Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Další tragický čapí příběh: Vajíčka z hnízda v Kněžmostě skončila v inkubátoru

Autor: jel - 
25. dubna 2024
16:09

Pozorovatelé čápů v Kněžmostě na Mladoboleslavsku si od soboty začali všímat, že na hnízdo lítá očividně jenom jeden z ptačího páru. Vzhledem k tomu, že tam byla i nevylíhnutá vajíčka, záchranná stanice je po konzultaci s odborníky odebrala. Nyní dostanou šanci v inkubátoru.

O případu na svých facebookových stránkách informovala poděbradská Záchranná stanice Huslík. Ta uvedla, že se vždy snaží do přírody nezasahovat a nechat jí přirozený běh. Existují však výjimky. 

„Jednou z nich je, když živočich zahyne z důvodu lidské činnosti, jako jsou například sloupy elektrického vedení. V tomto případě se zatím úhyn samice nepotvrdil, ale vnímáme ho jako vysoce pravděpodobný,“ napsali záchranáři s tím, že celou věc konzultovali s odborníky.

Nakonec se rozhodli je z hnízda odebrat a vajíčka dostanou šanci v inkubátoru. Všech šest vajec je oplozených. Pokud se podaří je odchovat, budou umístěna do náhradních hnízd. Čápi většinou vložené ptáče bez problémů přijmou. 

„Po zkušenosti s podobným případem z Vrchlabí doufáme, že se i zde podaří samcovi najít novou partnerku, se kterou by mohl znovu zahnízdit, a stihl by ještě letos přivést na svět další potomky. Držíme mu palce,“ uzavřeli zaměstnanci stanice. O případu z Vrchlabí si můžete přečíst zde

Video  Čápice z Vrchlabí uhynula na drátech elektrického vedení, snůšku ochránci umístili do inkubátoru jaroměřské záchranné stanice.  - David Číp, JARO Jaroměř
Video se připravuje ...

zelvik22 ( 26. dubna 2024 19:26 )

Tak řekněme si to popravdě - není přesné, že na hnízdo lítal jen jeden čáp, on se ten jeden spíš z hnízda nehnul a stále zahříval vajíčka a čekal na partnerku až se vrátí a vystřídá ho. Ta bohužel dva dny nikde. Aktivní ornitologové vajíčka tedy sebrali, těžko říct zda dobře nebo špatně, ale žádná mrtvá samice se nikde nenašla. Zajímavé je, že ještě ten den odpoledne se na hnízdě samice objevila. Že by hned tak rychle samec sbalil novou?? Je to možné, nejsem odborník, jen si říkám, jestli to nebyla ta jeho a jen se někde zapomněla a ornitologové jim akorát sebrali jejich vajíčka, člověk by se neměl montovat do něčeho, co mu nepřísluší.
Odkaz na hnízdo zde: http­s://ca­pi.it­busi­ness­.cz/kn­ezmos­t.php

Uživatel_5313099 ( 25. dubna 2024 17:45 )

Výborně, chválím.

Zobrazit celou diskusi