Hlavní obsah

V Krušných horách se kácejí staré stromy, ekologové se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem krušnohorských lesů je opět rušno. Ekologům z organizace Greenpeace se nelíbí, že ministerstvo životního prostředí umožnilo kácení tamních starých stromů. O to žádaly Lesy ČR. Greenpeace kvůli tomu zvažuje, že na rozhodnutí ministerstva podá žalobu.

Foto: Vlaďka Merhautová, Právo

Lesy v Krušných horách (ilustrační foto)

Článek

„Nejspíše ji podáme, ale musíme se o tom ještě v rámci organizace poradit,“ uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

O kácení zhruba 3800 stromů starších 130 let rozhodl v prosinci Ústecký kraj. Greenpeace proti němu podalo odvolání, které ministerstvo počátkem dubna zamítlo. Organizace v něm argumentovala například tím, že úřad připravuje v lokalitě vyhlášení nové chráněné krajinné oblasti. Podle resortu to však není důvod k tomu, aby odvolání vyhověl.

MŽP zamítnutí odvolání potvrdilo. Jeho mluvčí Veronika Krejčí ale dodává, že úřad chce nejstarší cenné porosty v Krušnohorských bučinách zachovat. Jedná o tom jak s Lesy ČR, tak s ministerstvem zemědělství.

Ikea bere dřevo ze vzácných lesů, tvrdí Greenpeace. Vše je legální, brání se firma

Ekonomika

„Cílem je, aby v této oblasti i do budoucna existovala dostatečná plocha, na níž budou zajištěna všechna stádia vývoje lesa a současně zde probíhalo šetrné, nepasečné hospodaření, které bude poskytovat v potřebném rozsahu také neprodukční funkce, zejména zajistí podmínky pro přítomné ohrožené druhy,“ prohlásila Krejčí.

Lesy ČR kácení obhajují mimo jiné nutností obnovy a zmlazení lesa. To, stejně jako těžbu pro zisk, označil kraj za legitimní lesnické cíle.

„Kácení unikátních starých lesů v Krušných horách kvůli jejich zmlazení je naprostý nesmysl. Hodnota těchto lesů je právě v jejich stáří a ucelenosti, díky tomu překypují biodiverzitou a poskytují prostor vzácným a ohroženým druhům,“ řekla Nikol Krejčová, expertka kampaně Greenpeace za záchranu starých lesů. Organizace dlouhodobě požaduje, aby se přestalo s kácením stromů starších 120 let.

Ústecký kraj v odůvodnění svého rozhodnutí uvedl, že se snažil omezit těžbu na přijatelnou míru a stanovil podmínky zmírňující negativní vlivy na životní prostředí. Kácení by tak podle něj například nemělo poškodit přírodní stanoviště ani biotopy jednotlivých druhů v lokalitě.

Greenpeace se ale obává, že kácení v Krušných horách tímto verdiktem nekončí. Upozorňuje, že Ústecký kraj povolil Lesům ČR pokácet dalších 1700 stromů starších 130 let. Celkem podle Greenpeace hrozí, že státní podnik takto v lokalitě pokácí přes 15 tisíc stromů.

Zasaďte nový strom, nebo zaplaťte. Ministerstvo chystá změnu pravidel pro kácení ve městech

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám