V jihozápadní polovině Čech hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu

foto Ilustrační foto - Mrazivé počasí v Břeclavi, 23. ledna 2024.

Praha - V jihozápadní polovině Čech hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu. V aktualizované výstraze to dnes uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Již dříve meteorologové varovali, že v noci na pátek hrozí přízemní mráz na celém území. Noční mrazy se v Česku objevují zhruba v posledním týdnu, poškozují vegetaci, ovocnáři sčítají škody. Podle meteorologů by noc na sobotu měla být v tomto týdnu poslední s teplotami pod nulou, nadcházející už budou teplejší.

"Výstraha prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty 27. dubna v jihozápadní polovině Čech. V noci na pátek (26. dubna) budou teploty ve dvou metrech nad zemí klesat na většině území pod nulu, při zemi bude mrznout téměř všude," uvedli meteorologové.

První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají charakter silných celonočních mrazů. Škody na úrodě ovoce budou rozsáhlé, řekl dnes ČTK předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Noc na sobotu bude podle meteorologů poslední s teplotami pod nulou, další noci už budou teplejší a oteplí se i přes den. Ještě dnes bude do deseti stupňů Celsia, v pátek 12 až 16 stupňů Celsia a o víkendu už teploty přes den přesáhnou 20 stupňů Celsia.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď