Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

"Odvolací komise rozhodla tak, že právní kvalifikace, kterou zvolila disciplinární komise, je správná a pan Rada se skutečně dopustil disciplinárního přečinu. Jiný názor měla komise na výši trestu. Dle názoru odvolací komise jednání pana Rady bylo hanobící, bylo urážlivé. Nicméně intenzita toho vyjádření nebyla taková, aby zasahovala do soutěží tak výrazným způsobem, že by zakázala výkon činnosti na dobu osmi měsíců," vysvětlil předseda odvolací komise Jan Malý, proč nakonec odvolací komise sáhla ke snížení původního trestu.

I přesto je kouč Rada zklamán a i tříměsíční stopku vnímá jako přísnou za dvě slova. "Asi všichni zdůrazní, že došlo ke snížení trestu, ale já jsem stejně zklamaný. Jako hráč a trenér působím v profesionálním fotbalu téměř 47 let a vždycky jsem se snažil dělat všechno férově. Excesy jsem měl, ale tohle je za dvě slova kruté. Netušil jsem, jak případ vyeskaluje. Na závěr kariéry, i když netvrdím, že končím," nechal se slyšet pro Českou tiskovou kancelář (ČTK).

Rada se pondělního jednání odvolací komise zúčastnil osobně, přičemž jeho právním zástupcem byl Tomáš Sokol, jenž tam byl přítomen také. "Znovu jsem zdůraznil, že z mé strany rozhodně nešlo o rasismus. Odvolací komise se telefonicky spojila také s Tomášem Poláchem, který jí potvrdil, že věc je mezi námi dvěma uzavřená," pokračoval Rada, jenž původně osmiměsíční trest vnímal takovým způsobem, že mluvil o odchodu z klubu. Ten se ale za Radu postavil. "Co teď bude dál? Musíme sezonu i beze mě dohrát a splnit cíl, který před sebou všichni máme. S majitelem (podnikatelem Petrem Pauknerem) máme takový vztah, že si vždycky sedneme a každou důležitou věc spolu na rovinu probereme. Své si řekne i sportovní ředitel (Josef Jinoch). Dukla musí rozhodnout. Teď bych nic nepředjímal," zakončil Rada.

"Do budoucna je třeba říct, že takovéto přečiny musejí být ze strany disciplinárních orgánů vždy trestány, samozřejmě vždy s rozvahou. Ale pokud výrazy budou směřovat výlučně k hanobení rasy, etnika či podobné menšinové skupiny, musejí být stíhány velice přísně. V tomto případě jsme však nedošli k názoru, že by tomu tak bylo. Že by intenzita jednání pana Rady byla taková, že by extrémně zasahovala do sféry potlačování menšin či hanobení národa nebo rasy," dodal na závěr celého případu Malý.

Související

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.
Petr Rada vedl poprvé Spartu v ostrém zápase

ePojisteni.cz, 21. kolo: Sparta nastoupila poprvé pod koučem Radou, se Zlínem pouze bezbrankově remizovala. Slavia ztratila v Liberci, Plzeň se dostala v Karviné do vedení

Praha - V posledním kole před nadcházející reprezentační pauzou, které má pořadové číslo 21, byli všichni zvědavi na to, jak se povede fotbalistům Sparty poté, co je převzal nový kouč a to celkem překvapivě Petr Rada. Pražané se totiž postarali o páteční předehrávku se Zlínem a nakonec tento duel na pražské Letné toho mnoho nenabídl a i proto tak tedy skončil bezbrankovou remízou. Zajímavější věci se tak děly o víkendovém programu tohoto kola, kdy jednak nastoupila ke svému duelu nejprve pražská Slavia, která musela odcestovat do Liberce, a jednak poté i Plzeň, jež hostovala pro změnu v Karviné. Zatímco ale sešívaní Pražané na severu Čech ztratili, neboť se svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského pouze remizovali 1:1, Západočeši sice nejprve prohrávali s nováčkem z Karviné 1:2, v závěru zápasu ale dokázali duel otočit a upevinil si tak svou pozici na vedoucím místě ligové tabulky.

Více souvisejících

Petr Rada (fotbalový trenér) Fotbal

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 18 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy