Hlavní obsah
Finance

Odchod do předčasného důchodu: Co zajímá lidi, kteří ho zvažují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Často se na mě obracejí lidé, kteří uvažují o předčasném důchodu a přemýšlejí, jestli by pro ně byl výhodný. Zvláště v poslední době je to velké téma, bohužel ale lidé tápou v některých základních otázkách. Připravil jsem na ně odpovědi.

Článek

Tento článek je pokračováním první části, ve které jsem se zabýval načasováním důchodu a výkyvy výdělků krátce před důchodem.

Důchodový věk se v současné době každý rok zvyšuje a někteří lidé kvůli podlomenému zdraví uvažují o předčasném důchodu. Další lidé o tom přemýšlí kvůli tomu, že přišli po šedesátce o práci a nedaří se jim najít novou, případně se chtějí věnovat vnoučatům a péči o své nemocné rodiče. V posledních dvou letech navíc při rozhodování sehrály velkou roli mimořádné valorizace, díky kterým byly v mnoha případech předčasné důchody finančně výhodnější než později přiznané řádné důchody.

Každý měsíc dostávám řadu dotazů od lidí, kteří předčasný důchod řeší. Rozhodl jsem se proto sepsat odpovědi na otázky, které se vyskytují nejčastěji:

Jak funguje krácení předčasného důchodu a jak je velké?

Mnoho lidí si neuvědomuje, že finanční krácení předčasného důchodu může být opravdu velké, zvláště pokud zamíří do důchodu o více než rok dříve před dosažením řádného důchodového věku. V roce 2023 navíc došlo k výraznému zpřísnění pravidel předčasných důchodů a krácení je nyní razantnější.

Dříve platilo, že čím kratší byla doba předčasnosti, tím procentuálně nižší bylo i krácení. Pokud tedy někdo odešel do důchodu o pár měsíců dříve, příliš to finančně nepocítil a v některých případech to bylo dokonce i výhodné. To už však nyní neplatí, protože krácení důchodů je velké a v mnoha případech může nemile překvapit.

Podle současných pravidel dochází ke krácení o 1,5 % výpočtového základu za každých započatých 90 dnů předčasnosti. Nejde o krácení celé výše důchodu, jak si mnozí myslí, ale o krácení výpočtového základu, tedy jakéhosi celoživotního měsíčního výdělku, který již „prošel“ redukčními hranicemi. (Co výpočtový základ znamená, detailně vysvětluji v tomto článku.)

Výše krácení se pochopitelně odvíjí od toho, jaké jste měli výdělky. Obecně lze ale říct, že krácení za každý jeden rok předčasnosti činí 1000 až 2000 Kč. Pokud tedy půjdete do důchodu o tři roky dříve, klidně můžete mít důchod o 5000 Kč nižší.

ČSSZ vypracovala i modelový příklad, který ukazuje míru krácení u člověka, který by měl řádný důchod ve výši 22 500 Kč, což je mírně nadprůměrný důchod, který běžně mívají noví důchodci:

  • Řádný důchod: 22 500 Kč
  • Předčasný důchod o 0,5 roku dříve: 21 600 Kč
  • Předčasný důchod o 1 rok dříve: 20 900 Kč
  • Předčasný důchod o 2 roky dříve: 19 600 Kč

Toto krácení je trvalé a nezruší se ani po dosažení řádného důchodového věku. Je ale možné si toto krácení „odmazat“ další prací, která zakládá účast na sociálním pojištění (více o tom ještě dále).

Když mi bude přiznán předčasný důchod, můžu stále pracovat?

Ano, ale v omezené míře. Nemůžete mít výdělky a přivýdělky, které zakládají účast na nemocenském a sociálním pojištění. To platí pro zaměstnání, dohody i podnikání. Nemůžete mít tedy například zaměstnání, a to ani na zkrácený úvazek. Pokud jste OSVČ, nesmíte mít roční výdělek přesahující 105 520 Kč (přičemž zároveň platí, že za každý měsíc, kdy činnost nebyla vykonávána, se od této roční částky odečte 8 794 Kč).

Naopak můžete mít bez omezení jakékoliv příjmy, z nichž se sociální pojištění neplatí. Jde například o příjmy z pronájmu, podíly na zisku z firem nebo jiné pasivní příjmy, jako jsou výnosy z akcií, dluhopisů, kryptoměn a podobně.

Je důležité myslet na to, že když vaše příjmy překročí maximální hranice a začnete platit sociální pojištění, výplata vašeho předčasného důchodu se přeruší. Zároveň se vám ale tyto výdělky nebo pracovní aktivity začnou do důchodu započítávat. Bude se vám zohledňovat další doba důchodového pojištění, a pokud získáte další celý rok, zvýší se vám důchod. Také si můžete „odmazat“ případné krácení za předčasnost, takže pokud budete pracovat 90 dnů, vyruší se vám jeden cyklus krácení a zvýší se vám důchod.

Když si požádám o výpočtovou zamítačku, můžu být na úřadu práce?

V posledních dvou letech se velmi často mluvilo o takzvané výpočtové zamítačce, kterou lidé využívali především v souvislosti s vysokými mimořádnými valorizacemi. V podstatě jde o mechanismus, kdy podáte žádost o předčasný důchod, ale zároveň požádáte o pozastavení výplaty důchodu, protože chcete ještě dále pracovat.

