Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Bezdětní zaplatí víc, pro rodiče slevy. Jak lidovci chtějí motivovat k vyšší porodnosti?

Autor: amb - 
25. dubna 2024
13:19

Lidovci na konferenci Prosperita českých rodin aneb Jak naplnit rodinné peněženky představili další kroky, které by chtěli podniknout v prorodinné politice. Navrhují zvýšit slevu na dítě podle toho, kolik potomků má daná rodina. U lidí se třemi dětmi by mohlo jít o 600 korun měsíčně navíc a o sedm tisíc ročně. KDU-ČSL by rovněž viděla smysl ve změnách sazeb pojistného na sociální zabezpečení, sazba by u bezdětných byla vyšší a snížila by se naopak u těch, kteří zrovna vychovávají děti. Nyní tyto body plánují probrat s koaličními partnery. 

Poměr měsíční slevy na první, druhé i třetí dítě vůči průměrné mzdě klesá. V roce 2023 poměr slevy na první dítě vůči průměrné mzdě činil 2,9 %, v roce 2018 to bylo 3,8 %. U třech a více dětí šlo v roce 2023 o 5,4 %, přitom v roce 2017 to bylo 6,8 %.

Jak vysvětlil daňový expert a poslanec za KDU-ČSL Michael Kohajda, v posledních letech nominálně rostly příjmy, sleva na dani ale zůstala stejná. Právě tím se snižoval poměr mezi průměrnou měsíční mzdou a slevou k té mzdě. Reálné příjmy jednotlivých rodin se tím pádem snižovaly. Nástroj slevy na dani by měl rodinám pomáhat, současné nastavení ale podle Kohajdy dopadá na nízkopříjmové skupiny. „Zejména ty jsou drceny tímto vývojem,“ sdělil. 

Vedoucí analýz MPSV Benjamin Činčila zmínil, že rodiny byly v posledních letech zasaženy také velkou inflací. „Chceme podpořit rodiny, chceme podpořit to, aby se lidé rozhodovali mít místo jednoho dítěte dvě děti, místo dvou dětí tři děti,“ uvedl na konferenci. 

KDU-ČSL by proto chtěla prosazovat alespoň drobné zvýšení slevy na dítě. Ve hře jsou nyní tři varianty pro rodiny podle počtu dětí. Mohlo by jít o slevu 100 až 200 korun na jedno dítě a o 300 až 600 korun u třech a více dětí. Ročně by tak podle něj mohla rodina ušetřit 14 400 korun. 

Dopad do rozpočtu není podle lidovců zásadní. Příjmová stránka totiž také rostla díky vyšším příjmům z daně z příjmu. Navíc i nejdražší varianta by zemi stála osm miliard korun. Otázku slevy na poplatníka zatím členové strany otevírat nebudou. 

Bezdětní zaplatí víc 

Lidovci rovněž navrhují změny sociálního pojištění a zdůraznili, že by to neohrozilo výši důchodu. Navrhují dvouprocentní navýšení sazby u bezdětných starších 35 let, přičemž u mladších lidí 35 let by se sazba neměnila, protože si třeba ještě hledají bydlení. Základní sazbu by ponechali i u lidí s jedním dítětem, o jeden procentní bod by ji už však snížili u lidí s dvěma dětmi a o 2 % nižší sazbu by měli rodiče se třemi a více dětmi. Po vychování dětí, tedy po dovršení 18 nebo 26 let, by měli opět základní sazbu. 

„Snažíme se jim vyjít vstříc, když se o ty děti starají. Následně potom nechceme, aby měli tu zvýšenou sazbu, ale tu základní,“ vysvětlil Činčila. Pro rozpočet a společnost už totiž podle něj udělali velké kroky, když se rozhodli mít děti. 

Opět – kde na to stát vezme? Podle ministra práce a sociálních věcí a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky se peníze najdou díky revizi dávkového systému či novele insolventního zákona, které pomohou vrátit lidi na pracovní trh. „Já si stojím za tím, že tyto příjmy budou v řádech jednotek miliard korun,“ sdělil Jurečka. Vidí prostor také v získání dalších lidí na pracovní trh díky sladění osobního a pracovního života, ať už jde o rodiče, nebo starší občany. Pomoci by mohli i zahraniční pracovníci a eliminace šedé ekonomiky. 

Video  Petr Pavel po jednání o důchodové reformě bez ANO: Cítil jsem zklamání.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

sekebo ( 30. dubna 2024 16:29 )

Tenhle vykrmený traktorista by měl co nejdříve skončit, protože rozum je to, co už mu dávno chybí. Podobně hendicapovaná Maláčová pohřbila ČSSD, tento hošík se chystá provést totéž se stranou Lidovou. Tihle 2 by si mohli založit SM - "Stranu Mantáků"

denia ( 30. dubna 2024 11:21 )

Musíme to s nimi ještě rok a půl vydržet, ale Jurečka to je teda dílo,

stoura ( 30. dubna 2024 05:36 )

On je totiž správný křesťan , ti když zasunou, tak nesmí vyndat!! Proto taky má každá věřící rodina tolik děcek! 😃

stoura ( 30. dubna 2024 05:28 )

Potíž je v tom, že tam se nejedná o kvalitu ale o kvantitu 👎

lucka čermáková ( 28. dubna 2024 22:37 )

Strana která se propadla na 2%

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa