned několik důvodů k oslavě: jejich oblíbenci předvedli trpělivý a disciplinovaný výkon, který je dovedl k jasné výhře, Will udržel čisté konto, a především k šestému duelu do Třince, který je na programu v pátek od 17.00, pojedou s vedením 3:2 na zápasy.

Pardubice - Třinec 3:0

Stav série 3:2

Nejvýživnější část duelu odstartovala dvojice vyhození, která aspirovala na zakázané uvolnění. Rozhodčí ale nechali hru plynout, což zužitkovaly Pardubice, které si v prostřední části postupně budovaly tlak.

Oceláře nepouštěli domácí přes střední pásmo a hledali prostor pro nebezpečné střely. Poprvé udeřili poté, co Tomáš Zohorna nejrychleji dobruslil sporné nahození, které se odrazilo od zadního mantinelu.

Okamžitě pak přihrával do předbrankového prostoru, kam si sjel připravený Radil a prostřelil Kacetla. Pardubický útočník s číslem 69 se trefil ve čtvrtém zápase v řadě, ve finále si připsal i dvě asistence.

Další ránu pro Slezany nachystal jen o 95 vteřin později Tomáš Hyka, který si pohrál za brankou s Richardem Nedomlelem a vybídl ke skórování Sedláka. Pardubický kapitán z výborné pozice před brankovištěm nekompromisně zakončil.

Podívejte se na gól Lukáše Sedláka:

Rozjeté Východočechy krátce přibrzdilo vyloučení Libora Hájka, v oslabení je ale podržel gólman Will, který stejně jako v první třetině sebral gólovou radost Andreji Nestrašilovi. Zákrok z úvodní dvacetiminutovky byl pravděpodobně nejdůležitějším v zápase.

Zbytečné seknutí Marka Daňa do Sedláka, pak znamenalo konec přesilové hry pro Třinec. V následném oslabení navíc Oceláři potřetí inkasovali. Nechytatelnou dělovku vyslal Kaut a vyhnal z branky Kacetla, kterého poprvé ve finále nahradil Mazanec.

Třetí branku Pardubic zařídil Martin Kaut:

Ještě před pauzou mohlo být pro hosty veseleji, jenže proti šanci Libora Hudáčka znovu skvěle zasáhl Will. Slovenský sniper se pak jen nevěřícně držel za hlavu. Zkraje závěrečné části nebezpečně pálil Marián Adámek, ani jeho pokus se neujal.

Svěřenci Marka Zadiny se už do žádného risku nehnali, poctivě si hlídali průběh zápasu, hráli disciplinovaně, a navíc se snažili o navýšení náskoku. Šance měli Sedlák i Pánik, ale Mazanec odolal.

Třinecký brankář Marek Mazanec zasahuje během zápasu s Pardubicemi.

Další nadějnou šanci Třince zmařil Will, když zneškodnil nájezd Adama Helewky, celkem si brankář Dynama zapsal 25 zákroků. Třinecký trenér Zdeněk Moták nakonec neriskoval ani hru bez brankáře, svěřence nehnal do závěrečného tlaku a spíše jim nakázal šetřit síly do šestého utkání, ve kterém budou chtít navázat především na úvodní třetinu.

V ní byli Slezané rovnocenným soupeřem Dynama, byť zpočátku museli odolávat šancím, hru vyrovnali a kromě přesilovkové příležitosti Nestrašila mohli udeřit třeba z přečíslení dva na jednoho, ve kterém přihrávku Daňa na Davida Ciencialu překazil Jan Košťálek.

Po vyhroceném čtvrtém duelu a emocích, které plály po jeho skončení, se pátý mač finále odehrál v poklidném duchu.

O jediné větší vzrušení se postaral Daniel Voženílek, který se v závěru úvodní části zapletl v souboji se Zohornou, ztratil stabilitu a po drobném postrčení od pardubického útočníka povalil brankáře Willa.

Třinecký útočník Daniel Voženílek padá na pardubického brankáře Romana Willa.

Pískotem a bučením pak domácí fanoušci odměnili také dojezd Daniela Kurovského k brankovišti po odpískání a také jeho zákrok ze závěru zápasu na kapitána Sedláka.

Třineckým Ocelářům nepomohl ani návrat Martina Růžičky do druhého útoku, v pátém finále odehrála klubová legenda necelých 13 minut a na Willovu branku vyslala jednu střelu.

Marek Zadina (Pardubice): „Odehráli jsme velmi dobré utkání, skvělá druhá třetina. Proměnili jsme šance, které jsme měli. Chtěl bych poděkovat hráčům, že to odmakali. Výborný byl Roman Will. Když jsme potřebovali, tak nás podržel. Měl dva skvělé zákroky. Máme bod, který je velmi důležitý.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Z naší strany byla dobrá první a třetí třetina. Ve druhé jsme bohužel dostali branky, které nás mrzí. Bohužel jsme neskórovali, ač jsme šance měli. Střelecké i gólové. Neproměnili jsme je a od toho se odvíjí výsledek.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!