Například v roce 2022 toho využívali lidé, kteří plánovali pracovat až do dosažení řádného důchodového věku, ale zároveň chtěli získat předčasný důchod, který byl díky mimořádným valorizacím finančně výhodnější. Díky tomu, že pracovali a nepobírali důchod, si „odmazali“ krácení za předčasnost, o čemž se zmiňuji u předchozí otázky. Zároveň měli garantovány výhodné podmínky výpočtu důchodu z roku 2022.

A jak je to tedy s výpočtovou zamítačkou a úřadem práce? Ano, je možné požádat o předčasný důchod, požádat o výpočtovou zamítačku a zároveň pobývat v evidenci úřadu práce a pobírat podporu v nezaměstnanosti. Zpravidla to ale není výhodné, protože na rozdíl od normální práce (výdělečné činnosti) nedochází při pobytu na úřadu práce k „odmazávání“ krácení za předčasnost a zároveň nezískáváte ani další dobu důchodového pojištění. (Mnoho lidí si chybně myslí, že úřad práce krácení za předčasnost v případě zamítačky „odmazává“, ale není tomu tak.)

Dovedu si představit v podstatě jediný případ, kdy to může být výhodné. Máte přiznaný předčasný důchod, jehož výpočet je výhodnější než v případě později přiznaného řádného důchodu. Zároveň je výše vaší podpory v nezaměstnanosti vyšší než samotný předčasný důchod. V takovém případě dává smysl vyčerpat podporu v nezaměstnanosti v celé délce (pro lidi nad 55 let je to 11 měsíců) a poté si obnovit výplatu předčasného důchodu.

Je pro mě výhodnější předčasný důchod, nebo předdůchod?

Předně je nutné mít jasno v tom, co je předdůchod. Jde o výplatu peněz z vašeho vlastního komerčního penzijního spoření, což nijak nesouvisí se starobním důchodem, který je vyplácen státem. V podstatě to znamená, že můžete klidně pobírat předčasný důchod i předdůchod zároveň, a státu je to úplně jedno.

Za určitých okolností může být výhodné využít předdůchod jako mezidobí před tím, než požádáte o předčasný nebo řádný důchod. Pobírání důchodu se sice nepočítá jako doba důchodového pojištění, takže vám nijak nezvýší váš důchod, ale zároveň je to doba vyloučená, takže vám ho ani nesníží. Pokud jste tedy skončili v práci, nedaří se vám najít novou, případně ani další práci nechcete, můžete u své penzijní společnosti požádat o výplatu předdůchodu a počkat na řádný důchod, abyste předešli finančnímu krácení za předčasnost.

V této souvislosti je ale nutné mít na paměti dvě věci:

  • Minimální doba pobírání předdůchodu je 24 měsíců.
  • Posunutím žádosti i důchodu sice získáte vyšší důchod, ale zároveň do té doby přijdete o samotné splátky důchodu. A v tomto ohledu je pak dobré zvažovat návratnost mezi tím, kolik od státu „nedostanete“, a za jak dlouho se vám to finančně vrátí při následném pobírání vyššího důchodu. Více se otázce návratnosti věnuji v tomto článku.

Vyplatí se mi letos požádat o předčasný důchod, nebo mám počkat na řádný důchod v roce 2025?

Toto je velmi častý dotaz, a jak jsem již napsal v předchozím díle, chystám na toto téma samostatný článek. Stručně se ale pokusím shrnout aktuální situaci už nyní.

V této souvislosti je nutné si uvědomit, že zatím ještě neznáme důchodové koeficienty, na základě kterých by bylo možné přesně spočítat výši důchodu přiznaného v roce 2025. Vláda koeficienty schválí v nařízení až v průběhu září, a poté již bude možné provést srovnání, zda bude finančně výhodnější předčasný důchod z roku 2024 nebo řádný důchod přiznaný v roce 2025.

Zásadní roli v tomto ohledu bude hrát vývoj ekonomiky do poloviny letošního roku, konkrétně vývoj inflace a mezd. Velkou neznámou je také to, zda a v jaké podobě bude schválena důchodová reforma, kterou připravila vláda. Momentálně ztroskotala jednání mezi vládou a opozicí, takže je pravděpodobné, že se legislativní proces urychlí a účinnost reformy začne nabíhat už od začátku roku 2025. Jak to ovlivní výpočet důchodu? Více jasno bude v průběhu léta, kdy očekávám třetí čtení v Poslanecké sněmovně.

Osobně v tuto chvíli odhaduji, že nebude výhodné žádat o předčasný důchod v roce 2024 (ani využívat případnou výpočtovou zamítačku), protože výpočet nových důchodů v roce 2025 bude výhodnější. Důvodem je i to, že letos s velkou pravděpodobností nebude žádná mimořádná valorizace důchodů. Vnímejte ale prosím tuto mou predikci s rezervou a s vědomím toho, že zatím máme mnoho neznámých.

Zdroje: Zákon o důchodovém pojištění (155/1995 Sb.), zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení (582/1991 Sb.), informační propočet ke krácení předčasných důchodů (ČSSZ), osobní zkušenosti s výpočty důchodů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz