Video placeholde
Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024,
Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024,
Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024,
Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024,
7
Fotogalerie

Bartkovský: Přehledná časová osa jednání o důchodech. V ANO lžou úplně všichni, hlupáka dělají i z Babiše

Už měsíc předvádí hnutí ANO neuvěřitelně bizarní show kolem reformy důchodů. Prohlášení jednotlivých poslanců a stínových ministrů Andreje Babiše si každý den víc a víc odporují. Důkazy hovoří jasně proti nim a největšího hlupáka dělají ze samotného Babiše. Začalo to mlžením Karla Havlíčka a Aleny Schillerové a pokračuje to až k humorným blábolům Margity Balaštíkové. Podívejte se na časovou osu, jak jednání o důchodech probíhalo.

Předně, důchodová reforma je nutná. Shodne se na tom většina ekonomických expertů. Demografický vývoj populace prostě ošálit nelze, je třeba zakročit. Čím déle se bude otálet, tím bude zásah dražší a bolestnější. Andrej Babiš se rozhodl nedělat nic. Hnutí ANO s vlastním řešením nepřišlo. Tedy to není tak úplně přesné. Zrušili (ve vládě s ČSSD a lidovci) druhý důchodový pilíř, po kterém dnes volají.

Vláda Petra Fialy přichází alespoň s něčím, i když ani Jurečkovy reformy nejsou podle expertů dostatečné. Prostředníka mezi vládou a nejsilnější opoziční stranou měl sehrát prezident Petr Pavel. Ten se role zhostil a všechny strany na jednání pozval. Hnutí ANO přišlo a Havlíček s Schillerovou podle všech svědků jednali velmi rozumně. Pak se ale vrátil Andrej Babiš z dovolené a začalo něco neskutečného. Z následující časové osy vypadají všichni členové hnutí jako naprostí lháři a hlupáka dělají svými měnícími se výroky i ze svého předsedy Andreje Babiše.

Časová osa jednání o důchodové reformě:

