Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Ráj Čechů chce zatočit s davy turistů: Za den pobytu poplatek!

Aktualizováno -
25. dubna 2024
17:51
Autor: ČTK - 
25. dubna 2024
06:12

 Italské Benátky dnes ráno začaly vybírat poplatek pět eur (125 korun) za vstup do města od návštěvníků, kteří zde nepřenocují a stráví jen pár hodin. Cílem opatření, které bude platit jen ve vybrané dny, je podle radnice zmírnění dopadů nadměrného turismu. Část obyvatel města to však nepovažuje za vhodné řešení a má za to, že je především třeba zaručit dostupné bydlení, píše agentura AFP. Opatření počítá s řadou výjimek, a tak dnes poplatek musel uhradit jen asi každý devátý návštěvník.

Letos chce město poplatek vybírat po 29 dnů, a to ode dneška do neděle 5. května, a pak prakticky všechny víkendy do poloviny července. V testovací fázi se bude platit vždy mezi 08:30 a 16:00. Radnice přitom zapsání do online systému požaduje i po návštěvnících, kteří využijí některou z výjimek pro bezplatný vstup. Ty se vztahují například na místní obyvatele, lidi, kteří v Benátkách pracují, studenty nebo osoby mladší 14 let.

Podle deníku Corriere della Sera se do dnešního poledne zaregistrovalo pro vstup do města na 100.000 lidí. Z nich uhradilo vstupné kolem 11.500 lidí; jde hlavně o turisty, kteří se v Benátkách neubytovali v hotelu či v jiném registrovaném ubytovacím zařízení.

Na nádraží svaté Lucie, kudy do města proudí řada turistů, vznikla nová pokladna, jež má pomoci lidem, kteří o nové povinnosti nemají tušení. „Jaký poplatek?“, divila se dnes podle deníku The Guardian například americká turistka Elisabeth. Ochotu uhradit pět eur projevila naopak Jana Plevová z Prahy. „Pět eur není na ochranu této krásy zas tak moc,“ řekla deníku turistka z Česka, která byla od platby nakonec osvobozena, protože je ve městě ubytovaná.

Letos město bude poplatek vybírat po 29 dnů. V testovací fázi to bude mezi 08:30 a 16:00 hodin. Zpoplatněný vstup bude od čtvrtka 25.4. 2024 po všechny dny až do nadcházející neděle a pak po prakticky všechny víkendy do poloviny července.

„Nikdo to ještě neudělal,“ řekl před časem o zavedení vstupného kvůli nadměrnému turismu benátský starosta Luigi Brugnaro podle agentury Reuters. „Město nezavíráme, jen se snažíme, aby se v něm dalo žít,“ vysvětlil.

Podle úřadů navštívilo loni Benátky okolo 20 milionů lidí, přičemž asi polovina z nich ve městě se 49.000 obyvateli přenocovala.

Nadměrný turismus je pro Benátky problémem i podle Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO). Jeho experti navrhli loni město zařadit na seznam ohrožených míst. To však nakonec neschválila komise UNESCO, kde zasedají zástupci členských států.

Úřady ve snaze omezit příliv turistů už zakázaly velkým výletním lodím vplouvat do Benátské laguny a ohlásily nové limity na velikost turistických skupin. Není vyloučené, že v budoucnu by v určitých obdobích mohlo být vstupné do města vyšší, aby to odradilo davy.

Video  V Benátkách se převrhla s turisty gondola.  - tiktok/ienaridens69
Video se připravuje ...

 

Chocho Loušek ( 25. dubna 2024 08:58 )

Ráj Čechů.
Dle Plesku je vlastně všude ráj Čechů .🙄🥳

Uživatel_5565837 ( 25. dubna 2024 08:36 )

Opět je to o lidech. Někteří se neumějí chovat a všude halda odpadků a WC asi někteří neznají. Tady se to schovává za to že lidé tam nespí. Jak by to asi vypadalo kdyby tam všichni chtěli spát aspoň 1 noc.

hlivaustricna ( 25. dubna 2024 07:24 )

Tak určitě ti co mají na dovolenou už nebudou mít 126,- Kč na poplatek to je určitě zastaví. Prostě Benátky potřebují vydělat a to je celkem v pohodě, ale at to nesvádí na počet turistů .. taková částka ja fakt směšná pro turistu, ale v celku je to pěkný balík pro město

Zobrazit celou diskusi