Reklama

Renault Scenic E-Tech sa zmenil na nepoznanie! Takýto má dojazd a cenu

Roman Calík

Scénic bol mimoriadne obľúbeným rodinným automobilom typu MPV, ale doba sa mení a zmenil sa aj Scenic. Teraz je skôr rodinným SUV a navyše je plne elektrický.

Mali sme možnosť pozrieť si ho naživo už aj na Slovensku. Prekvapil nás dojazdom, ale i cenou, a to v dobrom.

Renault Scenic E-Tech sa stal, mimochodom rovnako ako Scénic prvej generácie v roku 1997, Európskym autom roka 2024. A úspechy žne aj na Slovensku, zaradili sme ho totiž do našej ankety TECHBOX EV ROKA 2024 powered by ejoin, kde získal 2. miesto v kategórii RODINNÉ. Sám Renault novinku radí do kategórie rodinných lifestylových elektromobilov a treba uznať, že tu si svoje miesto právom obháji.

Obsah pokračuje pod reklamou

Treba uznať, že dizajn sa vydaril. Už na prvý pohľad zaujme hra s logom (teda viacerými logami, kde uprostred je nové logo značky) priamo v prednej maske. Všimnite si tie detaily, čo na to hovoríte?

Pri tvorbe novinky sa dizajnéri sústredili na tzv. aero dizajn, pre čo najlepší koeficient odporu vzduchu. Upravené sú tak napríklad aj nárazníky, najmä ten zadný má tak špeciálny tvar pre čo najlepšie prúdenie vzduchu. Dokonca aj pneumatiky si Renault špeciálne vytvoril v spolupráci s Michelin. Nová zmes zabezpečí lepší dojazd, podľa automobilky sa zvýši až o 50 kilometrov. Spoznáte ich podľa loga R. Samozrejme nechýbajú aero disky a poteší verzia s čiernou strechou. Práve prezentovaná kombinácia bielej metalízy s čiernymi lesklými prvkami nechali krivkám novinky vyniknúť. Mimochodom, rázvor je 2,78 metra, a to pri dĺžke Australu. Batožinový priestor má objem slušných 545 litrov.

Aby toho nebolo málo, výsuvné sú aj kľučky dverí, po vzore elektrického modelu Megane E-Tech. Najväčšou novinkou je však to, čo sa skrýva pod podlahou – batéria s kapacitou až 87 kWh! Menšia sa na Slovensku nebude predávať, pritom hovoríme o využiteľnej kapacite batérie. Má 12 modulov, takže je „opraviteľná“ a vďaka novej zmesi NMC (nikel, mangán, kobalt), viac šetrná k životnému prostrediu a s vylepšeným dojazdom. Totiž s Renaultom Scenic E-Tech by ste podľa metodiky WLTP mali prejsť až 625 kilometrov, čo je pre elektromobil tejto kategórie vynikajúca hodnota.

Priemerná WLTP spotreba by sa mala pohybovať na úrovni 16,8 kWh/100 km. Ak aj vás prekvapí, že výpočet spotreby a dojazdu „nesedí“ s kapacitou batérie, nenechajte sa pomýliť. WLTP metodika totiž počíta aj so stratami, ktoré vznikajú pri nabíjaní batérie, a tie sú v tomto prípade aj na úrovni 20%.

Pozrite si

Elektrifikáciou prešiel aj Renault Scénic, sľubuje dojazd vyše 600 kilometrov

Ďalšou dobrou správou je i to, že palubná nabíjačka umožní nabíjať výkonom 22 kW! Toto je skôr stále aj medzi elektromobilmi výnimkou, nehovoriac, že ide o sériovú a nie príplatkovú výbavu. DC nabíjaním viete ísť na 150 kW, a tak z 15 % na 80 % by ste mali vedieť batériu nabiť za 35 minút.

O výkon sa stará elektromotor s výkonom 220 koní a krútiacim momentom 300 nm. Ide o predný pohon, pričom z 0 na 100 km/h viete ísť za 7,9 sekúnd. Ak v tomto prípade nečakajte rôzne motorizácie, je len jedna, teda žiaľ bez možnosti pohonu 4×4. O bezpečnosť sa stará 30 ADAS systémov, takže by si aj nadšenci technológií a poloautonómnej jazdy na diaľnici mali prísť na svoje. Nám sa páči aj nové tlačidlo Safet Shield, ktoré zjednodušuje nastavenie asistenčných systémov. Jendoucho si nastavíte váš „Safety profil“ a stačí ho raz stlačiť a máte všetko tak, ako máte radi, napríklad bez otravných upozornení na prekročenie rýchlosti a podobne.

V TECHBOX-e sa tešíme práve multimediálnemu systému openR Link s Android 12. Jednoducho musíme uznať, že Renault systém Android do svojich elektromobilov implementoval najlepšie, dokonca už sú tu aj Google mapy optimalizované pre EV, tak si môžete napríklad aj nabíjacie stanice filtrovať podľa výkonu či poskytovateľa. Novinkou je widget dojadu, ktorý vám na digitálnom prístrojovom panely ukazuje odhadovaný dojazd po meste alebo po diaľnici.

Mimochodom, každý elektromobil by mal vydávať zvuk, aby ste ho počuli ak idete napríklad po prechode pre chodcov. V prípade modelu Scenic E-Tech sa o 5 režimov zvuku postaral Jean-Michel Jarre. Novinkou je aj tzv. Firemann access, ktorý umožní požiarnikom pri prípadnom hasení rýchlejšie zaplavenie batérie.

Obsah pokračuje pod reklamou

Špeciálnou kapitolou je komfort na zadných sedadlách. Poteší kvalita výplne dverí, rovnaká ako vpredu, teda nie „tvrdšie“ plasty pre pasažierov vzadu…alebo chýbajúce ambientné podsvietenie. Prekvapí vás komfortná lakťová opierka, ktorá pripomína tie, v limuzínach. Má v sebe integrované nielen držiaky na poháre, ale aj tablety, odkladací priestor či dokonca 2 porty USB-C pre nabíjanie zariadení. Pozrite si fotografie, fakt stojí za to!

Celkovo sme mali zo statickej prezentácie elektromobilu výborný dojem. Ten umocnili aj ceny, ktoré sú výrazne atraktívnejšie ako pri elektrickom súrodencovi Renault Megane E-Tech. Novinka totiž začína na cene 43 900 eur vo výbave Evolution, nasleduje výbava Techno za 46 500 eur a najvyššia Iconic za 49 700 eur. Musíme uznať, že Renault Scenic E-Tech takto môže bezproblémov konkurovať aj najpredávanejšiemu elektromobilu na svete, modelu Tesla Model Y. Tešíme sa už teraz na prvé jazdy.

Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.