  • 28. března – Na Hradě se koná schůzka prezidenta s vládou i zástupci ANO. To reprezentují Alena Schillerová, Aleš Juchelka a Karel Havlíček. Andrej Babiš je na exotické dovolené, plave v moři, hraje si se želvami. Na jednání je celkem 15 lidí.
  • 28. března – Petr Pavel na tiskové konferenci oznamuje, že se všechny strany shodly na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset zvednout.
  • 28. března – Hnutí ANO neprotestuje, chce jen probrat tvrdá data a výpočtové mechanismy, které se mají každých 5 let kontrolovat, a definovat tzv. náročné profese. Všechny strany se domlouvají, že se sejdou znovu 22. 4., do 7. 4. zašlou všechny strany na Hrad své podklady k náročným profesím a stanovení hranice odchodu do důchodu.
  • 28. března – Na Hradě je proveden interní zápis, který potvrzuje prezidentova slova.
  • 29. března - Hnutí ANO se nevymezilo proti shodě na zvyšování věku odchodu do důchodu.
  • 30. března - Hnutí ANO se nevymezilo proti shodě na zvyšování věku odchodu do důchodu.
  • 31. března - Hnutí ANO se nevymezilo proti shodě na zvyšování věku odchodu do důchodu.
  • 1. dubna – Alena Schillerová v pořadu Hráči na Blesk.cz znovu opakuje, že je pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Doslova řekne: „Ano, jsem pro zvýšení věku odchodu do důchodu, ale musí tam být tvrdá data a kontrolní mechanismy a strop.“
  • 2. dubna – Andrej Babiš se vrací z dovolené.
  • 2. dubna – Karel Havlíček píše v 16:40 na Hrad, že chce v zápise o setkání změnit to, že by ANO souhlasilo se změnou odchodu do důchodu. Chce, aby bylo uvedeno, že se vláda a ANO na zvyšování věkové hranice NESHODLI.
  • 2. dubna – V 18:00 vydává na Facebooku Andrej Babiš video, ve kterém tvrdí, že „hnutí ANO nesouhlasí se zvýšením věku odchodu do důchodu. A nikdy souhlasit nebude. Kdybychom byli ve vládě, dostatek peněz na důchody vždycky najdeme“.
  • 2. dubna – Babišova slova potvrzují Schillerová, Havlíček, Juchelka a všichni ostatní členové ANO jednohlasnými statusy.
  • 3. dubna – Prezident si trvá na tom, že 28. března byla na Hradě shoda, jeho slova potvrzuje dalších 12 lidí, jeho slova rozporuje jen trojice z ANO.
  • 4. dubna – Jurečka řekl, že na Hradě shoda na potřebě růstu penzijního věku byla, výroky ANO ho překvapují a že za hnutí mají chodit jednat politici s mandátem. „Ten dotaz zazněl na všechny zúčastněné strany celkem jednoznačně, jestli otázka posouvání hranice věku odchodu do důchodu je něco, co vnímáme v kontextu důchodové reformy jako něco, co je potřeba do budoucna řešit. A na tom jsme se tam shodli. To nebylo popřeno,“ uvedl ministr práce.
  • 4. dubna – Hnutí ANO potvrzuje, že dalo připomínku k zápisu ze schůzky a že shoda nebyla. Připomínku ale zaslali až 2. dubna, tedy v den, kdy byl Babiš zpět z dovolené. Do té doby jim to nevadilo.
  • 7. dubna – Vypršel termín pro odeslání podkladů ke druhé schůzce.
  • 10. dubna – Odbory nesouhlasí se zvyšováním věkové hranice. Chtějí zlepšit příjmy států a zvyšovat porodnost. Prezident zdůrazňuje nutnost shody mezi vládou a opozicí.
  • 14. dubna – Jurečka v Otázkách Václava Moravce říká, že podle nových dat stárne populace rychleji, než se čekalo. Reforma je nutná. Schillerová říká, že změnu věku odchodu do důchodu ANO odmítá. Alena Schillerová doslova říká toto: „My s prodloužením odchodu nesouhlasíme, s tímto tam půjdeme. Není podstatné, jestli se někdo vrátil od moře... Jednoznačně za nás debatu ukončuji – my budeme proti prodloužení odchodu věku do důchodu,“ řekla Schillerová. Později bude tvrdit, že tam nechtěli jít už sedmého.
  • 19. dubna – Hrad oznámil, že hnutí ANO na druhé jednání o důchodech nedorazí.
  • 19. dubna – Hnutí ANO tvrdí, že všechna data poslalo, ale jednat s vládou a prezidentem nechtějí. Vyzývám osobně jejich poslance na Twitteru, ať svá data ukážou, nepřichází nic, hnutí ANO prostřednictvím účtu Lepší vláda zveřejňuje dopis.
  • 19. dubna – V dopise hnutí ANO nejsou konkrétní čísla a opatření, hnutí v něm jen říká, že se schůzky nezúčastní a že nechce zvyšovat věk odchodu do důchodu. Stačí podle nich jen lépe vybírat daně.
  • 19. dubna – „Hnutí ANO odmítá předávat své know-how současné vládě v situaci, kdy o to premiér a ani jiní členové vlády nestojí,“ dodala stínová vláda ANO. Svoji verzi penzijní reformy chce představit jako součást volebního programu do sněmovních voleb v příštím roce.
  • 19. dubna – „Proč hnutí ANO zrušilo další jednání o důchodové reformě? Protože se zkrátka na ničem dohodnout nechce,“ reagoval premiér Fiala. „Nemají žádný plán, nejsou schopní přijít s alternativními návrhy, umějí jenom bořit, strašit lidi a hájit zájmy svého šéfa,“ doplnil.
  • 22. dubna – Na Hradě se konala druhá schůze k důchodové reformě, tři židle hnutí ANO zůstaly prázdné.
  • 22. dubna – Jurečka po jednání na Hradě řekl, že reformu předloží vládě 30. dubna. Také dodal, že opět osloví zástupce ANO a dalšího opozičního hnutí SPD k jednání o reformě. Čas hledat shodu podle něj je do druhého čtení ve Sněmovně, tedy zhruba tři měsíce.
  • 22. dubna – Alena Schillerová v ČT v rozhovoru s Petrem Václavkem tvrdí, že rozhodnutí nejít podruhé na Hrad byli už před 7. dubnem, proto neposlali svá data. Na dotaz moderátora, proč své rozhodnutí nejít na Hrad komunikovali až 19. dubna, a ne dříve, když to věděli, Schillerová odpovídá, aby ji nechytal za slovo.
  • 24. dubna – Hrad po dotazech novinářů zveřejnil původně interní zápis z první schůzky. Ten potvrzuje, že hnutí ANO bylo původně ochotno se dohodnout. Zápis zhotovil Vladimír Bezděk, prezidentův poradce pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor, někdejší šéf důchodových komisí.
  • 24. dubna – Karel Havlíček sdělil, že ho šokovalo zveřejnění interního zápisu, který nebyl odsouhlasen jedním z aktérů schůzky. Sám ale chtěl zápis upravit až 2. dubna odpoledne.
  • 24. dubna – V Událostech, komentářích na ČT poslankyně a stínová ministryně zemědělství ANO Margita Balaštíková tvrdí, že jí Alena Schillerová řekla, že na Hradě byla špatná akustika a nebylo jasné, o čem se vůbec jedná, protože špatně slyšela a předmět jednání jí musel být následně "konzultována s tím, co se tam vlastně projednalo". S kým to bylo konzultováno Balaštíková nedodala.